Lokakuussa polkaistiin käyntiin Tornionlaakson ruokamatkailua ja aineettomaan kulttuuriperintöön nojaavia matkailureittejä kehittävä projekti Taste of Original Lapland. Original Lapland ry sai hankkeelle rahoituksen Lapin Ely-keskukselta Harvaan asutun maaseudun matkailuhankehausta (HAMA).
– Tuntuu hienolta, että yhdistys sai nyt ensimmäisen oman hankkeensa, iloitsee puheenjohtaja Tuija Kariniemi-Saukkoriipi.
– Se kertoo, että ollaan menossa vauhdilla eteenpäin. Ja meän matkhaan mahtuu!

Nahkainen pussukka, vieressä kuksa, jossa lämmintä juomaa.

Kahvihetki väylänvartiseen tyyliin.

Taste of Original Lapland -hankkeen toimenpiteet on suunnattu erityisesti Original Lapland ry:n jäsenyrityksille, jotka ovat pitkälti matkailualan pieniä tekijöitä Väylänvarressa. Mukana on myös muutamia luonnontuote- ja käsityöalan yrittäjiä. Uudet jäsenet toivotetaan tervetulleiksi – liittymällä ehtii hyvin mukaan hankkeen toimenpiteisiin. Myös uusia yhteistyökuvioita on varmasti tiedossa. Hankkeen avulla halutaan nostaa esiin ruokaan liittyvää osaamista ja tarjota alueen yrittäjille välineitä kehittää ruokatuotettaan, sen visuaalista esiin tuomista ja elämyksellistä hyödyntämistä matkailupalveluissa.

Ruoka on tänä päivänä yksi merkittävimmistä syistä lähteä matkalle. Tornionlaaksossa on vahva perinteinen ruokakulttuuri, ja paljon potentiaalia sen entistä monipuolisempaan hyödyntämiseen matkailussa.
– Moni kiinnostuu uudesta matkakohteesta ihan sen perusteella, mitä siellä on mahdollista päästä kokemaan kulinaarisesti, korostaa hankkeen koordinaattori Salla Saarela.
– Meillä on tällä alueella aika paljon piilossa olevaa osaamista sekä aivan erityisiä raaka-aineita ja ruoanvalmistusmetodeja, jotka voisivat toimia merkittävinä matkailun vetovoimatekijöinä.

Hankkeen toimenpiteisiin kuuluu laaja kattaus työpajoja ja webinaareja, joissa osallistujat pääsevät aivan konkreettisesti kartuttamaan osaamistaan esimerkiksi esillepanoon ja ruokailutilanteen tunnelman luomiseen liittyen. Myös digitaalista osaamista kehitetään erilaisin sähköisiin alustoihin perehtymällä.

Puolukoita kuksassa.

Puolukoita evääksi metsästä.

Lisäksi hankkeessa luodaan ruoan ympärille teemallisia matkailureittejä ajatuksella ”pitkin poikin väylänvartta” eli luvassa voi olla hyviä ideoita seuraaville road tripeille.
– Hanke on napakka vajaan vuoden rutistus, tekemistä riittää kyllä koko ajaksi, nauraa Saarela.
– Me hanketyöntekijät kokoamme tänä aikana myös eräänlaisen visuaalis-kirjallisen portfolion paikallisesta ruokakulttuurista, raaka-aineista, ehkä tarinanpätkistä ja tunnelmista ylipäätään. Tämä jää sitten hankkeen jälkeen Original Lapland ry:n hyödynnettäväksi.

Hankkeen kaikille avoin kick off -tilaisuus järjestetään Suomen Pellossa perjantaina 2.12.2022 alkaen klo 13. Tilaisuudessa kuullaan mm. Margit Spolanderia Kukkolaforsenilta sekä tornionlaaksolaislähtöistä ruokataiteilija Björn Ylipäätä. Tilaisuus pidetään Kahvila-ravintola Grannissa – tervetuloa kuulemaan inspiroivaa ruokapuhetta meänkielellä! Tilaisuus on avoin ja maksuton kaikille kiinnostuneille, mutta ennakkoilmoittautuminen tarvitaan. Ilmoittautumisen voi tehdä Taste of Original Lapland -hankkeen samannimisellä Facebook-sivulla tai oheisen linkin kautta: https://forms.gle/ogMGpf1eRgPDPWRk8.

Mitä – Taste of Original Lapland -hankkeen yleisölle avoin aloitustilaisuus
Missä – Kahvila-ravintola Granni, Vihreä Pysäkki, Kolarintie 9A, Pello
Milloin – Perjantaina 2.12. klo 13 – 16

Ilmoittautumislinkki: https://forms.gle/ogMGpf1eRgPDPWRk8
Lisätietoja: projektikoordinaattori Salla Saarela: salla.saarela@originallapland.com +358 40 560 4144

Lisätietoja hankkeesta:
Projektipäällikkö Iina Askonen (1.1.2023 alkaen): iina.askonen@originallapland.com
Projektikoordinaattori Salla Saarela: salla.saarela@originallapland.com, +358 40 560 4144
Original Lapland ry:n puheenjohtaja Tuija Kariniemi-Saukkoriipi: tuija@lomavietonen.fi

www.originallapland.com

Original Lapland ry
– pienten matkailu-, käsityö- ja luonnontuote-alan tekijöiden ketju Suomen ja Ruotsin yhteisellä kulttuurialueella Tornion-Muonionjoen laaksossa
– alueen johtavien matkailuyritysten yhteinen tahdonilmaus siitä, mihin suuntaan alueen matkailumarkkinoinnin tulee kehittyä
– yhdistys perustettu 2019
– jäsenyrityksiä lähes 40 Torniosta Kilpisjärvelle
– yhdistyksen pj. Tuija Kariniemi-Saukkoriipi, tuija@lomavietonen.fi
www.originallapland.com-sivulta löytyy tietoa yhdistyksen jäseneksi liittymisestä

Teksti: Salla Saarela
Kuvat: Iina Askonen

Pöytä, jolla jauhoja ja rieskan tärppi.

Rieskan koristeluun tarkoitettu tärppi.