Inarissa on kehitetty vuosien ajan reitistöjä matkailijoiden sekä paikallisten ihmisten iloksi. Lapin ELY-keskus on rahoittanut maaseuturahastosta Inarin kirkonkylällä Juutuan polun reitin sekä Lemmenjoen kansallispuistossa sijaitsevan Kultareitin. Hankkeita ovat toteuttaneet tiiviissä yhteistyössä Metsähallituksen luontopalvelut sekä Inarin kunta.

Metsähallituksen luontopalvelujen aluejohtaja Pirjo Seurujärvi kertaa Juutuan polun kehittämisen vaiheita Inarissa:
– Juutuan polun kehittäminen aloitettiin jo vuosina 2011–2012, kun rakennettiin Juutuan Jäniskosken riippusilta. Seuraavassa vaiheessa 2012–2013 Inarin kunta rakensi joen eteläpuolelle Inarin taajamasta Jäniskoskelle ympärivuotisen ulkoilureitin EAKR-tuella. Viimeisin vaihe toteutui 2020–2021 yhteistyössä Inarin kunnan kanssa ja näin saatiin myös joen pohjoispuolelle kestävöity ja valaistu ympärivuotinen ulkoilureitti. Pohjoispuolen rakentamiseen tuki saatiin Lapin ELY-keskukselta maaseuturahastosta.

Juutuan polun sorastettu reittipohja mutkittelee kauniisti vanhassa männikössä. Juutuanjoen pohjoispuolen esteetön ja valaistu reittiosuus palvelee monenlaisia kävijöitä.

Pirjon mukaan Juutuan polku on erittäin vilkkaassa käytössä erityisesti paikallisten asukkaiden keskuudessa.
– Siellä kulkee sulassa sovussa niin koiran ulkoiluttajat, lapsiperheet kuin lenkkeilijätkin.

Ihminen pyörätuolilla ja kävellen Juutuan polulla syksyllä, osoittavat puiden latvojen suuntaan.

Juutuan polku on esteetön kaikille kulkijoille. Kuva: Pasi Nivasalo.

Reitillä liikkuu toki myös matkailijoita ympärivuotisesti.
– Matkailuyritykset kiittelevät erityisesti talvikunnossapitoa. Talvinen Juutuan polku on matkailijoille elämys, vaikka toki se on sitä myös kesäkaudella.

Juutuan polun suosion osoittaa myös Jäniskosken sillalla oleva kävijälaskuri. Kävijämäärät sillalla ovat olleet tasaisessa kasvussa jo usean vuoden ajan. Vuonna 2017 kävijöitä oli vielä alle 20 000, mutta jo vuonna 2020 kävijämäärä ylsi noin 32 000. Vuonna 2021 kävijämäärä ylitti jo 48 000.

Yhteistyö Metsähallituksen luontopalvelujen ja Inarin kunnan välillä on Pirjon mukaan ollut erinomaisen hyvää.
– Kunta arvostaa luontoa ja retkeilypalveluja ja haluaa olla niitä yhdessä kehittämässä. Juutuan polun jatkohankkeessa on yhdistynyt hienosti matkailun kehittämisen näkökulma ja samalla on parannettu paikallisten asukkaiden ympäristöä ja virkistysmahdollisuuksia, Pirjo kiittelee.

Tulevaisuuden toiveissa on saada Inariin ja Juutuan jokivarteen lisää esteettömiä luontokohteita.

 

Juttu julkaistaan myös kesäkuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona.

teksti: Johanna Asiala.
artikkelikuva: Kirsi Ukkonen