Jäistä menoa Ylitorniolla

Riekkola Infra on maanrakennus- ja kunnossapitoalan yritys, joka ennakkoluulottomasti investoi lumi- ja jäärakentamiseen Leaderin tuella. Kysyntä heidän uusille tuotteilleen ja palveluilleen tulee kansainvälisestä elämysmatkailusta.

Ylitorniolla 1990-luvun alusta lähtien toiminut perheyritys tarjoaa asiakkailleen monenlaista palvelua kuten teiden ja pihojen kunnossapitoa, kiinteistöhuoltoa, maanrakennusta, tienvarsien raivauksia, viemäreiden huoltoa sekä kuljetuspalveluita. Riekkola työllistää Ylitornion mittakaavassa hyvin. Vakituisia työntekijöitä on 10–15, hieman sesongista riippuen.

Riekkola Infra ei kuitenkaan ole mikään tavallinen maanrakennus- ja kunnossapitofirma. Heidän uusin aluevaltauksensa on lumi- ja jäärakentaminen. Yrityksen omistaja Ismo Riekkola kertoo, että töitä riittää nyt tehtäväksi ympäri vuoden.
– Lumi- ja jäärakentaminen tasapainottavat mukavasti vuosikelloamme.

Lumi- ja jäärakentaminen on noussut kesän aikana tehtävien töiden vastapainoksi talviajalle. Talvisesonki ei ole kuitenkaan noussut vielä aivan kesäsesongin veroiseksi koronan vuoksi.
– Toimitamme paljon erilaisia lumi- ja jäärakennelmia muun muassa poro- ja huskyfarmeille. Kun matkailu hiipui, tilauksiakaan ei tullut.

Mitä kaikkea lumesta ja jäästä sitten voi rakentaa?
– Igluja, saunoja, kotia, lumitykeillä saa puolestaan safareille ajoratoja sekä rinteisiin ja laduille lunta, luettelee Ismo. Hän havainnollistaa, että esimerkiksi jääsauna rakentuu parhaimmillaan kahden työpäivän aikana. Jääsaunan löylyt tarjoavat kävijälleen aivan omanlaisensa tunnelman.
– Jääsaunaan uppoaa noin 50 kuutiota jäätä. Tällainen jäämäärä vastaa noin yhtä täysperävaunullista rekkaa.

Rakentamiseen käytettävä jää otetaan vierestä virtaavasta Tornionjoesta, mutta joskus Riekkola kuitenkin ostaa jäätä myös Kiirunasta. Yrityksen asiakkaat tulevat ympäri maailman.
– Olemme lähettäneet usein ulkomaille jäätä kylmäkuljetuksella. Erityisesti arabialaisia tuntuu meidän jäämme kiinnostavan!

Markkinointia ei ole tarvinnut paljon Riekkolassa murehtia, sillä ostajia erilaisille lumi- ja jäärakennelmille on löytynyt riittävästi. Vienti ulkomaille on kuitenkin ollut hetken aikaa pysähdyksissä tutusta syystä.
– Yhteistyökuviot kansainvälisen matkailun suuntaan alkavat hiljalleen heräillä, Ismo kertoo.
– Joulu ja hiihtoloma-aika ovat tietysti kuuminta sesonkia lumi- ja jäärakentamiselle. Toivoisin, että tulevaisuudessa, kun pandemia tästä hiipuu, matkailu työllistäisi meidät marraskuulta aina maaliskuulle saakka. Tämä todella tasapainottaisi vuoden kiertokulkua osaltamme.

Golden Route of Laplandin piirretty kartta.

Lumetus täydessä käynnissä!

 

Ympärivuotinen jäävarasto jäähtyy aurinkoenergialla

 

Yrittäjä tai yrityksen perustamista suunnitteleva! Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen, kuvassa linkki.

Voisitko sinäkin saada tukea yrityksesi investointeihin? Lue lisää klikkaamalla kuvaketta!

Riekkola Infra on saanut tukea lumi- ja jäärakentamisen kehittämiseen paikalliselta Leader-ryhmältä eli Outokaira tuottamhan ry:ltä. Maaseuturahaston tuella on hankittu tarvittavia koneita ja kalustoa yritystoiminnan laajentamista varten. Hankintalistalla oli muun muassa valaistus- ja äänentoistolaitteistoa, sillä näillä luodaan oikeanlainen tunnelma matkailijoille tarkoitettuihin lumi- ja jäämaailmoihin.
– Pelkkiin maanrakennusalan toimiin emme olisi saaneet tukea Outokairalta, mutta Outokairan toiminnanjohtaja Anne Anttila antoi heti vihreää valoa lumi- ja jäärakentamiselle.

Jäävarasto-hankkeessaan yritys investoi nimensä mukaisesti ympärivuotiseen jäävarastoon, joka rakennetaan Riekkolan vanhaan lietelantalaan. Jäävarastoa suunniteltaessa tärkeäksi seikaksi nousi kestävyys. Jäävarastoa on tarkoitus jäähdyttää lämpimillä keleillä aurinkoenergialla. Tämä on helppoa, sillä lämpimään vuodenaikaan on tarjolla myös eniten auringonvaloa aurinkopaneeleille.
– Varastossa tulee olemaan hiilidioksidilla toimiva lattiajäähdytys, eikä lisäjäähdytystä tarvita, kiitos jään.
– Emme olisi alkaneet tällaiseen rakennusurakkaan, jos emme olisi saaneet omaa kestävää energiantuotantoa varastoon, Ismo tähdentää.

Jäävaraston lisäksi Leader-tuella hankintaan pian teladumpperi, jolla lumetetaan koira- ja porovaljakoiden reittipohjia sekä hiihtoreittejä aluskasvillisuutta rikkomatta. Valmista konetta ei ole olemassa, vaan se täytyy rakentaa useasta eri osasta.
– Lumen levittäminen on usein hankalaa, sillä lumi pääsee likaantumaan ja ympäristö rikkoontuu vääränlaista kalustoa käytettäessä. Teladumpperi ratkaisee tämän ongelman.

Leader-tuen lisäksi yritys on hyödyntänyt EAKR-rahoitusta edistäessään vientiään. EAKR-hankkeen myötä Riekkola Infra saikin uusia asiakkaita ympäri maailman, paljon muun muassa Saksasta ja Englannista.

Vaikka hankkeita on vielä kesken, on Ismolla jatkosuunnitelmia jo takataskussaan.
– Olemme paraikaa suunnittelemassa matkailuun liittyvää jatkohanketta. Joskus tulevaisuudessa vanhassa navetassamme voisi olla jäägalleria matkailijoiden iloksi.

 

Juttu julkaistaan myös kesäkuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona. Julkaisusta tiedotetaan Lapin keinon sivuilla sekä somekanavissa.

Tutustu Riekkola Infra Oy:n toimintaa: http://www.kpsr.fi/
Instagram: https://www.instagram.com/riekkolainfra/

 

teksti: Johanna Asiala
kuvat: Riekkola Infra Oy