Pelipuitteet kuntoon Ylitorniolla Leader-tuella

Ylitornion Ainionvaarassa nähdään jatkossa kansainvälisiä urheilutapahtumia Peräpohjolan Poropoikien investoitua ympärivuotiseen multisport alustaan. Toukokuussa Ainiovaaran jäähallilla tuleviin MM-kisoihin valmistautui Suomen ballhockeyn maajoukkue.

Ainiovaaran jäähallin multisport alusta mahdollistaa maajoukkueleirien ja erilaisten turnausten järjestämisen Ylitorniolla.
Kuvat: Johanna Asiala.

 

Ainiovaaran jäähallilla kävi toukokuun ensimmäisellä viikolla melkoinen kuhina, kun halli täyttyi ympäri Suomen saapuneista ballhockeypelaajista. Ainiovaarassa valmistauduttiin kesäkuisiin ballhockeyn MM-kisoihin vuoden ensimmäisellä maajoukkueleirillä. Kisat pelataan ison meren tuolla puolen Kanadassa.

Ballhockey näyttää lajina maallikon silmään jääkiekon ja salibandyn sekoitukselta. Peliä pelataan jääkiekkokaukalossa kevennetyin jääkiekkovarustein, mutta pelivälineenä on muovinen pallo ja jaloissa pelaajilla on sisäpelikengät. Tällöin pelaajien alla ei tietenkään ole jäätä, vaan muovinen pelialusta, joka koostuu pienistä neliskulmaisista laatoista. Alusta puuttui aiemmin Ylitorniolta, joten sellainen piti tietysti saada, jotta pelaamaan päästäisiin lajinomaisissa olosuhteissa.
– Joskus aiemmin pystyimme vain haaveilemaan tällaisesta pelialustasta, mutta tuossa se nyt on, iloitsee ylitorniolaisen Peräpohjolan Poropoikien ry:n rahastonhoitaja, maajoukkuepelaaja Johannes Pukema.

Ennen multisport alustaan investoimista Peräpohjolan Poropojatkin treenasivat ja pelasivat kovalla, huonolaatuisella betonialustalla, joka keväisin jään sulattamisen jälkeen kaukalosta paljastui.
– Tämä on ollut hieno juttu ei pelkästään seurallemme, vaan myös koko lajille, Johannes toteaa.
– Ollaan alustan asennuksen jälkeen mietitty, että miten me ollaan sillä betonilla pystytty edes pelaamaan!

Säännöiltään ballhockey muistuttaa jääkiekkoa. Kentällä viilettää yhtä aikaa viisi kenttäpelaajaa molemmissa joukkueissa. Virallinen peliaika on 3 x 15 minuuttia. Taklata lajissa ei saa. Kausi kestää tyypillisimmin toukokuusta elokuulle.

Ballhockeyn harrastaja- ja joukkuemäärät ovat noususuunnassa, vaikka vielä ollaan Johanneksen mukaan melko alkutaipaleella lajin suosion kasvattamisessa.

Vaikka suurimmalla osalla lajin pariin päättyneistä on jonkinlainen jääkiekkotausta, on kyse silti yllättävänkin kansainvälisestä lajista. Ballhockeyn harrastajia löytyy perinteisten kiekkomaiden Suomen, Kanadan, Yhdysvaltojen, Tsekin ja Slovakian lisäksi sellaisistakin maista kuten Kreikasta, Pakistanista, Intiasta, Armeniasta ja Libanonista.
– Viime kisoissa oli mukana 18 maata jaettuna A- ja B-sarjoihin.

 

Peräpohjolan Poropojat ylsivät Suomen mestaruuteen vuonna 2020 ja hopealle vuonna 2021.
Kuvat: Peräpohjolan Poropojat. 

 

Tuki investointiin Outokairalta

 

Peräpohjolan Poropojat saivat multisport alustaan tukea paikalliselta Leader-ryhmältä Outokaira tuottamhan ry:ltä. Hankinta maksoi kaikkiaan noin 36 000 euroa. Leader-tuki kattoi 60 % hankinnan kustannuksista.
– Alusta on monikäyttöinen; lämpölaajenemisen mahdollistavien välikappaleiden ansiosta sen voi tarvittaessa asentaa myös ulkotiloihin asfaltin päälle, Johannes kertoo.
Alusta koostuu 16×16 cm kokoisista muovilaatoista, jotka kauden päätyttyä on helppo purkaa odottamaan uutta kautta hallin pihalla sijaitsevaan säilytyskonttiin.

Johanneksen ja kumppaneiden onneksi hankkeen toteutuksessa ei tullut yllätyksiä vastaan, vaan kaikki eteni sujuvasti hankesuunnitelman laatimisesta aina alustan hankkimiseen ja asennustöihin saakka.

Multisport alustoja ei Suomesta löydy ihan joka paikkakunnalta, joten investointi tuo huomattavaa etua Ylitorniolle erilaisten turnausten ja harjoitusleirien järjestämispaikkana. Seuraavaksi Poropoikien tähtäimessä onkin kansainvälisen ”Arctic Circle Cupin” järjestäminen.
– Kyse on seurajoukkueiden world cupista. Tavoitteena on saada mukaan joukkueita vähintään Tsekistä, Slovakiasta, Sveitsistä, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Mukaan nelipäiväiseen turnaukseen mahtuu maksimissaan 12 joukkuetta.

Peräpohjolan Poropoikien vuonna 2009 rekisteröidystä edustusjoukkueesta Suomea kesän MM-kisoissa on lähdössä edustamaan kaikkiaan seitsemän pelaajaan. MM-kisat pelataan Kanadan Montrealissa 21.–27.6.2022.

Kisoista on lupa odottaa menestystä. Slovakian MM-kisoissa vuonna 2019 Suomi sijoittui hienosti toiseksi, mutta kenties nyt Johannes ja kumppanit kirkastavat kirkastaa kotiintuomiset kultamitaleiksi. Tsemppiä kisoihin, Suomen maajoukkue!

Ballhockeypelaajia kentällä poseeraamassa kameralle.

Suomen ballhockeyn maajoukkue leirillä Tampereella ennen kesän 2022 MM-kisoja.
Kuva: Peräpohjolan Poropojat

 

Tutustu Peräpohjolan Poropoikiin: https://poropojat.fi/
Instagram: https://www.instagram.com/poropojat_official/
Facebook: https://www.facebook.com/perapohjolanporopojat

Tsekkaa myös alta video Poropoikien treenien lämmittelyistä perjantaina 6. toukokuuta Ylitornion Ainiovaaran areenalla!

Teksti: Johanna Asiala

 

Multisport pelialusta

Hankkeen hakija: Peräpohjolan Poropojat ry
Hankkeen toteutusaika: 30.11.2019–31.12.2020
Hankkeen rahoittaja: Outokaira tuottamhan ry
Hankkeen kokonaisrahoitus: 36 136 €

Hankkeen kuvaus:Peräpohjolan Poropojat on ylitorniolainen urheiluseura, jonka päälajiksi on noussut vuosien saatossa ballhockey. Ballhockeyta pelataan Keski-Euroopassa multisport alustoilla ja samanlaisen alustan haluamme nyt tuoda Ylitorniolle. Poropojat ovat edustaneet Suomea lajin MM-kisoissa 3 kertaa ja MM-kisat pelataan multisport-tyyppisillä alustoilla. Multisport alustoilla pelataan kaikki ballhockeyn isot tapahtumat.

Hankkeella parannetaan sekä oman seuramme harjoitteluolosuhteita ja mahdollistetaan kaikille kunnan asukkaille eri urheilulajien harrastamista Ylitorniolla. Multisport alusta on erittäin monikäyttöinen ja oikeastaan vain mielikuvitus on rajana sen käyttömahdollisuuksissa. Alusta tarjoaa turvallisen ja mielyttävän käyttökokemuksen mm. ballhockeyn, salibandyn, lacrossen, koripallon, futsalin, tenniksen, sulkapallon, rullakiekon ja pöytätenniksen harrastamiseen. Multisport on täysin siirrettävä ja se voidaan kasata kovan alustan mm. betonin tai asfaltin päälle ja purkaa samalla tavalla pois 1m x 1m palasiin. Alusta tehdään muovilaatoista ja se kestää jopa -70 asteen pakkasia. Multisport alustaa voidaan käyttää sisä- ja ulkotapahtumiin. Alusta sijoitettaisiin alustavasti Ainiovaaran jäähalliin keväästä syksyyn. Talveksi se varastoidaan, mutta voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Hankkeen toteutuessa alusta mahdollistaa myös Poropojille järjestää ballhockeyn kansallisen tason turnauksia Ylitorniolla sekä kansainvälisiä seurajoukkueiden turnauksia ja maajoukkueiden leirityksiä sekä ystävyysturnauksien järjestämistä.

Hankkeen toteutuessa Peräpohjolan Poropojille avautuu mahdollisuus järjestää kansallisen tason turnauksia Ylitorniolla. Tulevaisuudessa olisi myös mahdollisuus saada Ylitorniolle kansainvälisiä seurajoukkueiden turnauksia sekä maajoukkueen leirityksiä.