Lumiporo Oy:n omistavat veljekset Vesa ja Asko Länsman jalostavat poronlihaa Utsjoen Karigasniemellä. Liha käy kaupaksi ympäri Suomen. Maaseuturahaston tuella investoiduilla koneilla tehostettiin jalostustoimintaa.

 

Kahdeksan vuoden ikään ennättänyt Lumiporo Oy:n jalostaa Utsjoen Karigasniemellä poronlihaa, jota myydään etupäässä Pohjois-Lapin ruokakauppoihin sekä ravintoloihin lähiruoaksi. Lisäksi yrityksellä on jalostamonsa yhteydessä tehtaanmyymälä, jossa käy paljon norjalaisia. Myymälä on auki ympäri vuoden.

Mies tähyää kiikareilla tunturia moottorikelkan päällä, taustalla revontulet.

Lumiporo Oy:n omistavat veljekset Asko ja Vesa Länsman. Yritys työllistää Utsjoella kiivaimman sesongin aikaan syksyisin kolme leikkaajaa ja kaksi pakkaajaa, vakituisesti yhden henkilön. Välillä erityisesti ammattitaitoisten leikkaajien saanti Utsjoelle on haastavaa.- Lokakuussa teurastetaan jopa 90 % koko vuoden teuraista. Silloin on ammattitaitoiselle sesonkityövoimalle tarvetta, kertoo Vesa Länsman. Joulua ennen sesonki on kiivaimmillaan, maaliskuulta kiireet alkavat taas hiljalleen laantua.

Lumiporo tekee suoramyyntiäkin, ei tosin niin isossa mittakaavassa kuin kauppoihin ja ravintoloihin. Suoramyynnin osuus myynnistä on kuitenkin kasvusuunnassa.
– Saamme ennakkotilauksia Etelä-Suomesta asti. Toimitamme lihat täältä etelään omalla kyydillä, Vesa kertoo. Matkaa saattaakin kertyä tuhansia kilometrejä edes takaisin.

Asiakkaat ovat olleet pääosin aina tyytyväisiä ostamiinsa tuotteisiin, niin suoramyynnin, kauppojen kuin ravintolankin osalta.
– Poromme saavat laiduntaa vapaasti luonnonlaitumilla Utsjoen tuntureilla. Tätä korostamme tuotteidemme markkinoinnissakin, Vesa toteaa.

 

Koneista monenlaista hyötyä jalostustoiminnalle

 

Yrittäjä tai yrityksen perustamista suunnitteleva! Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen, kuvassa linkki.

Investointi-idean syttyessä, ota yhteyttä rahoittajiin! Lue lisää yritysrahoituksesta klikkaamalla kuvaa.

Lumiporo on saanut investointeihinsa tukea sekä Leader Pohjoisin Lappi ry:ltä että Lapin ELY-keskukselta. Ensimmäisessä hankkeessa hankittiin jalostamolle kyljysleikkuri ja toisessa hankkeessa tehostettiin jalostustoimintaa.
– Meille opetti muinoin eräs Norjan Tanassa toiminut poronlihanjalostaja, että on kallista hommata koneet aluksi, mutta pitkässä juoksussa ne ovat edullinen ratkaisu, muistelee Vesa.

Jalostustoiminnan tehostamiseen keskittyvässä hankkeessa investoitiin muun muassa käristyksenpakkaajaan sekä syvävetokoneeseen. Molemmat säästävät paljon työtunneissa.
– Ennen pakkasimme kaiken käsin, nyt koneet tekevät sen puolestamme. Tämä säästää aikaa ja rahaa!

Koneet ovat Vesan mukaan nykyaikainen ratkaisu työvoiman saatavuusongelmaan. Lisäksi koneet ovat ihmistä nopeampia liikkeissään, ja lopputuloksena olevat paketitkin ovat lujempaa tekoa.
– Saamme tällä ratkaisulla arvokkaat tuotteet kuten ulkofileen siisteihin, laadukkaisiin ja läpinäkyviin paketteihin kaupan hyllyille. Näin asiakas näkee suoraan, millaista lihaa on ostamassa.

 

Tutustu Lumiporoon: https://www.lumiporo.fi/
Instagram: https://www.instagram.com/lumiporoutsjoki/

 

Juttu julkaistaan myös kesäkuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona. Julkaisusta tiedotetaan Lapin keinon sivuilla sekä somekanavissa.

teksti: Johanna Asiala
kuvat: Tomi Vartiainen. Kuvissa Asko Länsman.