HANKERAHOITUS
Maaseuturahastosta voi löytyä apua, jos haluat parantaa kotikyläsi laajakaistayhteyksiä tai kehittää siellä tarjottavia palveluja, lisätä alueen harrastusmahdollisuuksia, kunnostaa kulttuuri- tai luontokohteen tai vahvistaa verkkoyhteyksiä. Koulutus- ja tiedonvälityshankkeet mahdollistavat muun muassa maaseudun asukkaiden ja yritysten kouluttamista tai uusien tuotantomenetelmien esittelyä.
Hankerahoitusta voivat hakea
- Julkisoikeudelliset yhteisöt (esim. kunnat ja kuntayhtymät)
- Yksityisoikeudelliset yhteisöt, esim. rekisteröityneet yhdistykset (mm. kyläyhdistykset) tai kehittämispalveluja tarjoavat, voittoa tavoittelemattomat yritysmuotoiset yhteisöt
- Osuuskunnat
- Säätiöt
Hanketukimuodot lyhyesti:
Yleishyödyllinen kehittämishanke
Hanke voi liittyä esimerkiksi kylätoimintaan, viihtyisyyden lisäämiseen ympäristöä ja maisemia hoitamalla tai paikalliskulttuuria vaalimalla.
Yleishyödyllisellä kehittämishankkeella voidaan houkutella uusia asukkaita maaseudulle tai kehittää uusia palveluja. Hankkeella
voidaan myös käynnistä kansainvälistä yhteistyötä.
Yleishyödyllinen investointihanke
hankkimista), joka on kaikkien kohdealueen asukkaiden ja muiden toimijoiden käytettävissä.
Hankkeessa voidaan esimerkiksi rakentaa, ostaa tai remontoida kylätalo, muu yhteinen kokoontumis- tai harrastustila ja hankkia sinne tarvittavia kalusteita ja muita varusteita.
Mahdollista on myös erilaisten yhteiseen käyttöön tulevien koneiden ja laitteiden hankkiminen. Lisäksi tekijänoikeuksilla suojattuja käyttöoikeuksia voidaan hankkia paikalliskulttuurin edistämiseksi. Hankkeella voidaan rakentaa ulkoilureitti tai kunnostaa ympäristö- ja kulttuurikohde. Pienimuotoiset vesihuolto- ja laajakaistainvestoinnit ovat myös mahdollisia.
Koulutus- ja tiedonvälityshanke
Koulutettavana on aina ryhmä, ei yksittäinen henkilö tai yritys. Koulutus voi tapahtua perinteisten kurssien lisäksi verkossa, työpajoina tai valmennuksina. Korkeintaan puolet koulutuksesta voi tapahtua ryhmävierailuina tiloille tai yrityksiin.
Tiedonvälityshankkeena voidaan välittää energia-, ympäristö- ja maaseututietoutta yrityksille, yhteisöille ja alueen asukkaille.
Hankkeella voidaan lisäksi jakaa tietoa uusista menetelmistä, joilla liiketoimintaa voidaan olennaisesti parantaa. Nämä menetelmät voivat liittyä esimerkiksi tuotantoon, markkinointiin tai palveluun.
Tiedonvälityshankkeissa voidaan toteuttaa myös demonstraatio eli pieni investointi, joka auttaa hahmottamaan esiteltävää asiaa. Esiteltävä kohde voidaan toki myös vuokrata.
Teemahanke (vain Leader-ryhmien käytössä)
Teemahankkeita voivat hakea vain Leader-ryhmät. Teemahankkeella Leader-ryhmä kokoaa yhteen sellaisia pieniä yleishyödyllisiä kehittämistoimia tai investointeja, joita yksinään ei rahoitettaisi (tuen osuus alle 5 000 euroa) tai joiden toteuttajat eivät muuten pystyisi hanketta toteuttamaan.
Teema pohjautuu Leader-ryhmän omaan strategiaan. Teemana voi olla esimerkiksi nuorisohankkeet, yhdistysten pienet investoinnit, harrastusmahdollisuuksien parantaminen, yhteisten tilojen kunnostaminen tai muu vastaava. Teemahankkeeseen valittavat toimenpiteet etsitään avaamalla niitä koskeva haku. Leader-ryhmä tiedottaa hausta laajasti.
Yhteistyöhanke
Hankkeen tulosten tulee olla muidenkin kuin yhteistyöhön osallistuneiden hyödynnettävissä. Poikkeuksena on yritysryhmä, jossa hyöty kohdistuu pääsääntöisesti ryhmään osallistujille.
Voit lukea lisää hankerahoituksesta ja tukitasoista Maaseutuviraston julkaisemasta hanketoimijan käsikirjasta.
Kehittämistukien hakuajat
Kehittämishankkeisiin voi hakea Leader-rahoitusta jatkuvasti, kun taas ELY-keskuksen rahoittamat kehittämishankkeet otetaan käsittelyyn hakujaksottain.
Lapin ELY-keskuksen kehittämishankkeiden valintajaksot vuonna 2020 - 2021
Maaseuturahastosta voi hakea rahoitusta maaseudun kehittämishankkeisiin jatkuvasti, mutta hakemukset otetaan käsittelyyn hakujaksoittain (valintajaksot). Lapin ELY-keskus on määritellyt valintajaksoille kärkiteemat, joiden edistämiseen liittyviä hankehakemuksia erityisesti toivotaan.
Lapin ELY-keskuksen tavoitteena on löytää rahoitettavaksi parhaiten tulostavoitteita ja maaseutuohjelman kehittämistavoitteita toteuttavia ja pysyviä vaikutuksia aikaansaavia hankkeita.
Ensimmäisen hanketukien valintajakson (1.10.2020 – 22.1.2021) painopisteenä ovat ensisijaisesti
- yritysryhmähankkeet (yhteistyötoimenpide)
- kyläverkkohankkeet, hankkeiden tulee olla toteutettavissa vuoden 2022 loppuun mennessä
- maaseudun asumis- ja matkailuympäristön viihtyvyyteen ja kehittämiseen liittyvät yleishyödylliset investoinnit, joissa hakijana on julkisoikeudellinen yhteisö
(rahoitusosuus 30 %)- hankkeiden tulee lupien ja suunnitelmien osalta olla toteutettavissa vuoden 2022 loppuun mennessä
- teemahaussa ei rahoiteta vesihuoltohankkeita eikä moottorikelkkareittejä
- muut alueellisen ohjelman painopistealueisiin kohdistuvat hankkeet, jotka voidaan toteuttaa vuoden 2022 loppuun mennessä
Hankkeet kilpailevat keskenään sisällön, laadun ja vaikuttavuuden suhteen. Valintajakson päättymisen jälkeen hankkeet vertaillaan keskenään, pisteytetään ja rahoitetaan paremmuusjärjestyksessä niin kauan kuin hakujaksoille ja vuodelle 2018 varatut määrärahat riittävät.
Ennen hakemusten laatimista tutustu alla olevan linkin kautta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan, Lapin alueelliseen maaseudun kehittämisstrategiaan, valintakriteereihin sekä hakuohjeeseen.
Tukea haetaan sähköisesti Hyrrä-palvelun kautta. ELY-keskuksen asiantuntijat neuvovat tukien hakemisessa ja Hyrrä-palvelun käytössä.
Maaseudun hanketuet rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020.
Maaseudun kehittäminen
Asiantuntijahaku
Onko sinulla idea, jonka avulla parantaisit oman seutusi viihtyvyyttä?
Maaseudun hankerahoituksen avulla tehdään maaseudusta parempi paikka asua, elää ja yrittää.
19.3. Ideasta hankkeeksi -infotilaisuuden tallenne
15.5. Rakentaminen -infotilaisuuden tallenne
12.9.2018 Yritysryhmähanke-infotilaisuuden tallenne
21.3.2019 Maksatus-info