Perinneruokien reseptit ja tarinat taltioidaan Itä-Lapissa

Itä-Lapissa kerätään talteen tietoa ja tarinoita perinneruoista. Perinteisiä ruokia muokataan myös moderniin makuun sopiviksi koululaisten kotitaloustunteja varten. Lapin keino vieraili Perinneruoka-hankkeen pitämällä kotitaloustunnilla Sallatunturin koululla.

Perinneruoka-hankkeen projektipäällikkö Kati Savukoski ja hanketyöntekijä Sanna Jämsä pitivät Sallatunturin koululla kahdeksasluokkalaisille maaliskuussa valinnaisen kotitaloustunnin, jossa sukellettiin alueen perinneruokien maailmaan. Ruokalistalla oli tällä kertaa poronmaksapastaa ja verinäkkäriä.
– On hauska huomata, että 14–15-vuotiaat nuoretkin osaavat käsitellä poronlihaa. Tänäänkin melkein kaikki osallistuivat ruoanlaittoon aktiivisesti, kertoo Kati.

Ikäryhmä on Katin ja Sannan mukaan haastava. Tunneilla kerättävän palautteen saanti voi joskus olla hankalaa, mutta saatujen vastausten perusteella on huomattu, että Sallassa nuoret ovat tottuneet esimerkiksi veri- ja pororuokiin.
– Sallassa on tarjolla verimakkaraa ihan kouluruokanakin. Lisäksi monet ovat tottuneet syömään ja käsittelemään poronlihaa kotonaan.

Kotitaloustunneilta kerätty palaute koostetaan kesäkuun 2022 aikana. Palautteen avulla saadaan tietoa itälappilaisten nuorten perinneruokatietämyksestä.

Hankkeessa on kierretty edellisvuonna Posion ja Pelkosenniemen kouluilla, tänä vuonna taas Sallassa, Savukoskella ja Kemijärvellä. Maksapastan ja verinäkkärin lisäksi on tehty sydänkäristyspitsaa.
– Olen saanut kehitellä reseptejä itse, ja Kati on ollut auttamassa ja seuraamassa tunneilla, kertoo hanketyöntekijä Sanna Jämsä.
– Esimerkiksi verinäkkäri on helppo ja hyvä ruoka, joka voisi tulevaisuudessa nousta kenties vakiintuneeksi tuotteeksi, toteaa Kati.

Perinteisiä reseptejä on jonkin verran muokattu nykyaikaisemmiksi, jotta ne maistuisivat myös nykynuorisolle. Ainakin maksapasta ja verinäkkäri näyttävät maistuvan sallalaisille kahdeksasluokkalaisille.

Sallatunturin koululla tehtiin maaliskuussa valinnaisella kotitaloustunnilla poronmaksapastaa ja verinäkkileipää.

 

Perinneruokaopas julkaistaan toukokuussa

 

Itä-Lapin kuntayhtymän hallinnoima kehittämishanke sai alkunsa poron eri osien hyödyntämisestä. Nykyisessä laitosteurastuksessa porosta ei saa kaikkia osia talteen ja hyödynnettäväksi, kuten ennen vanhaan teuraspaikoilla, selittää Kati Savukoski.
– Esimerkiksi poron konttiluut eli sääriluut olivat ennen kovassa käytössä, ja niille olisi nytkin kysyntää matkailun kautta, mutta ne menevät nykyään teurastuksessa usein hukkaan.

Poronhoitokulttuurikin on ehtinyt vuosien varrella muuttua kovasti, kun avuksi ovat tulleet moottorikelkat, puhelimet ja tietokoneet. Entisaikojen tarinoita ajalta ennen moderneja apuvälineitä on Katin mukaan tärkeää kerätä talteen vielä, kun tarinoiden kertojia löytyy.
– Keräämme talteen paitsi tarinoita myös perinneruokareseptejä, jotka painetaan tulevaan perinneruokaoppaaseen. Reseptejä on hankala kerätä, kun ennen ei ole oltu niin tarkkoja mittojen kanssa, mutta nyt meillä on jo tarvittavat reseptit tallessa ja oppaan runko olemassa.

Kati uskoo, että perinneruokien tulevaisuus Itä-Lapissa on valoisa. Ruoan eettisyys on nykyään korkeassa arvossa, ja mikä olisi sen eettisempää kuin hyödyntää teuraseläimet kokonaisvaltaisesti. Ruoan eettisyys puhuttaa erityisesti matkailupuolella.
– Matkailupuolella arvostetaan poroa kokonaisuudessaan – ei vain sisäfilettä matkailijoille!

Kysyntää perinneruoille on myös julkisissa ruokapalveluissa.
– Julkisissa ruokailuissa on jo nyt jonkin verran tarjolla perinneruokia. Keskuskeittiöiden kanssa pitää vielä käydä syvemmin keskusteluja siitä, mikä heille olisi paras tuote hyödynnettäväksi hinnan ja maun suhteen.

Perinneruokaopas julkaistaan näillä näkymin toukokuussa 2022 niin painettuna kuin sähköisenäkin versiona. Opas on suunnattu kaikille itälappilaisille kotikokkaajista ravintoloiden ammattilaisiin. Luvassa toukokuussa on mitä luultavammin myös matkailualan yrittäjille suunnattu maistatustilaisuus.

Kati Savukoski uskoo, että verinäkkileivistä voi tulla tulevaisuudessa vakiintunut ja suosittu lähiruokatuote.

 

Perinneruokahanke tiedottaa Perinneruokaoppaan julkaisusta ja tulevista tapahtumistaan muun muassa Facebook-sivuillaan: www.facebook.com/perinneruokahanke.

teksti & kuvat: Johanna Asiala

Perinneruokahanke

Hankkeen hakija: Itä-Lapin kuntayhtymä
Hankkeen toteutusaika: 1.11.2020–30.6.2022
Hankkeen rahoittaja: Lapin ELY-keskus
Hankkeen kokonaisrahoitus: 172 758 €

Hankkeen kuvaus: Itä-Lapin alueella toteutettava Perinneruokahanke kerää ja taltioi perinneruokatietoutta ja siihen liittyviä tarinoita. Perinneruokaohjeista laaditaan perinneruokaopas, jonka avulla tavallisen kotikokin onnistuu loihtia perinneruoka-ateria. Tietoja kerätään pororeseptien lisäksi riistasta, kalasta ja luonnonmarjoista.

Kotimaisen ja lähellä tuotetun ruuan arvo on noussut viime aikoina lähes sille kuuluvaan arvoonsa. Maailman laajuiset epidemiat nostavat huolta myös maan ruokaomavaraisuusasteesta. Perinneruoka hanke nostaa esiin vanhoja aikoja ja tapoja hyödyntää poro lähes kokonaan elintarvikkeena. Hankkeen avulla tullaan teurastuskäytäntöjä ennallistamaan siten että useampi nyt sivutuotestatuksella lemmikkieläinravinnoksi menevä jae tullaan hyödyntämään jatkossa elintarvikkeena. Tavoitteena on laatia elintarvikeketjuohjeistukset neljälle jakeelle. Näin porosta saatavien perinneruokien valmistus mahdollistuu raaka-aineiden saatavuuden myötä myös laajemmassa mittakaavassa kuten ravintoloissa ja keskuskeittiöissä.

Perinneruokatietouden keräämiseen alkaa olla viimeiset ajat käsillä, koska ikäluokka, joka taitaa perinneruokien valmistamisen pienenee koko ajan. Perinneruokiin liittyviä tarinoita kootaan perinneruokaoppaaseen niin kotikokkien kuin matkailu/ravintolayritysten hyödynnettäväksi.

Perinneruokahanke innostaa nuoria mukaan perinneruokatietouden pariin. Hanke järjestää nuorille perinneruokatapahtumia, joissa kehitellään myös hieman uusia muunnoksia perinneruuista.

Hanke edistää myös EU:n alkuperäisnimityksien Lapin Poron liha ja Lapin Poron kuivaliha tunnettavuutta.

Lue myös hankkeesta tehty Hankenumeron takana juttu! 
www.lapinkeino.fi/2021/03/11/144668-kati-keraa-talteen-tietoa-perinneruoista/