Juoiggastit!-hankkeelle oli Utsjoella selkeä tarve, mikä laitettiin merkille aiemmin toteutetuissa saamelaismusiikin harrastustoimintaa edistävissä hankkeissa. Hankkeen nimi tarkoittaakin suomeksi ”joikata”.
– Meillä on kunnassa hyviä saamelaismusiikin opettajia ja alueella musiikista kiinnostuneita lapsia ja nuoria. Lisäksi aiemmilla saamelaismusiikin koulutusohjelmilla on ollut valtava vaikutus yleisesti saamelaismusiikin vahvistamiseen ja erityisesti kolttasaamelaisten leuʹdden ja inarinsaamelaisten livđen elvyttämiseen, taustoittaa hankevetäjä Kati Eriksen.

Utsjoen kunta toteutti yhdessä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ja Norjan Saamelaisen korkeakoulun kanssa saamelaismusiikin koulutukseen liittyvän Interreg-hankkeen, joka takasi musiikin opetuksen alueella kolmeksi vuodeksi, kertoo Kati.
– Koulutusohjelman tuloksena saimme neljä saamelaismusiikin perustutkinnon suorittanutta henkilöä!

Haasteitakin nousi esille Interreg-hankkeen myötä: oppilaita on haastava löytää Saamenmaan pienten paikkakuntien haja-asutusalueelta. Tavoitteellinen musiikin harrastustoiminta on Pohjois-Lapissa riippunut pitkälti innokkaista yksilöistä.
– Jos oikeasti haluamme kouluttaa musiikin ammattilaisia tai musiikkikasvattajia, pitää ensin pystyä luomaan vakaa pohja, pohtii Kati ja korostaa, että Utsjoella on erilaiset lähtökohdat kuin Etelä-Suomessa, jossa oppilaat ovat voineet opiskella instrumenttejaan vuosia musiikkiopistoissa ja konservatorioissa.
– Tavoitteellinen, pitkäjänteinen ja säännöllinen musiikin harrastaminen on täältä puuttunut, siksi lähdimme hakemaan Leaderilta rahoitusta Juoiggastit!-hankkeeseen.

Juoiggastit!-hankkeen tavoitteena on elvyttää saamelaista perinteistä musiikkia, joka on Tenonlaaksossa joiku.
– Teemme hankkeessa myös opetussuunnitelman saamelaismusiikille. Soittimille kuten kitaralle ja pianolle sellaiset löytyvät googlaamalla, ja ne ovat helposti monistettavissa. Aikoinaan Saamelaiskäräjien musiikkikeskus on laatinut saamelaismusiikin opetussuunnitelman, mutta se ei päätynyt systemaattiseen käyttöön, Kati kertoo.

Korona on sotkenut paljon hankkeen käytännön toteutusta, sillä harrastustoiminta oli pitkään tauolla myös Utsjoella. Joikuopetus alkoi lopulta elokuussa 2021, ja siihen osallistui Utsjoelta ja Nuorgamista toistakymmentä lasta. Myös yksi bändileiri, pianon- ja kitaranopetusta sekä laulutekniikan kurssi on järjestetty hankkeen puitteissa.
– Monet ehtivät jo kovasti odotella tätä toimintaa. Selkeästi täällä on kiinnostusta opiskella musiikkia, iloitsee Kati.
– On ollut mukava seurata lasten ja nuorten kehittymistä musiikkiharrastuksen parissa. Nuorimmat osallistujat ovat olleet 5-vuotiaita, vanhimmat 35-vuotiaita, suurin osa yläkouluikäisiä.

Katin mukaan saamelaismusiikin koulutuksen palapeliä on rakennettu hankkeilla kärsivällisesti eteenpäin pala kerrallaan jo 10 vuoden ajan. Hän näkee, että jatko on nyt Utsjoen kunnan käsissä.
– Olisi hienoa, että Utsjoella päästäisiin taiteen perusopetuksen piiriin – silloin voisimme tarjota musiikin opetuksen parissa jollekin kokopäivätyön! Ei vain niin, että tarjolla on aina silloin tällöin joitakin opetettavia tunteja ilta-aikaan.

Hankkeilla on Kati Eriksenin mielestä hyvä kehittää ja saada organisaatioille hetkellisesti lisäresursseja. Hän on ollut erittäin tyytyväinen Leader Pohjoisin Lappi ry:n tarjoamiin palveluihin. Palapeliä ei kuitenkaan voi loputtomiin rakentaa pelkin hankevaroin.
– Minulla on vahva usko, että asia nyt etenee Utsjoella kunnan johdolla!

Artikkelikuvassa vasemmalta oikealle lattialla Áslat-Niillas Länsman, Ánte-Issát Länsman ja Anni-Sivia Länsman, istumassa Asta Länsman, ohjaaja Laura Tapiola, Elle Länsman, Helmi Länsman ja Ánte Länsman. Kuva: Sivi Länsman.

 

Juttu julkaistaan myös toukokuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona. Julkaisusta tiedotetaan Lapin keinon sivuilla sekä somekanavissa.

 

teksti: Johanna Asiala

 

Juoiggastit!-hanke

Hankkeen hakija: Utsjoen kunta
Hankkeen toteutusaika: 1.5.2020–31.5.2022
Hankkeen rahoittaja: Leader Pohjoisin Lappi ry
Hankkeen kokonaisrahoitus: 80 000 €

Hankkeen kuvaus: Hankkeen päätavoitteena on kehittää verkostomainen toimintamalli, jolla Tenonlaakson alueen (Utsjoen, Tanan, Karasjoen ja Uniemen) nuorille tarjotaan tulevaisuudessa tavoitteellista musiikin harrastustoimintaa ja erityisesti saamelaisten perinteisestä vokaalimusiikkia. Lasten ja nuorten hyvinvointi lisääntyy mielekkään harrastustoiminnan myötä. Hanke vahvistaa saamelaisnuorten saamen kielen käyttöä ja saamelaiskulttuurin tuntemusta ja kehittämistä rajan yli tapahtuvan mielekkään tekemisen myötä. Hankkeessa on viisi osiota: 1. Musiikin tavoittellinen harrastustoiminta ja yhteistyö Norjan kanssa. 2. Perinteisen saamelaisen vokaalimusiikin elvyttäminen. 3. Musiikin harrastustoiminta. 4. Sápmi Music Talent -tapahtuma. 5. Hankehallinnointi, tiedottaminen ja verkostoituminen. Hanke toimii Sámi musihkkaakademiija koulutusverkoston alla Áilegas-keskuksessa, jossa on erinomaiset tilat ja laitteet musiikin opettamiseen. Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat alueen lapset ja nuoret ja heille järjestetään toimintaa kaikissa kylissä.