Kuljetus VH Heikkilä Oy Pelkosenniemeltä investoi Leaderin tuella maa-aineskuljettimeen, joka helpottaa maa-aineksen kiertotalouskäyttöä.

 

Pitkäikäinen pelkosenniemeläinen yritys Kuljetus VH Heikkilä Oy tekee maanrakennustöitä ympäri Lappia ja myös Pohjois-Ruotsin puolella. Kesällä 2021 yritys teki merkittävän kiertotalousinvestoinnin Leader-tuella, kun se investoi maa-aineskuljettimeen.

Idea investointiin syntyi käytännön kokemuksista, nimittäin rakennuspohjista täytyy aina poistaa kaivamalla pinta, joka on useimmiten heinikkoa tai kanervikkoa.
– Viimeisen 30 vuoden aikana kuormia on ajettu suoraan maankaatopaikalle. Maankaatopaikat ovat menneet luvallisiksi ja hyvä tavara menee siinä muutenkin hukkaan. Mietimme, että jokin muutos on tähän saatava, kertoo yrityksen omistaja Petri Heikkilä.

VH Heikkilä on viimeisen viiden vuoden aikana kerännyt maa-ainesta omalle varastoalueelleen, jossa ainesta on murskattu, seulottu ja siihen on lisätty hiekkaan tai moreenia tarpeen mukaan. Tuloksena on ollut hyvää ja ravinteikasta biokasvualustaa esimerkiksi nurmikoille tai kukkapenkeille.
– Maan käsittelystä tulee hyvää tavaraa asiakkaiden käyttöön. Asiakkaat sitten itse lannoittavat ja kalkitsevat maata, selittää Petri.

Biokasvualustoja VH Heikkilä on hyödyntänyt asiakkaiden työmailla verhoilutyössä, ja lisäksi niitä on myyty paljon yksityistalouksille pihamullaksi. Maankaatopaikatkaan eivät ole enää täyttyneet, sillä niille on ainoastaan viety sellaista maa-ainesta, jota ei ole voitu hyödyntää jatkokäsittelyssä.

 

Työtä on vielä tehtävänä

 

Maa-aineskuljetin.

Maa-aineskuljetin hankittiin Leader-tuella kesällä 2021 Saksasta asti.

Kasvualustojen kysynnän lisääntyessä tuli ajankohtaiseksi investointi tehokkaampiin laitteisiin.
– Meillä oli ennen kasvualustoja tekemässä 2–3 konetta. Koneita tarvittiin seulomiseen, murskaamiseen ja kuljettamiseen, joten prosessin aikana tuli paljon turhaa ajoa, vaikka välimatkat ovat vain noin 10–30 metriä.

VH Heikkilä hankki tela-alustaisen maa-aineskuljettimen Leader Pohjoisin Lappi ry:n myöntämällä tuella. Hankittu kuljetin on yhteensä 25 metriä pitkä, ja se pystyy seulonta- ja maankäsittelypaikalla siirtymään itse helposti paikasta toiseen.
– Olemme säästäneet paljon aikaa, polttoainetta ja siten kustannuksia, mikä on tietysti hyvä asia. Lisäksi hyvä maa-aines ei ole enää mennyt hukkaan.

Kuljetin hankittiin kesällä 2021 Saksasta. Heikkilällä on oltu tyytyväisiä kuljettimen toimintaan ja ennen kaikkea sen mukanaan tuomiin kasvumahdollisuuksiin kiertotalouden saralla.
– Kiertotalouspuolella on toki vielä tehtävää: kun maa-ainesta poistetaan, niin maasta saattaa löytyä vaikka mitä sinne kuulumatonta. Vieläkin suurin osa aineksista menee käytännössä hukkaan, joten kiertotalouden periaatteita voisi yhä tehokkaammin hyödyntää maanrakennustoiminnassa.

Tutustu Kuljetus VH Heikkilä Oy:n toimintaan! (linkki yrityksen kotisivuille, avautuu samassa välilehdessä)

 

Juttu julkaistaan myös toukokuussa 2022 ilmestyvässä Lapin keinon lehdessä! Lehti julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona. Julkaisusta tiedotetaan Lapin keinon sivuilla sekä somekanavissa.

 

teksti: Johanna Asiala
kuvat: Kuljetus VH Heikkilä Oy