Nuoret

Leader ja maaseuturahasto tarjoavat mahdollisuuksia myös nuorten nuorten osallisuuden ja toiminnallisen demokratian lisäämiseen, nuorten kotiseutuidentiteetin vahvistamiseen sekä alueella elämisen, yrittämisen ja viihtymisen mahdollisuuksien kirkastamiseen. 

Nuoret voivat myös itse toteuttaa erilaisia projektejaan Leaderin ja maaseuturahaston tuella. He voivat esimerkiksi hankkia harrastusvälineitä, rakentaa harrastustiloja, pyöräyttää käyntiin kerhoja tai järjestää vaikkapa kansainvälisiä kohtaamisia. Pientä tai isoa, uutta tai hyväksi havaittua – pääasia on, että nuoret ideoivat ja keksivät itse porukalle tekemistä!

Tutustu tällä hetkellä käynnissä oleviin, Leader-ryhmien paikallisiin nuorisohankkeisiin ja -rahoitukseen:

ENONTEKIÖ, MUONIO, KOLARI, KITTILÄ
Leader Tunturi-Lappi ry:n NuorisoLeader

TORNIO, YLITORNIO, PELLO
Outokaira tuottamhan ry:n NuorisoLEADER

UTSJOKI, INARI, SODANKYLÄ, PELKOSENNIEMI, SAVUKOSKI, SALLA, KEMIJÄRVI
Leader Pohjoisin Lappi ry:n NuorisoLeader

POSIO
Koillismaan Leader ry:n Nuoriso Leader


Juttu, josta ei ehditty edes unelmoida

Juttu, josta ei ehditty edes unelmoida

Mellajärvi sijaitsee Ylitorniolla ”keskellä ei mitään ja keskellä joka paikkaa”, kuten haastateltavat toteavat. Sekä Ylitornion kirkonkylälle että Rovaniemelle tulee matkaa lähes 60 kilometriä. Lähimmälle ratsastuskentälle, jossa voi harjoitella myös esteiden hyppäämistä, matkaa kertyy kuitenkin nykyään nolla kilometriä.

Esimerkkejä
nuorten projekteista

Pyhätunturin laskettelukerho, Pelkosenniemi
Laskettelukerhossa harjoiteltiin kevätkauden 2019 aikana erilaisia laskutekniikoita, temppuratoja, hyppyjä, lumiturvallisuuteen liittyvää piipparietsintää sekä yhdessä toimimista.

Ravinuorten ajokärryhankinta, Tornio
Länsi-Lapin Hevosystävät ry:n ravinuoret hankkivat käyttöönsä kahdenistuttavat koppakärryt.

Jääkiekkomaalivahdin varusteet, Pello
Pellon Kiekko-82 ry hankki junioreille jääkiekkomaalivahdin varusteet, joilla mahdollisimman moni voi kokeilla ja harrastaa lajia.

Nuorten itsepuolustuskurssi, Pelkosenniemi
Ajatus itsepuolustuskurssin järjestämisestä nousi Pelkosenniemen nuorten liikunnan ja itsepuolustuksen edistämiseksi nuorilta itseltään. Itsepuolustustaidot toisivat turvaa ja varmuutta, kurssi olisi tarpeellinen ja hyödyllinen myös tuoden lisää liikuntamahdollisuuksia.

Lisää esimerkkejä
Maaseutu.fi-sivustolla