EU-ohjelmakauden 2014–2020 valtakunnallisen hankekilpailun finalistit on valittu. Kilpailussa palkitaan ohjelmakauden vaikuttavimmat hankkeet ja yritystukea hyödyntäneet yritykset kolmessa eri kilpailusarjassa. Kussakin kilpailusarjassa kilpailee viisi hanketta, joiden joukosta tuomaristo valitsee yhden voittajan per sarja. Lisäksi kaikkien 15 finalistin joukosta valitaan yleisön suosikki.

Valittujen finalistien joukossa on Outokaira tuottamhan ry:n Trokareita ja kylttyyriä -kulttuurihanke, joka toimi Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella vuosina 2019–2021. Trokareita ja kylttyyriä on ainoa lappilainen hanke, joka ylsi finaalistien joukkoon alkukarsinnasta.

Trokareita ja kylttyyriä -hankkeessa aktivoitiin paikallisia kulttuuriharrastajia, taiteen esittäjiä ja alueen järjestöjä. Hankkeen toimintaan osallistui muun muassa kuoroja, balettitanssijoita, teattereita, bändejä ja lauluryhmiä.
– Hankkeessa lisättiin kulttuurin toteuttajien omaa osaamista, kartutettiin alueen kulttuurituotantoa sekä parannettiin alueen vetovoimaisuutta, kertoo Outokaira tuottamhan ry:n toiminnanjohtaja Anne Anttila.

Paikallinen kulttuuri ja sen elinvoimaisuus on Anttilan mukaan tärkeä tekijä alueen vetovoimaisuudessa.
– Halusimme hankkeen avulla yhdistää paikallista kulttuuria osaksi kylämatkailua. Tämä tapahtuu esimerkiksi tuotteistamalla paikalliseen historiaan ja kulttuuriperintöön perustuvia tarinoita musiikiksi ja erilaisiksi lyhyiksi esityksiksi, sanoo Anttila.

Hankekilpailun voittajat palkitaan 30.9.2022 Maaseutugaalassa Kurikassa. Gaalaan ilmoittautuminen on avoinna 2.9.2022 saakka, mikäli tapahtuma ei täyty sitä ennen.

Yleisöäänestys: Maaseutugaalassa palkitaan myös yleisön suosikki kaikkien 15 finalistin joukosta. Yleisöäänestys on avautunut ja tapahtuu Menti-alustalla. Käy äänestämässä omaa suosikkiasi menemällä osoitteeseen www.menti.com ja syöttämällä kenttään numerosarjan 1759 9190. Äänestäminen on ilmaista eikä vaadi kirjautumista. Äänestäminen on auki 30.9.2022 klo 21.00 saakka.

 

Lisätietoja:

Uutinen Maaseutu.fi-sivustolla: maaseutu.fi/maaseutuverkosto/uutiset/ohjelmakauden-hankekilpailun-finalistit-valittu
Lisätietoa Maaseutugaalasta ja linkki ilmoittautumiseen: maaseutuverkosto.fi/tapahtumat/maaseutugaala/
Trokareita ja kylttyyriä -hankkeen sivut: www.outokaira.fi/trokareita-ja-kylttyyria/
Trokareita ja kylttyyriä -hankkeen Facebook-sivut: www.facebook.com/kylttyyri/
Hanketta esitellään myös aiemmin Lapin keinon sivuilla julkaistussa jutussa. Jutun lopusta löytyy myös pari hankkeen antamaa radiohaastattelua.

Artikkelikuvassa Kirkasta elämää -näytelmän väkeä, kuvaaja Sari Pohjanen.