Italialaista ruokaa keskellä Keminmaan metsää

Mitä tekee kaksi italialaista yrittäjää keskellä merilappilaista metsää? Old Pine Husky Lodgen poikkeuksellinen tarina sinnikkyydestä ja joustavuudesta on johtanut siihen, että nyt Keminmaasta saa Lapin aidoimmat italialaiset pitsat ja pastat.

Old Pine Husky Lodgea pyörittävät italialaiset ystävykset Alessandro Maccari ja Simona Pinco, ja pian mukaan yrityksen kolmanneksi osakkaaksi tulee Simonan mies Massimiliano Nevi. Ei mikään tyypillisin lappilaisen matkailuyrityksen kokoonpano, eikä tämä huskyfarmi sijaitse suuren matkailukeskuksen vieressä vilkkaiden kulkuyhteyksien varrella.
– Olen itse tullut Suomeen jo 90-luvulla ja Tornioon vuonna 2016. Tapasin Simonan ja Massimilianon, kun he järjestivät hääjuhlansa Lapissa vuonna 2015. Pidimme Simonan kanssa sen jälkeen aktiivisesti yhteyttä ja pallottelimme ideaa perustaa Lappiin oma yritys, kertoo Alessandro sujuvalla suomen kielellä.

Mahdollisuus ostaa Honkamaan vanha leirikeskus Keminmaan seurakunnalta vuonna 2019 tuli sopivaan saumaan. Alessandro oli pistänyt merkille, ettei Kemi-Tornion alueella ollut tarjontaa huskypalveluista.
– Sellainen ei ole kestävää – haluamme tarjota matkailijoille huskysafareita Meri-Lapissa, keskellä luonnon rauhaa, hän kertoo.

Old Pine Husky Lodgessa on noin 35 koiraa. Kuvat: Old PIne Husky Lodge.

 

Ravintola pelasti huskyfarmin

 

Old Pine Husky Lodgen avajaisia vietettiin joulukuussa 2019. Hyvää vaihetta kesti vain kaksi kuukautta, kunnes pandemia iski.
– Emme saaneet mitään tukia, sillä olimme vasta aloittaneet toimintamme. Tilanne oli hetken todella huono, harmittelee Alessandro.

Alkamaisillaan ollut majoitustilojen remontoiminen piti laittaa tauolle. Kolmikko selvisi kuitenkin vaikeasta ajasta kekseliäisyyden ja suunnanmuutosten turvin.
– Simona sai idean kesäkahvilasta ja ihme kyllä, ihmisiä tuli tänne! Siitä saimme idean ravintolan perustamisesta, kertoo Alessandro.

Ravintola avattiin syksyllä 2020 ja kolmikko kertoo, että se on pelastanut Old Pine Husky Lodgen.
– Meille on syntynyt jo vakiasiakaskunta lähellä asuvista suomalaisista. Palaute ruoasta on ollut erinomaista, he iloitsevat.

Leader-tuki jousti vaikeassa tilanteessa

 

Parasta yrityksen sijainnissa on Alessandron ja Simonan mukaan luonto, tilan tunne ja raikas ilma. Lähin naapuri on vasta kilometrin päässä, ja lähimpään kylään, Lautiosaareen, tulee matkaa 30 kilometriä.
– Elämä täällä ei ole yksinkertaista, kun kauppoja ja muita palveluita ei ole lähettyvillä. Silti täällä on mukavampaa kuin Roomassa, tuumaa roomalaislähtöinen Simona.

Töitä paiskitaan päivittäin aamusta iltaan, sillä sesonkina palkattuna on vain yhdet apukädet. Koiria sen sijaan on noin 35.
– Yrittäjien välinen yhteistyö sujuu täällä mielestäni todella hyvin. Muilta yrittäjiltä voi pyytää apua esimerkiksi opaspalveluihin ja cateringiin – me tunnemme kaikki toisemme, kertoo Alessandro.

Simona vastaa koirien hoidosta ja valjakkoajeluista yhdessä miehensä Massimilianon kanssa. Pariskunta on harrastanut pitkään pelastustyötä, joten kokemusta ja näkemystä turvallisten valjakkoajeluiden toteuttamiseen riittää.
– Läheisellä jängällä myös asiakkaat pääsevät ajamaan valjakkoja valvotusti. Jänkä on laaja ja avara, joten siellä on turvallista kokeilla ajamista, Simona sanoo.

Ideaalitilanteessa yrityksen liiketoiminta jakautuisi Alessandron mukaan kolmeen tuottavaan osaan: majoitustoimintaan, ravintolatoimintaan sekä ohjelmapalveluihin.
– Voimme tarjota asiakkaillemme koirien kanssa oleskelua ja kävelyitä, joogaa, lumikenkäilyä, saunomista ja paljuja. Tämä toimii mukavana rentoutumispaikkana esimerkiksi yritysporukoille.

Yrittäjä tai yrityksen perustamista suunnitteleva! Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen, kuvassa linkki.

Yritystoimintaan tukea? Lue lisää: https://www.lapinkeino.fi/mita-voidaan-tukea/yritysrahoitus/

Kiinteistön ostamiseen, majoitustoiminnan laajentamiseen ja ravintolainvestointeihin saatiin tukea Peräpohjolan Leader ry:ltä.
– Teimme tuella majoitustiloihin sisävessat ja uusimme ilmanvaihdon, huoneiden eristyksen sekä valaistuksen. Ravintolaan hankimme pieniä laitteita kuten pakastimen ja leikkelekoneen, luettelee Alessandro.

Lisäksi tukea saatiin koiravaljakkotoimintaan.
– Reet, yli 20 koirankoppia ja käytännössä kaikki varusteet on hankittu tuella.

Kolmikko kiittelee Leader-tuen joustavuutta.
– Hankkeen muutosten ja keston kanssa oltiin valmiita joustamaan poikkeuksellisessa tilanteessa, mikä oli hieno asia!

Pitkästä ja vaikeasta taistelusta huolimatta Alessandro, Simona ja Massimiliano ovat tyytyväisiä tämän hetken tilanteeseen.
– Olemme onnistuneet tarjoamaan uudelle asiakaskunnalle eli suomalaisille heidän kaipaamaansa palvelua maittavan ruoan muodossa. Tilanne ei näytä enää niin synkältä kuin pandemian alkuvaiheessa, Alessandro uskoo.

Massimiliano, Simona ja Alessandro ravintolan pihalla, nurkassa lehti jossa Lapin keinon logo, alla teksti "Sisältöä Lapin keinon lehdestä!".

Massimiliano, Simona ja Alessandro viihtyvät Keminmaassa.
Kuva: Johanna Asiala

 

Juttu julkaistaan myös kesäkuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona.

Tutustu Old Pine Husky Lodgeen: https://www.oldpinehusky.com/fi/home-suomi/
Instagram: https://www.instagram.com/oldpinehusky/
Facebook: https://www.facebook.com/oldpinehusky

teksti: Johanna Asiala
artikkelikuva: Ravintolarakennus talvisena päivänä. Kuva: Old Pine Husky Lodge.