Ivalojoki sai Leaderin tuella uudet lintutornit

Inarissa Ivalojoen suiston huonokuntoiset lintutornit kunnostettiin Leader Pohjoisin Lappi ry:n tuella. Nyt paikallisten luontoharrastajien kelpaa bongailla lintuja tornista sekä Mielikkojärvellä että Juurakkovuopajalla.

Inarissa reilun 10 kilometrin päässä Ivalon taajamasta sijaitsee kaksi pitkäikäistä lintutornia: Juurakkovuopajan sekä Mielikkojängän lintutornit. Tornien kunnostamiseksi haettiin tukea Leader Pohjoisin Lappi ry:ltä kehittämishankkeen muodossa.
– Hanketta haettiin paikallisten lintuharrastajien aloitteesta, sillä vanhat tornit olivat lahoamaisillaan pystyyn, muistelee Inarin luonnonystävät ry:n puheenjohtaja, hankkeen puuhamies Ilkka Roininen. 

Hankkeen hallinnoinnista vastasi alueella varsin kokenut kehittäjä, Metsähallitus Lapin Luontopalvelut.
– Työnjakomme oli sellainen, että he hoitivat hanketeknisen puolen, me taas käytännön toteutuksen kuten talkoot, kertoo Ilkka.

Talkoopäiviä kertyi vuoden 2020 aikana yhteensä 47, ja vuoden 2021 aikana 14, selviää Metsähallituksen laatimasta hankkeen loppuraportista. Rahallisesti talkootöiden arvo oli hankkeessa lähes 10 000 euroa.

Tornit olivat ehtineet varsin huonoon kuntoon, joten ne piti kunnostaa perusteellisesti. Tornien rakenteissa kunnostettiin portaat ja kaiteet sekä tasanteiden lattiat, lisäksi katosrakenteisiin lisättiin rännit. Talkootyön hedelmistä pääsevät nauttimaan niin aikuiset kuin perheen pienimmätkin.
– Tasanteita kiertäviä seinämiä ei voinut madaltaa, mutta seinämiin tehtiin matalalle kurkistusaukkoja lapsia varten.
Nyt lapset pääsevät turvallisesti kiikaroimaan jokisuiston elämää lintutornista käsin.

Kunnostettujen lintutornien lisäksi hankkeessa uusittiin myös 127 metriä pitkät pitkospuut Juurakkovuopajalle. Myös Veskoniementieltä tulevat kyltit uusittiin. Kunnostustyöt aloitettiin heinäkuussa 2020, ja tornien avajaisia vietettiin jo vuoden päästä syksyllä 2021 koronapandemian aiheuttamista materiaalihankintojen viivästyksistä huolimatta.

Inarin luonnonystävät ry on kiitollinen lintutornien kunnostukseen saamastaan tuesta.
– Kiitokset Leader Pohjoisin Lappi ry:lle tuesta sekä Metsähallinnolle hallinnosta ja työnjohdosta, kiittelee Ilkka.

Talkoolaisia lintutorneilla sekä pitkospuilla riitti! Ensimmäisessä kuvassa Ilkka Roininen Juurakkovuopajan lintutornin uudella portilla, toisessa kuvassa rakennetaan Juurakkovuopajalle pitkospuita. Kolmannessa kuvassa taukoeväillä Mielikkojärven lintutornissa.
Kuvat: Veli-Pekka Uotila.

 

Tornien taistossa uusissa torneissa

 

Toukokuun ensimmäisenä lauantaina perinteisesti järjestettävä valtakunnallinen Tornien taisto -lintubongaustapahtuma toi tänäkin vuonna innokkaita bongareita Mielikkojärven uudistetulle tornille. Paikallinen luontoharrastaja, Inarin luonnonystävät ry:n sihteeri Vesa Luhta on tyytyväinen hankkeen tuloksiin.
– Portaat olivat ennen uudistusta vaarallisen jyrkät. Nyt nämä ovat lapsiturvallisemmat ja helpommat kulkea kaikille kävijöille.
Tornin tasanne on maasta mitattuna 5,3 metrin korkeudessa, joten turvallisuuteen panostaminen Mielikkojärven tornilla oli tärkeää.

Puolelta päivin Mielikkojärven lintutornilla käväiseekin pari perheen pienempää tutustumassa lintulajeihin tornista käsin. Aamu viidestä saakka paikalla on ollut neljä innokasta lintubongaria osallistumassa leikkimieliseen kisaan.
– Harmi vaan, että pohjoisen kannalta Tornien taisto on aivan liian aikaisin – yleensä saamme bongattua 30–50 lajia, huonompana vuonna alle 20, Vesa naurahtaa.
Eteläisemmässä Suomessa lintulajeja voi Tornien taistossa bongata kello 5–13 välillä jopa yli 100. Tänä vuonna Mielikkojärven tornilla bongattiin lauantaina 7.5. kaikkiaan 36 lintulajia. Tulosta selittää osaltaan kevään myöhäinen tulo sekä erittäin tuulinen keli.

Inarin luonnonystävät ry:ssä on vähän yli 160 jäsentä, joista parikymmentä prosenttia on puheenjohtaja Ilkka Roinisen mukaan ulkopaikkakuntalaisia. Yhdistys järjestää jäsenilleen kaikenlaista luontoon liittyvää toimintaa, kuten erilaisia retkiä.
– Olemme saaneet tästä hankkeesta mainetta ja kunniaa – itse sain jopa Suomen luonnonsuojeluliiton vuoden vapaaehtoinen -kunniamaininnan, naurahtaa Ilkka.
– Olemme totta kai tyytyväisiä hankkeeseen ja sen tuloksiin, Ilkka summaa.

Tornien taisto käytiin Inarissa Mielikkojärven uudistetulla lintutornilla varsin tuulisella säällä lauantaina 7. toukokuuta.
Kuvat: Johanna Asiala

 

Teksti: Johanna Asiala
Kansikuva: Johanna Asiala

Ivalojoen suiston lintutornit

Hankkeen hakija: Metsähallitus
Hankkeen toteutusaika: 1.3.2020–30.9.2021
Hankkeen rahoittaja: Leader Pohjoisin Lappi ry
Hankkeen kokonaisrahoitus: 28 477 €

Hankkeen kuvaus: Inarin kunnassa Veskoniemen tien varren kaksi huonokuntoista lintutornia Juurakkovuopajassa ja Mielikköjängällä kunnostetaan siten että niiden elinkaari pitenee ja käyttäjäturvallisuus pysyy hyvänä pitkään. Projektissa molemmat kunnostetaan Inarin luonnonystävien jäsenistön työnä paikallisten oppilaitosten, varhaiskasvatuksen, lintuharrastajien sekä muiden luonnossa liikkujien ja paikallisten käyttöön.

Kohderyhmänä ovat erityisesti lapset, varhaisnuoret ja nuoret sekä eri oppilaitoksissa että varhaiskasvatuksen ryhmissä. Lintutornikohteista tehdään turvalliset lapsille (esim. kaiteet, portit, havainnointi korkeiden laitojen sisältä turvallisesti. Toiselle tornille vievät pitkospuut korjataan. Lapset ja nuoret osallistetaan tuottamaan torneille lisätietoa ympäröivästä luonnosta ja erityisesti linnuista.

Viimeistään jatkokehittelyn yhteydessä mietitään onko mahdollista toteuttaa livenä kevätseurantaa torneilta kouluille tietoteknisin menetelmin tai lintuharrastajien aktiivisena mentorointina kummiluokkien ja päiväkotiryhmien suuntaan.