Leader-ryhmien rahoituskehys kasvaa seuraavalla EU-ohjelmakaudella 11 miljoonaa euroa. Hyvin perusteltuun rahoitustarpeeseen onnistuttiin tiukoissa CAP-neuvotteluissa saamaan lisärahoitusta. Ensimmäistä kertaa Leader-ryhmien rahoitusosuus nousi vuositasolla selkeästi edellisestä ohjelmakaudesta. Leader-rahoitusta on tulevalle viisivuotiselle ohjelmakaudelle jaossa yhteensä 230 miljoonaa euroa. Leader-rahoituksen osuus CAP27-suunnitelman maaseudun kehittämisvaroista on siten 5,6 prosenttia.

Leader-toiminta on saanut pitkäjänteisestä työstä ansaitsemansa arvostuksen. Toiminnalla on luotu vuosien varrella tuhansia uusia työpaikkoja ja uusia yrityksiä. Yhteisöllisissä hankkeissa on tehty miljoonia tunteja talkootyötä paikkakuntien kehittämiseksi.

Leader-ryhmien tehtävät laajentuvat uudella 2023 alkavalla ohjelmakaudella. Yritysten käynnistystuet ja omistajanvaihdosten tuet ovat jatkossa mahdollisia vain Leader-ryhmien myöntäminä. Lisäksi yritystuet laajenevat pienimuotoisen maatalouden kokeilutukiin. Yhteisöllinen kehittämistyö jatkuu vahvana, uutena avauksena Älykkäät kylät -toiminta ja älykäs sopeutuminen maaseudun uusiin haasteisiin.

Maa- ja metsätalousministeriö toimitti Suomen kansallisen CAP-suunnitelman vuosille 2023–2027 EU:n komissiolle joulukuussa 2021. Yksi Suomen CAP- eli yhteisen maatalouspolitiikan suunnitelman päätehtävistä on uusiutuvan maaseudun elinvoimaisuuden vahvistaminen.

Suomessa on yli 50 Leader-ryhmää, jotka toimivat tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Leader-ryhmät neuvovat ja aktivoivat toimijoita kehittämään omaa paikkakuntaansa maaseudun kehittämisvaroin. Leader-toimintaa on toteutettu Suomessa osana EU:n maaseudun kehittämisrahoitusta jo 25 vuotta. Leader-ryhmät ovat kaikille avoimia paikallisia kehittämisyhdistyksiä, jotka toimivat lähellä hakijoita ja joiden hallitukset käsittelevät Leader-rahoitustukihakemukset.

Lapissa vaikuttaa 5 Leader-ryhmää, joiden toimintaan voit tutustua parhaiten niiden kotisivujen sekä somekanavien avulla. Lisäksi Lapin keino viestii Lapin Leader-ryhmien tukemista hankkeista ja toiminnasta omissa kanavissaan.

Koillismaan Leader ry (Lapin osalta Posio, muut kunnat Kuusamo ja Taivalkoski)
Leader Outokaira tuottamhan ry (Pello, Tornio, Ylitornio)
Leader Pohjoisin Lappi ry (Inari, Kemijärvi, Pelkosenniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä, Utsjoki)
Leader Tunturi-Lappi ry (Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio)
Peräpohjolan Leader ry (Kemi, Keminmaa, Ranua, Rovaniemi, Simo, Tervola)

Lisätietoja:

Heli Walls
Leader-työn kehittämispäällikkö, Suomen Kylät ry
heli.walls@suomenkylat.fi p. 045 327 1117