1) Kuka olen?
Olen Tanja Häyrynen, työskentelen Tervolan yhteistoiminta-alueella (Keminmaa, Kemi, Ranua, Rovaniemi, Simo, Tervola ja Tornio) maaseutupäällikkönä. Harrastan monipuolisesti kaikenlaista liikuntaa kuten hiihtoa, juoksua, pyöräilyä, lentopalloilua, luonnossa liikkumista ja salilla treenaamista. Olen valmistunut maa-ja porotalousagrologiksi vuonna 2010, jonka jälkeen kouluja on käyty maaseudun kehittäjästä alueiden käytön suunnittelun ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Tällä hetkellä opiskelen viimeisiä metrejä johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa Lappialla.
Olen aina nauttinut siitä, että olen voinut kehittää maaseutua omassa työssäni. Agrologiksi valmistumisen jälkeen olin viisi vuotta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa, jossa pääsin rahoittamaan ja seuraamaan erilaisten hankkeiden toteuttamista maaseuturahaston puolelta sekä toimimaan Leader-ryhmien yhteyshenkilönä. Tämän jälkeen olen ehtinyt poiketa Paliskuntain yhdistyksellä hanketta suunnittelemassa ja Lapin liitolla viiden vuoden verran toteuttamassa erilaisia hankkeita liittyen biotalouteen ja maaseudun kehittämiseen. Viimeisimpänä tuotoksena olen ollut tekemässä Lapin maaseutuohjelmaa vuosille 2021–2027. Tervolan kunnassa maaseutupäällikkönä olen toiminut 1,5 vuotta.
Tämän vuoden alusta aloitin 30 % työajalla Luonnonvarakeskuksen vetämässä hankkeessa nimeltä ”Julkisten ruokapalveluiden maakunnallinen kumppanuusmalli lähiruuan edistämiseksi” – hanke tunnetaan lempinimellään Lapin ruoka -hanke. Hankkeessa työskentelee Luonnonvarakeskuksen puolelta Rauno Kuha sekä Jukka Lokka ja Sodankylän kunnasta Merja Ahola. Tällä tiimillä löytyy asiantuntemusta, jolla saadaan parannettua lappilaista huoltovarmuutta nostamalla omavaraisuusastetta lähiruoan tuottamisen ja sen käyttämisen suhteen!
2) Mitä hankkeeseen kuuluu?
Tällä hetkellä Lapin ruoka -hankkeessa työstetään materiaaleja kuntakierrosta ja aluevaltuutettuja varten. Yhteistyötä on tehty soten valmistelijoiden kanssa, jotta varmasti puhuisimme samaa kieltä siitä, millaisia vaihtoehtoja kunnilla on nyt ruokapalveluiden järjestämisen suhteen. Tiedottamista on aloitettu Lapin kansan vieraskynäkirjoituksella, somessa jaettavalla videoinformaatiolla sekä Maaseudun tulevaisuus -lehden kirjoituksella. Lapin Ruoka -hanke hyödyntää Arktinen biotalous -YouTube-kanavaa, joten sieltä löydät jatkossa videot. Videoilla kerrotaan jo olemassa olevasta yhteistyöstä kunnan ja yrittäjien välillä sekä mahdollisuuksista, joita yhteistyö mukanaan tuo. Ensimmäinen video Kemijärven leipomopalveluista on jo julkaistu, joten kannattaa käydä kurkkaamassa! Hankkeessa hyödynnetään tulevaisuudessa paremmin myös Biotalousuutiset-blogia, joten kannattaa ottaa se seurantaan päivityksiä varten. Lapin elintarviketalo Facebook-sivuilla pääset myös näkemään, mitä kaikkea tässäkin hankkeessa tapahtuu.
Erittäin mielenkiintoista on ollut työstää tietoja siitä, mikä on Lapin kuntien maatalouden tulon arvo sekä miten keskuskeittiöiden tämänhetkiset ostot tukevat aluetaloutta ja miten ne voisivat tehdä sitä vieläkin paremmin. Näitä infograafeja tulet löytämään hankkeen materiaaleista!
3) Jos katsot tulevaisuuteen, millaisena näet tilanteen hankkeen lopussa?
Tilanne hankkeen lopussa tulee olemaan se, että meillä on toimiva in house -yhtiö, joka mahdollistaa lähiruoan käyttämisen laajasti lappilaisissa kunnissa heidän toiveidensa mukaisesti. Olemme saaneet yhteistyössä toimijoiden kanssa lisää yrittäjiä tarjoamaan kuntien ruokapalveluihin lähiruokaa kannattavasti ja laadukkaasti sekä varmistettua Lapin huoltovarmuutta ruoan suhteen. Useissa Lapin kunnissa lappilaisen lähiruoan määrä on prosenteissa 30 %, ja monet ovat jo lähellä tätä tavoiteprosenttia. Hankkeen päätyttyä lappilaiset elintarvikeyrittäjät ovat saaneet omia tuotteita paremmin näkyville ja yhteistyötarinat ovat innostaneet muita yrittäjiä aloittamaan omalla polullaan.
Hankkeen nimi: Julkisten ruokapalveluiden maakunnallinen kumppanuusmalli lähiruuan edistämiseksi (Lapin ruoka)
Hankkeen hallinnoija: Luonnonvarakeskus
Hankkeen rahoittaja: Lapin ELY-keskus
Hankkeen kustannusarvio: 243 016 €
Hankkeen kesto: 1.1.2022–31.12.2023