Torniolaisen Annu Kivimäen yritys Apon Oy perustettiin loka-marraskuun taitteessa vuonna 2020. Yritystaustaa kesäisin Puotikarin satamaa pyörittävältä Annulta löytyy koko elämän pituudelta.
– Satamassa tapahtuva työ on kovin sesonkipainotteista, jostain piti saada leipä talvellakin, Annu naurahtaa.

Apon Oy tarjoaa muille yrityksille monenlaisia palveluita kuten erilaisia toimistopalveluita. Annu on kuitenkin koulutukseltaan suunnitteluassistentti eli hänellä on valmiudet tehdä 3D-piirroksia.

Annu piirtää valmiin mallin tai luonnosten pohjalta asiakkaille pääsääntöisesti ohutlevyosia. Asiakkaina voivat olla esimerkiksi konepajat ja maanrakennusfirmat.
– Yritys voi haluta esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä osan vaikkapa ilmanvaihtokanavaan. Osat ovat aina mittatilaustyönä piirrettäviä. Piirrän asiakkaalle 3D-mallin osasta, ja asiakas saa leikkauttaa sen haluamassaan paikassa, selittää Annu.
– Esimerkiksi kaivinkoneen kauhan voi 3D-piirtää.

Yrittäjä tai yrityksen perustamista suunnitteleva! Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen, kuvassa linkki.

Lue lisää yritysrahoituksesta klikkaamalla kuvaa!

3D-piirtäminen on Annun mukaan nykyaikaa, mutta työssä tarvittavat laitteet ovat pienelle yrittäjälle kalliita.
– Maaseuturahaston tuki mahdollisti kohdallani paljon: pystyin hankkimaan tuella tehokkaan kannettavan tietokoneen ja piirtämiseen tarvittavan ohjelmiston, toteaa Annu. Tuen Annulle myönsi Outokaira tuottamhan ry. Annu kannustaa muita yrittäjiä tarttumaan tuumasta toimeen ja ottamaan yhteyttä paikalliseen Leader-ryhmään, mikäli tarvitsee neuvoja tuen hakemiseen.
– Ei tuen hakeminen ole niin vaikeaa, ja aina saa apua, oli kyse sitten Leaderista tai ELYstä.

Annun mukaan Lapissa on suunnittelutoimistoja, mutta vastaavanlaista liikkuvaa 3D-piirustuspalvelua ei Lapista ole aiemmin löytynyt.
– Kierrän ympäri Lappia koneiden luona piirustuksia tekemässä. Tarjoamani palvelu on siis hyvin ketterä.

Tulevaisuudelta Annu odottaa uusia asiakkaita ja sitä kautta tasaista kasvua.
– Uusia ideoita on takataskussa ja markkinointikin on vielä aloittamatta koronan takia. Somessa tulen markkinoimaan Aponin palveluita, mutta haluan ensin suunnitella markkinoinnin huolella, Annu toteaa ja jatkaa:
– Haaveeni on tehdä kesällä meren aalloilla veneen peräkannella 3D-piirustuksia!

Ei tuen hakeminen ole niin vaikeaa, ja aina saa apua, oli kyse sitten Leaderista tai ELYstä.

Annu Kivimäki, Apon Oy

 

Tutustu Apon Oy:n toimintaan: https://www.apon.fi/#
Facebook: https://www.facebook.com/apontornio

Juttu julkaistaan myös kesäkuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona.

teksti: Johanna Asiala
kuva: Annu Kivimäki