Turtolan kylällä investoitiin maalämpöön

Pellon Turtolassa kyläyhdistys vaihtoi kylätalon lämmitysmuodon öljystä maalämpöön paikallisen Leader-ryhmän tuella.

Pellon Turtolan kylässä entinen kyläkoulu ostettiin kyläyhdistyksen käyttöön vuonna 2018. Ensimmäinen talvi meni lämmittäessä taloa öljyllä, mutta pian kylällä todettiin, että näin ei homma voi jatkua.Mitä kuuluu kyliin -logo, Turtola, Pello.
– Öljylämmittäminen oli kallista. Lisäksi savupiippu olisi pitänyt kunnostaa, jos öljylämmitystä olisi jatkettu, kertovat yhdistyksen rahastonhoitaja Laura Post, puheenjohtaja Risto Malinen sekä aktiivi Marja-Leena Alatalo.

Ensin pohdittiin, pitäisikö kiinteistön lämmitys hoitaa hakkeella. Pian kuitenkin selvisi, että maalämpö on haketta parempi vaihtoehto.
– Ei maalämpökään ihan nollatyöllistäjä ole, mutta helpompihoitoinen kuitenkin kuin hake. Huolettomuus auttoi ratkaisun tekemisessä, samoin tietysti ympäristöasiat, toteaa Laura uusiutuvaan energiaan investoinnista.
– Niin, ja kyllähän ne lämmityskustannuksetkin puolittuivat!

Maalämpöputket päätettiin porata kallioon saakka, sillä kallioperä oli tontin kohdalla pinnassa.
– Investoinnin toteutuksessa auttoi paikallinen yrittäjä, mikä helpottaa myös mahdollisia huoltoprojekteja, kertoo Risto.

Toistaiseksi kaikki on sujunut maalämmön suhteen hyvin. Järjestelmä ei ole etähallittava, vaan samassa kiinteistössä toimivasta Turtolan ryhmäperhepäiväkodista tulee Ristolle viesti, kun lämpötila laskee liiaksi.
– Välillä joutuu heräämään aikaisin selvittämään tilannetta. Pieniä ovat ongelmat kuitenkin toistaiseksi olleet, minuutissa selvitettävissä, Risto naurahtaa.

Kyläläiset iloitsevat siitä, että investointi maalämpöön on tuonut varmuutta kyläyhdistyksen toiminnalle. Tuen investointiin myönsi paikallinen Leader-ryhmä Outokaira tuottamhan ry.
– Nyt voi miettiä, mitä kaikkea toimintaa voimme tulevaisuudessa kehittää.

Turtolan talkoolaisia tauolla.

Talkoolaiset ansaitulla tauolla. Kuva: Laura Post.

 

Kylätalolla toimintaa kaikenikäisille

 

Turtola on turtolalaisten mielestä todellinen Tornionlaakson helmi, jossa on läpi kylänraitin näkymät joelle, naurahtaa kyläyhdistyksen aktiivi Marja-Leena Alatalo. Kyse on entisestä kuntakeskuksesta, sillä kunta sai Pello-nimen 1940-luvulla ja seurakunta vaihtoi nimeään vasta 1960-luvulla. Asukkaita kylällä ja siihen kuuluvilla alueilla on yhteensä rapeat 300.
– Plus mökkiläiset päälle, puheenjohtaja Risto Malinen muistuttaa.

Vaikka koulua ja kauppaa ei enää Turtolassa olekaan, niin perinteistä yritystoimintaa kylältä löytyy.
– Täällä on muun muassa Pellopuu, Turtolan konepaja, maitotila, kuljetusyrityksiä – melkein 20 yritystä kylällä, kertovat kyläläiset. Lisäksi työssäkäyvien matka Pellon ja Ylitornion kuntakeskuksiin ei ole liian pitkä. Kylätaloakaan ei hyödynnä pelkästään kyläyhdistys, vaan tiloissa on vakituisesti vuokralla ryhmäperhepäiväkodin lisäksi kunnan kotipalvelu ja ajoittain Meän Opisto eli Pellon ja Ylitornion yhteinen seutuopisto.
– Täällä on käsitöitä, jumppia ja joogaa heidän toimestaan, Risto kertoo.

Kyläyhdistykselle kertyi esimerkiksi vuonna 2020 yli 2900 talkootuntia, mikä kertoo siitä, että tarvittaessa talkoolaisia kyllä löytyy.
– Lisäksi täällä on osaajia, esimerkiksi kirvesmiehiä, Risto sanoo.
– Mutta liikaa ei ole talkoolaisia, liian kanssa pärjättäisiin paremmin! naurahtaa Laura Post vierestä.

Kylä on ikärakenteellisesti melko tavallinen lappilainen kylä – enemmistö asukkaista on ikääntyneitä. Lapsiperheitä on kuitenkin paljon verrattuna perinteisiin lappilaisiin kyliin.
– Itselleni täällä on kaksi tärkeää asiaa: lyhyt matka Pellon ja Ylitornion kauppoihin eli toisiaan täydentäviä palveluita on kahdessa kuntakeskuksessa lähettyvillä. Lapsiperheille on myös tärkeää, että lapsille on leikkikavereita. Tämä on yksi Turtolan vahvuuksista, toteaa Laura, jolla itselläänkin on pieniä lapsia.

Maalämpöinvestoinnin jälkeen Leader-rahoituksella on Turtolassa tehty keittiöremontti, terassi, pihan leikkialueen aitaus sekä parannettu kokous- ja juhlatilan yhteensovittamista. Nyt tilat sopivat jouhevasti erilaisten kokousten ja juhlien pitoon ja tarvittaessa vieraitten majoittamiseenkin.
– Uusitussa keittiössämme on nyt mahdollista valmistaa ruokaa sadalle hengelle, kehaisee Risto.
Uusia suunnitelmia on aina valmiina ajatuksen tasolla, mutta nyt pidetään kuitenkin ansaittua taukoa hankkeista.
– Pidämme hanketuilla toteutetuista remonteista nyt pientä taukoa!

Turtolalaiset kylätalon sohvalla, teksti sisältöä Lapin keinon lehdestä.

Marja-Leena Alatalo (vas.), Risto Malinen ja Laura Post kertoivat Lapin keinolle Turtolan kylätalon remontista kylätalolla iltakahvien merkeissä. Kuva: Johanna Asiala.

 

Juttu julkaistaan myös toukokuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona. Julkaisusta tiedotetaan Lapin keinon sivuilla sekä somekanavissa.

Turtolan kylän Facebook-sivut

teksti: Johanna Asiala
Artikkelikuva: Laura Post