Mitä kuuluu kyliin? -logo, Kaukonen, Kittilä.Kittilän Kaukosessa on kohennettu kylämaisemia Kylät koreaksi -teemahankkeessa. Kylänraitille on noussut muun muassa vanhan ajan maitolaitureita ja uusi yhteinen laavu. 

 

Kittilän Kaukosen kyläyhdistys Puurokaukonen ry on ollut ahkera Leader-tukien hakija. Kaukosen kylätalo Ounas hankittiin vuonna 2000, eikä sitä kyläläisten mukaan uskoisi samaksi rakennukseksi, niin paljon sitä on laitettu uuteen uskoon.
– ”Pienemmälle puolelle” vaihdoimme ikkunat ja remontoimme pesuhuoneen ja saunan, ”isommalle puolelle” eli vanhaan kutomoon teimme puolestaan modernit kokous- ja juhlatilat 84 hengelle, keittiön sekä kuntosalin. Ilmalämpöpumput löytyy molemmista rakennuksista, esittelee kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marita Seppälä. Kaikkiin remontteihin on saatu tukea Leader Tunturi-Lappi ry:ltä.

Kaksi miestä rakentamassa maitolaituria.

Tässä rakennetaan kylänraitin maitolaituria. Kuva: Marita Seppälä.

Leader Tunturi-Lappi ry:n Kylät koreaksi -teemahankkeessa Kaukoseen rakennettiin kylätalolle uusi grillikatoksena toimiva laavu sekä vanhanajan maitolaituri kylänraittia somistamaan.
– Maitolaituri on nyt samassa paikassa kuin entisaikaan, se todellakin kaunistaa kylämaisemaa. Olemme tuoneet siihen myös jäälyhdyt ja ulkovalot, jotta se loistaa pimeässäkin, esittelee Maritaa.

Laavulla makkaranpaisto sujuu Ounasjoen maisemia katsellessa.
– Laavun avajaiset pidettiin itsenäisyyspäivänä 2021. Hankimme samalla myös grillitarvikkeita, kuten muurikkapannun ja kahvipannun.

Kaukosessa elämänmeno on usein vilkasta, sillä kylä sijaitsee Leville menevän valtatien vieressä, ja kylässä järjestetään joka kesä Hiljaisuus-festivaalitkin. Matkailijoita vierailee kylällä paljon, joten kylämatkailun kehittäminen on kaukoslaisille tärkeää.
– Kaukosessa on hyvä järjestää eri kokoluokan tapahtumia, isoista festareista pienempiin kylätapahtumiin. Kylästä löytyy hyvin majoituskapasiteettia vierailijoille: olemme muun muassa majoittaneet ranskalaisten häiden vieraita ja ohikulkevia espanjalaisia melojia, kertoo Marita.

Kaikki vieraat eivät suinkaan mahtuneet kylätalolle, mutta onneksi kylällä on paljon Airbnb-majoitusta tarjoavia tahoja.
– Kenties kylätalomme majoitustilatkin löytyvät Airbnb-palvelusta joku päivä!

Kaukoslaiset talvella grillikodassa, nurkassa lehti, jossa Lapin keinon logo, alla teksti "Sisältöä Lapin keinon tulevasta lehdestä!".

Kaukoslaiset grillikodassa valmiina makkaranpaistoon. Vasemmalta oikealle: Heini Vuomajärvi, Marita Seppälä, Maija-Liisa Hettula ja Vesa Huilaja. Kuva: Johanna Asiala

Eläväisen kylän vetovoimatekijöiksi kaukoslaiset mainitsevat ainakin rauhallisuuden, kylän kauneuden ja lyhyen välimatkan sekä Leville että Ylläkselle.
– Täällä voi kalastaa, metsästää ja marjastaa, tulla seuraamaan raveja kesällä, vierailla porofarmeilla, taidemuseossa tai kesäisin kulttuurifestareilla… tekemistä riittää!

Kaukosesta löytyy yritystoiminnan lisäksi elinvoimainen kyläkoulu sekä päiväkoti. Kylässä on noin 360 asukasta.
– Kaikki vapaana olevat talot menevät heti kaupaksi tai vuokralle. Väki on kovasti nuorentunut uusien lapsiperheiden myötä ja hyvä niin, toteavat kyläläiset.

Tervetuloa tutustumaan Kylätalo Ounakseen ja Puurokaukonen ry:n toimintaan yhdistyksen kotisivuille!

 

Juttu julkaistaan myös kesäkuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona. Julkaisusta tiedotetaan Lapin keinon sivuilla sekä somekanavissa.

teksti: Johanna Asiala.

Maitolaituri talvella, jäälyhtyjä, valoketju.

Maitolaituri talvisessa koristuksessaan. Kuva: Johanna Asiala.