Kuhan kylä sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Kuhajärven kaakkoisrannalla Ranualla. Tero ja Liisa Kuhan pihapiiri on yksi valtakunnallisesti merkittävistä rakennetun kulttuuriympäristön kohteista.
– Tämä on vanhin asuttuna pysynyt pihapiiri Ranualla. Ensimmäiset asukkaat tulivat paikalle 1670-luvulla, kertoo Tero Kuha.

Yrittäjä tai yrityksen perustamista suunnitteleva! Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen, kuvassa linkki.

Klikkaa kuvaa ja lue lisää yritysrahoituksesta!

Pihapiirin omistajapariskunta on remontoinut rakennuksia vanhaa rakennusperinnettä kunnioittaen. Tero on toiminimellään hakenut tukea Peräpohjolan Leader ry:ltä pihapiiriin kuuluvan Peltola-nimisen talon remontointiin. Peltola on rakennettu vuonna 1925, ja se on lähes alkuperäisessä kunnossaan.
– Talo on ollut talvisin kylmillään, eikä siellä ole modernia viemäröintiä tai muitakaan mukavuuksia. Nyt sitä remontoidaan Leader-rahoituksella majoituskäyttöön.

Peltolaa on remontoitu moderniksi majoituspaikaksi perinteisillä ratkaisuilla.
– Esimerkiksi kaikki ikkunat ja ovet olen kunnostanut täysin käsityöllä, Tero sanoo.
– Emme ole käyttäneet lainkaan muovia rakennusmateriaalina. Pyrimme jättämään vanhoja pintoja esille mahdollisuuksien mukaan. Sisustuksessa hyödynnämme vanhoja esineitä, joita taloista on löytynyt.

Peräpohjolan Leader ry:n tuella Kuhat ovat uusineet Peltolan jätevesijärjestelmän ja liittäneet rakennuksen vesijohtoverkostoon, sillä taloon tulee modernit keittiö- ja suihkutilat. Peltola on tarkoitus avata vierailijoille kesällä 2022. Petipaikkoja Peltolaan tulee noin 8.

Kuhat tarjoavat vierailijoille majoituksen lisäksi kotiruokaa sekä oheistoimintaa eläinten parissa ja luonnossa. Kuhan kylästä pääsee nopeasti päiväreissulle Rovaniemelle, Iso-Syötteelle ja Ouluunkin asti, Ranualle eläinpuistoon on vain noin 14 kilometriä. Majoitustoimintaa Kuhat ovat harjoitelleet 1700-luvulta peräisin olevan aitan kesäaikaisella vuokrauksella. Pääasiassa vieraat ovat olleet kotimaisia.
– Emme pyri houkuttelemaan Kuhaan massoja, vaan tarjoamme vieraillemme yksilöllisiä kokemuksia kauniissa rakennetussa kulttuuriympäristössä, Tero ja Liisa toteavat.

Lampaita aitauksessaan talvella.

Kesällä nämäkin lampaat pääsevät hoitamaan maisemaa Vanhan Kuhan pihapiirissä!

Kuhille on tärkeää ylläpitää kylän arvokasta kulttuurimaisemaa. Pariskunta on ollut mukana kylän aiemmissa maaseuturahaston hankkeissa, joissa on ennallistettu Kuhan kylän maisemia.
– Meillä on myös paljon eläimiä kuten lampaita ja hevosia, jotka auttavat huolehtimaan maisemasta. Ne tuovat myös eloa kylälle!

Tutustu Vanhaan Kuhaan: https://kuhan-talli.webnode.fi/
Instagram: https://www.instagram.com/kuha_harmony/

Juttu julkaistaan myös kesäkuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona.

teksti & kuvat: Johanna Asiala