Pelkosenniemen kunnan Meidän Kilpiaapa -hankkeessa uusittiin Kilpiaavan retkeilyinfraa sekä tehtiin aavalle livelähetys, josta voi seurata suon elämää 24/7. Hanketta rahoitti Leader Pohjoisin Lappi ry. Suon livelähetyksen teknisestä toteutuksesta vastasi Lapin ammattikorkeakoulun TEQU-yksikkö.

Livelähetyksen kameran vaatima energia tuotetaan aurinkopaneeleilla ja metanolipolttokennolla.
– Energiankulutus on ollut haastavien olosuhteiden vuoksi ennakoitua suurempaa, kertoo TEQU:n insinööri Juha Autioniemi. Järjestelmään onkin tehty parannuksia käytännön kokemusten myötä muun muassa lisäämällä uusi aurinkopaneeli järjestelmään. Uusi aurinkopaneeli auttaa etenkin silloin, kun aurinkoenergiaa on vähemmän saatavilla eli alkukeväällä, syksyllä ja talvella.

Järjestelmään on tehty myös ohjelmallinen parannus, jossa järjestelmä seuraa Ilmatieteenlaitoksen tuottamaa energiasääennustetta. Jos järjestelmä huomaa, että seuraavina päivinä on tarjolla hyvin aurinkoenergiaa, ei metanolipolttokenno käynnisty turhaan. Näin säästetään metanolia ja pystytään hyödyntämään tehokkaammin aurinkoenergiaa.
– Energiankulutusta on saatu pudotettua Kilpiaavalla 30–50 % lämmitystä vaativina kuukausina, iloitsee Juha.

TEQU:n insinöörien mukaan Kilpiaavan suon livelähetys on onnistunut prototyyppikokeilu, sillä live pyöri hienosti ympäri vuoden, ja se herätti kiinnostusta kansainvälisestikin.
– Muun muassa Saksan Münsterista tuli palautetta, että Kilpiaavan live on koko planeetan paras luontolive, kehuu TEQU:n projektipäällikkö Matti Vatanen. Erityisen hienoa tequlaisten mielestä on ollut se, että live saatiin toteutettua luontoa kunnioittaen Lapin ankarissa talviolosuhteissa. 

Suon livelähetyksestä kerätyn datan perusteella elokuusta 2020 helmikuulle 2022 katselukertoja on kertynyt yli 50 000. Suosituin päivä livelle oli 8.6.2020, jolloin rekisteröitiin peräti 5 700 katselukertaa.

 

Juttu julkaistaan myös kesäkuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona.

teksti: Johanna Asiala.
kuva: Lapin AMK:n Tequ-yksikkö

 

Hankkeen nimi: Meidän Kilpiaapa
Hankkeen hakija: Pelkosenniemen kunta
Hankkeen toteutusaika: 1.8.2019 – 31.12.2021
Hankkeen rahoittaja: Leader Pohjoisin Lappi
Hankkeen kokonaisrahoitus: 79 500 €
Hankkeen kuvaus: Tavoitteena on luoda Pelkosenniemen kirkonkylän tuntumaan lähiliikuntapaikka, jonne pääsee laaja kohderyhmä. Ensisijaisena käyttäjäryhmänä reitille on kylän koululaiset ja päiväkotilaiset. Hankkeessa pilotoidaan uusi esteetön luontoelämys live-lähetyksen ja aistikokemustaulun kautta asiakkaille palvelutaloon ja terveyskeskuksen vuodeosastolle. Hankkeessa uudistetaan reitti, rakennetaan kokonaan uusi tulipaikka ja esteetön puucee. Kohderyhmänä ovat Pelkosenniemen kunnan asukkaat ja matkailijat. Hanke lisää viihtyvyyttä, lisää yhteisöllisyyttä, parantaa koulun oppimisympäristöä sekä kuntalaisten harrastusmahdollisuuksia ja reitin turvallisuutta sekä tuottaa hyvää oloa henkilöille,jotka eivät syystä tai toisesta pysty reitillä kulkemaan.