Kestävä kiertomatka pohjoiseen

Pohjois-Lapin matkailuyrittäjät luovat yhteistä kiertomatkatuotetta, joka kulkee nimellä Golden Route of Lapland. Kultaisen reitin tarkoituksena on luoda uutta kestävää matkailua alueelle.

Golden Route of Lapland on kiertomatka, joka kulkee Pohjois-Lapin ylväissä ja monimuotoisissa maisemissa. Matkalla pääsee poikkeamaan myös Norjan puolella. Reitin aloitus- ja päätepiste on Ivalon lentoasema, ja reitin varrella ovat Saariselkä, Inari, Lemmenjoki, Kielajoki, Näätämö ja Nuorgam. Reitiltä löytyy 9 lappilaista yritystä, jotka ovat olleet ideoimassa uutta kiertomatkatuotetta.

Ajatus kiertomatkatuotteesta syntyi korona-aikana. Idean taustalla on arcticXpertin yrittäjä Ari Siivikko, joka on itsekin lähtöisin Ivalosta.
– Aina, kun Lapissa käyvät ystävät ovat kyselleet suosituksia, olen suositellut tätä reittiä. Korona toi minut kotikonnuille ja päätin, että nyt on aika tuotteistaa tämä reitti, muistelee Ari hankkeen alkutaipaletta.

Idea jalostui maaseuturahaston hankkeeksi, jolle tuen myönsi Lapin ELY-keskus. Yritysryhmähanketta hallinnoi Inarin kunta. Yrittäjiä ei tarvinnut erityisemmin houkutella mukaan kehittämishankkeeseen, toteaa hankkeessa mukana ollut Sanna Aikio.
– Yrittäjiltä tuli paljon sisältötoiveita hankkeeseen. Heidän kanssaan pohdittiin, miten tuotteella voidaan tukea yrittäjiä, miten toteuttaa markkinointia ja mihin päin viedä tuotetta tulevaisuudessa – toiminnan jatko on siis ollut suunnitteilla alusta lähtien!

Golden Route of Lapland -reitin varrella on jokaiselle jotain. Matkan voi räätälöidä itselleen sopivaksi: toinen voi nauttia menosta ja meiningistä joka etapilla, toinen valitsee rauhallisemman reissaamisen ja maisemien ihailun omaan tahtiin.
– Nettisivuilla on toki eriteltynä erilaisia vaihtoehtoja esimerkiksi perheille, luontomatkailijoille, kulttuurista ja ruoasta kiinnostuneille tai vaikkapa romanttisella matkalla oleville matkailijoille, kertoo Sanna.

Nettisivut ovat yrittäjien kustantamat, mutta suunnittelutyö on tehty hankkeessa.
– Hankkeen päätyttyä päivitysvastuu siirtyy mukana oleville yrityksille, joten sivut jäävät elämään.

Golden Route of Laplandin piirretty kartta.

Golden Route of Lapland -kartalla. Karttakuva: Mainostoimisto Puisto Oy. 

 

Paketti valmiina myyntiä varten

 

Hankkeessa mukana olevat yrittäjät sekä Inarin kunta kokevat tärkeäksi vahvistaa reitin avulla Pohjois-Lapin asemaa kestävän matkailun kohteena. Kulttuurisesti kestävä matkailu on erityisen tärkeässä roolissa.
– Meillä on mukana myös saamelaisyrityksiä, joten paikallinen kulttuuri on vahvasti läsnä reitillä ja hankkeessamme. Yrittäjät pystyvät tarjoamaan asiakkailleen aitoja, laadukkaita palveluja ja elämyksiä.

Golden Route of Laplandin avulla pyritään tuomaan alueelle uusia asiakkaita ympäri vuoden. Kiertomatka soveltuu kaikkiin vuodenaikoihin. Inarin kunnassa onkin tehty paljon töitä matkailun ympärivuotisuuden eteen. Monet yritykset uskaltavat nykyään pitää oviaan auki myös kesäisin.
– Toivon, että jatkossa matkailijat osaisivat hyödyntää tätä valmista pakettia. Tarjolla on kuitenkin kaikkea turvallisesta kuljetuspalvelusta aktiviteetteihin, ruokailuihin ja majoitukseen. Kaikki on mietitty asiakkaalle alusta loppuun!

Hankkeessa asiantuntijana toimiva Ari Siivikko on vielä lähdössä markkinoimaan kiertomatkaa Tanskaan, jonne hänellä on kontakteja. Luvassa on myös pari messutapahtumaa.
– Tanskassa toimii useita matkailun ”tukkukauppiaita”, joiden kautta saamme tästä hienosta tuotteesta tiedon ympäri maailmaa, kertoo Ari.
– Yrittäjien toive oli, että saamme kiertomatkapaketin valmiiksi ennen kuin lähdemme myymään sitä kotimaisille ja kansainvälisille matkatoimistoille ja matkanjärjestäjille. Nyt paketti alkaa olla valmiina, joten myyntikin on käynnistymässä. Toiveena on tietysti, että tekemämme työ lähtisi kantamaan hedelmää, sanoo Sanna.

Ihmisiä pyörien vieressä tauolla maantien varressa.

GROL-hankkeen yrittäjät kävivät hankevetäjän kanssa rengasreittien tutustumismatkalla Lounais-Suomessa. Tässä ollaan pyöräretkellä.

 

Rengasreitin tuotteistaminen tuli tarpeeseen

 

Golden Route of Lapland -kiertomatkailutuotetta on ollut luomassa 8 yritystä Inarista ja yksi Utsjoelta. Inarin Saariselällä vaikuttavan Top Starin edustaja Tuija Sulkinoja kertoo, että mukaan oli helppo lähteä, kun kaikki mukana olevat yrittäjät olivat jo entuudestaan tuttuja.
– Tiesimme myös, että Ari Siivikon laatuvaatimukset ovat korkealla, joten luottoa hankkeeseen löytyi.

Top Star tarjoaa Saariselällä, lähes Kaunispään huipulla, luksusmajoitusta 8 lasikuutiossa. Kuutiot on valmistettu talotehtaalla räätälöidysti pitkäaikaista majoitusta varten. Majoituksessa yöpyjät pääsevät keskelle Lapin luontoa omaan rauhaan.

Top Starin väki on ollut tyytyväisiä hankkeeseen, sillä yritys on saanut laajaa näkyvyyttä sen myötä. Myynnin kasvua siis lienee näköpiirissä.
– Mielestäni myös nimi Golden Route of Lapland on houkutteleva! Olemme onnistuneet yhdessä luomaan jotain, mitä Lapista on aiemmin puuttunut, pohtii Tuija.

Ainoana utsjokelaisena yrityksenä mukana oleva Nuorgamin Lomakeskuskin antaa positiivista palautetta yritysryhmähankkeesta.
– Nettisivuista tuli todella hienot: niissä on kaikki tarvittava tieto reitistä ja ne palvelevat tarpeitamme, toteaa Lomakeskuksen yrittäjä Marjatta Holmberg. Hän arvelee, että kiertomatkailua on tehty alueella jo kauan, mutta ei tuotteistettu tällä tavalla. Käyntikohteet ja aktiviteetit eivät ole olleet aiemmin yhteisellä kartalla.
– Emme epäröineet ollenkaan, kun meitä kysyttiin mukaan, vaan lähdimme innostuneesti kehittämään kiertomatkailutuotetta.

Marjatta haluaa välittää kiitoksensa Inarin kunnalle siitä, että myös Utsjoella vaikuttava yritys pääsi hankkeeseen mukaan.
– Kiitos tästä kuntarajat ylittävästä yhteistyöstä! Toivotaan, että myynti ja markkinointi palvelee hankkeen jälkeenkin kaikkia mukana olevia yrityksiä.

 

Juttu julkaistaan myös toukokuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona. Julkaisusta tiedotetaan Lapin keinon sivuilla sekä somekanavissa.

Tutustu reittiin ja sen varrella toimiviin yrityksiin: https://www.grol.fi/

 

teksti: Johanna Asiala
artikkelikuva: Lapin materiaalipankki, Simo Vilhunen.

Golden Route of Lapland

Hankkeen hakija: Inarin kunta
Hankkeen toteutusaika: 1.1.2021–31.5.2022
Hankkeen rahoittaja: Lapin ELY-keskus
Hankkeen kokonaisrahoitus: 79 808 €

Hankkeen kuvaus: Golden Route of Lapland -hanke on yritysryhmähanke, jonka tarve on lähtöisin yrittäjiltä itseltään. Hankkeen aikana yritykset tulevat yhteistyössä kehittämään yhteisen Golden Route of Lapland -kiertomatkailutuotteen, joka on laadukas ja monipuolinen, helppo myydä sekä helppo ostaa, suunniteltu niin kansainvälisille kuin kotimaisille matkailijoille ja se on saatavilla ympäri vuoden. Hankkeen tarkoituksena on uuden tuotteen ja yritysten välisen tiiviin yhteistyön kautta luoda uutta kestävää matkailua Pohjois-Lappiin, saada alueen yrittäjille enemmän ympärivuotista myyntiä, auttaa mukana olevia yrityksiä kehittämään toimintaansa ja kilpailukykyään, kehittää saamelaismatkailun vastuullista tuotteistamista sekä vahvistaa Pohjois-Lappia aitona ja kestävän kehityksen kohteena. Hankkeen kohderyhmänä ovat sekä kotimaiset että kansainväliset matkatoimistot, matkanjärjestäjät ja incoming-agentit.