Arpelan kylä muistaa

Tornion Arpelassa nuorisoseura kerää talteen kyläläisten tarinoita kylän historiasta. Tarinoita kootaan yksiin kansiin Kylä muistaa -hankkeessa, jota rahoittaa Outokaira tuottamhan ry.

Hanketyöntekijä Sari Pohjanen kertoo, että idea kylän tarinoiden keräämisestä nousi Outokairan aiemmasta Trokareita ja kylttyyriä -hankkeesta, johon Sari oli tekemässä lyhytelokuvaa.
– Ajattelimme, että olisi kiva jatkaa kulttuurin vaalimista ja paikallishistoriateemaa. Tuli esille idea, että voisimme koota yhteen paikalliskulttuuria sekä alueen historiaan liittyviä tarinoita. 

Kylä muistaa -hankkeessa järjestetään monenlaista toimintaa eri-ikäisille kyläläisille.  
– Järjestämme lapsille ja nuorille kerhotoimintaa, jossa voimme siirtää oppeja esimerkiksi perinnetöihin liittyen sukupolvelta toiselle, kertoo Sari.
Lapset ja nuoret pääsevät ääneen tarinankeruuvaiheessa vanhemman väen ohella.
– Olisi mielenkiintoista vertailla, millainen on ollut ensimmäinen koulupäivä Arpelassa vuonna 2021 ja esimerkiksi 1950-luvulla!

Luvassa on myös lauluiltoja ja tarinakerhoja, joissa osallistujilta kerätään tarinoita kylän elämästä paitsi kirjaa myös erilaisia esityksiä varten.
– Minulla on työn alla historiateemaisia käsikirjoituksia tarinoiden pohjalta. Suunnitelmissa on 2–5 tarinaesitystä, jotka voisivat kiertää hoivakodeissa ja kouluissa ilahduttamassa ihmisiä.

Ihmisiä näytelmän harjoituksissa, nurkassa lehti, jossa Lapin keinon logo ja alla teksti "Sisältöä Lapin keinon lehdestä!".

Joulun tähdet -musiikkinäytelmän harjoitukset meneillään.
Kuva: Sari Pohjanen.

 

Hankkeen loppupuolella julkaistaan Kylä muistaa -työnimellä kulkeva kirja, joka esittelee tarinoita ja valokuvia viimeisen sadan vuoden ajalta Arpelasta ja sen lähikylistä.
– Monet haastattelemistani kyläläisistä ovat heti alkuun todenneet, että ”enhän minä osaa mitään tarinoita kertoa”, mutta kun olen rohkaissut heitä muistelemaan vaikkapa ensimmäistä polkupyöräänsä, on tarinoita alkanut pikkuhiljaa syntyä, naurahtaa Sari.

Sari on huomannut, että kyläläisten keskuudessa on aitoa innostusta paikalliskulttuuria ja -historiaa vaalivaa hanketta ja tulevaa kirjaa kohtaan. Sari uskoo, että kyläläisten positiivinen suhtautuminen hankkeeseen kielii siitä, että yhdessä tekeminen jatkuu tulevaisuudessakin.
– Paljon on vielä kertomatonta historiaa ja perintöä, joka olisi tärkeä saada tallennettua, kun vanhoja ihmisiä on vielä keskuudessamme, Sari muistuttaa.
– Odotan innolla, että kirja on jonakin päivänä kädessäni. Montakohan sataa sivua siihen tätä menoa tuleekaan!

Kaksi naista selfiessä.

Riitta Saatio ja Sari Pohjanen (oik). Suunnittelupalaverin tehokaksikko.
Kuva: Sari Pohjanen.

 

Juttu julkaistaan myös kesäkuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona.

Arpelan nuorisoseuran sivut: https://www.arpelannuorisoseura.net/

Teksti: Johanna Asiala
Kansikuva: Vuoden 2021 joulunäytelmän tekijäporukkaa, kuva: Sari Pohjanen

 

Kylä muistaa

Hankkeen hakija: Arpelan Nuorisoseura ry
Hankkeen toteutusaika: 2.9.2021–31.8.2023
Hankkeen rahoittaja: Outokaira tuottamhan ry
Hankkeen kokonaisrahoitus: 47 424 €

Hankkeen kuvaus: Hankkeen pääasiallinen tavoite on kehittää ja kokeilla uusia maaseudun kulttuuriharrastetoiminnan muotoja, ja paikalliskulttuurin, alueen historian, tarinoiden, suullisen perimätiedon yms. kerääminen, tallentaminen, välittäminen ja hyödyntäminen eri menetelmin. Kohderyhmänä on alueen eri-ikäiset asukkaat.