Peräpohjolan Leaderissa puhaltavat uudet tuulet, kun yhdistys sai uuden toiminnanjohtajan elokuussa 2022. Lapin keino jututti tehtävässä aloittanutta Marjut Petäjäjärveä tuoreeltaan.

 

Peräpohjolan Leader ry:n toiminnanjohtaja Marjut Petäjäjärvi.

Marjut Petäjärvi kotonaan Simojärvellä.

Peräpohjolan Leader ry:n uutena toiminnanjohtajana elokuussa 2022 on aloittanut ranualainen 36-vuotias Marjut Petäjäjärvi. Marjut on koulutukseltaan agrologi ja hallintotieteiden maisteri, ja hänellä on laaja kokemus erilaisista projektitöistä maaseudun kehittämisen parissa.
– Olen tehnyt töitä muun muassa ProAgria Lapille sekä Leader Pohjoisin Lappi ry:lle. Hankekokemuksen lisäksi minulla on kokemusta asiakaspalvelusta, toimistotyöstä ja meijerialalta, kertoo Marjut.
– Minulla on laajakirjoinen tausta; olen saanut kokeilla monenlaisia työtehtäviä urani varrella. Eniten kuitenkin kiinnostavat maaseutu ja maatalous sekä hallintotieteen opiskelun myötä myös julkishallinto.

Ranuan Simojärvellä asuvan kolmen lapsen äidin löytää vapaa-ajallaan useimmiten luonnosta.
– Harrastan luonnossa liikkumista. Nyt esimerkiksi marjastus on kova juttu hillakauden alusta aina puolukkakauteen saakka.

Metsässä mukana liikkuu usein perheen porokoira.
– Lisäksi harrastan kuntosalia ja muutenkin liikuntaa monipuolisesti – sen verran, mitä lapsiperhearjelta ehtii!

Uudessa tehtävässä aloittaminen on tuonut mukanaan paljon uutta opittavaa ja muistettavaa. Marjut toteaa vielä olevansa perehtymisvaiheessa, mutta varsin innostunein mielin.
– Tuntuu, että innostun entistä enemmän sitä mukaan, kun saan paremman kuvan siitä, mitä Leader-työssä alueella on tehty ja mitä kaikkea voitaisiin tehdä!

 

Samalla viivalla muiden kanssa kohti uutta ohjelmakautta

 

Koiria lenkillä hiekkatiellä.

Koiralenkillä maaseudun rauhassa.

Kun viralliset hommat kuten Hyrrät ja Pikantit on saatu toimimaan, pääsee Marjut hiljalleen kiinni käytännön työhön.
– Mielestäni nyt on hyvä sauma aloittaa uutena toiminnanjohtajana, kun ohjelmakausikin on vaihtumassa. Pääsen tavallaan suoraan toisten kanssa samalle viivalle, sillä uusi kausi tuo kaikille mukanaan uutta, Marjut pohtii. Hänen aloittamistaan ovat tukeneet myös muiden Lapin Leader-ryhmien kokeneet toiminnanjohtajat. Suurin tuki on kuitenkin löytynyt omasta tiimistä Peräpohjolan Leaderista.
– Lapissa tehdään hyvää yhteistyötä Leader-ryhmien välillä. Herkästi tulee kysyttyä kollegoilta apua, sillä en halua jäädä niin sanotusti hakkaamaan päätä yksin seinään, hän naurahtaa.

Leader-työ ei ollut Marjutille etukäteen syvällisesti tuttua, mutta hyvä käsitys siitä hänellä oli jo ennakkoon.
– Kun kuulin, että toiminnanjohtajan paikka aukeaa, pyörittelin mahdollisuutta hakea paikkaa kauan mielessäni. Loppumetreillä päätin laittaa hakemuksen sisään.

Peräpohjolan toiminta-alue on Marjutin mielestä laaja ja monipuolinen.
– Meillä on alueella pari kaupunkiakin, teollisuutta, vahvaa palvelurakennetta, kaupanalaa ja lukuisia koulutusmahdollisuuksia, mutta toisaalta myös perinteistä maataloutta ja harvaan asuttua maaseutua.

Marjut näkee alueen vahvuutena muun muassa kyliin rakennetut valokuituverkot sekä monimuotoiset vesistöt ja niiden ympärillä olevat kehittämismahdollisuudet. Ylipäänsä alueen maaseutu ja luonto on Marjutin mielestä monimuotoista ja täynnä mahdollisuuksia. Nuorten maallemuuton edistäminen ja heidän aktivoimisensa mukaan kehittämistoimintaan on yksi osa-alue, johon Marjutin mukaan tulisi panostaa.
– Leader-työssä ei mielestäni ole kuitenkaan yhtä ainoaa painopistettä, johon keksittyä, vaan useita kehitettäviä asioita, jotka linkittyvät toisiinsa.

Kotimaisen maatalouden kannattajana Marjut kokee, ettei maatalouteen liittyvää yritystoimintaa saisi päästää kuolemaan, sillä se osaltaan pitää maaseutua elinvoimaisena.
– Pienyrittäjät ja nuoret ovat meille tärkeitä. Maaseudulla täytyy olla työpaikkoja, jotta nuoret voivat asua täällä ja muuttaa tänne.

Marjut Petäjäjärvi selfiekuvassa pellon edessä, taustalla metsän reuna.

Maisemia metsälenkin varrelta.

Marjut korostaa myös yhdessä tekemisen tärkeyttä.
– Verkostoajattelua pitäisi viedä käytäntöön: miten kehitymme yhdessä vahvemmiksi? Meillä täytyy olla yhteinen näkemys siitä, miten oikeasti saisimme pidettyä maaseudun elävänä. Olisi plussaa, jos saisimme virkistettyä sitä entisestään – Peräpohjolassa jos jossain luonto tarjoaa tähän kaikki mahdollisuudet!

Marjut odottaa hyvillä mielin työssä eteen tulevia haasteita sekä uutta ohjelmakautta.
– Uudessa strategiassamme on hyviä asioita, joita pääsemme nyt käytännössä toteuttamaan. On mukava päästä tekemään ja näkemään, millaisia tuloksia saamme aikaiseksi. Hyvillä mielin mennään eteenpäin!

 

Päätimme ottaa loppuun myös pienen Arto Nyberg -keskusteluohjelmasta tutun sana-assosiaatiopelin. Näin Marjut Petäjäjärvi vastasi seuraaviin sanoihin:

🏠 Kylätalo: yhteisöt, yhteistoiminta, kylien vireys
👨‍🔧 Aloittava yrittäjä: alueen elinvoima, tulevaisuus
🔥 Maalämpö: ekologisuus, ympäristö, taloudellisuus
🗺️ Kylämatkailu: elinvoima, alueen kehittämistä
🔃 Kiertotalous: ympäristö, ilmasto, kestävä kehitys, kestävä talous
💡 Älykkäät kylät: teknologia, kestävä tehokkuus ja talous, tulevaisuus
📫 Maallemuutto: alueiden elinvoiman edellytys, tulevaisuutta!
👥 Verkostoyhteistyö: toiminnan mahdollistaja ja edistäjä
🤝 Leader-toiminta: alueiden ja maaseudun kehittäjä, tukija, tiedon välittäjä

Ps. Marjutista on tulossa muiden Lapin Leader-toiminnanjohtajien tapaan esittelyvideo myöhemmin syksyllä!

Ota yhteyttä Marjutiin:
marjut.petajajarvi@perapohjola.fi
040 544 1164
Lisätietoa Peräpohjolan Leaderin toiminnasta (linkki avautuu uudessa välilehdessä).

teksti: Johanna Asiala
kuvat: Marjut Petäjäjärven kotialbumi