Jouluna on ihanaa viettää aikaa yhdessä läheisten kanssa. Aina läheiset eivät kuitenkaan pääse viettämään joulua samaan paikkaan. Siksi minulle on tärkeää, että yhteydet toimivat ja saamme lasteni kanssa jakaa sisareni lasten jouluiloa videopuheluilla. Yhteiset hetket sukupolvien välisessä yhteydenpidossa pitkienkin taipaleiden takaa ovat mahdollisia videoyhteyksillä silloin kun yhteydet toimivat. Sehän ei tietenkhän korvaa yhdessäoloa, mutta lämmittää kummasti.

Se vain ei sunkhan ole vielä mahollista Lapissa jokaisessa kylässä. Tietoliikenteen yhdenvertaisuus ei toteudu kaikissa osoitteissa. OnneksiJoulukuusi, jossa sydämenmuotoinen joulukoriste, jossa lukee hyvää joulua. ratkaisuja on olemassa myös kyläverkkojen kehittämiseen. Seuraavan kesän aikana on tarkoitus rakentaa Älykkäät kyläverkot -hankkeen avulla valokuituverkko ainakin näihin Lapin kyliin:

👉🏻 Etelä-Posiolle
👉🏻 Kukkola-Karunkiin, Tornioon
👉🏻 Keväjärvelle, Inariin
👉🏻 Niesiin, Rovaniemelle
👉🏻 Vojakkalaan, Tornioon

Onnittelut näihin kyliin! Ensi jouluna näissä kylissä ollaan jo kuituverkossa. Verkot tuovat mukanaan vetovoimaa, pitovoimaa sekä etätyön ja -opiskelun mahdollisuuksia. Tulevaisuus näyttää, kuinka paljon merkitystä näillä verkoilla tulee vielä olemaan esim. opiskelun, kotihoidon ja monen muun toiminnan osalta. Uskon, että tulemme jokainen tarvitsemaan kuituverkkoa jollakin tavalla.

Hihat on jo kääritty ja hommiin ryhdytty edellä mainituissa kylissä. Esimerkiksi Torniossa Kaakamon Tietoverkko-osuuskunta on lukuisten eri hankkeiden tuella ehtinyt vetää jo 280 kilometrin verran kuitua kyliin. Liittymiä on tullut jo reilu 900. Valokuituverkon rakentamiseen on Kaakamon Tietoverkko-osuuskunnassa käytetty noin 2,5 miljoonaa euroa. Jos kaikki menee hyvin, vuoden 2022 syksyllä Kaakamon Tietoverkko-osuuskunta on rakentanut valokuituverkkoa yhteensä noin 3,5 miljoonan euron edestä, ja verkossa olisi reilut 1300 kiinteistöä.

Nyt on hyvä aika miettiä kaikissa yllämainituissa kylissä tarvetta liittymän varaamiselle omaan kiinteistöön. Esimerkiksi Kaakamon Tietoverkko-osuuskunnalla on tarkoitus kerätä tukikelpoiset liittyjät vuoden loppuun mennessä. Liittymän saa varattua omaan kiinteistöön hanketuen hinnalla (linkki avautuu samassa välilehdessä) 15.1.2022 asti. Valokuituyhteyttä havittelevan kannattaa huomioida, että jälkiliittyminen ilman tukea on selvästi kalliimpaa, alkaen 3000 euroa. Liittymä omaan kotiin tai mökille on hyvä joululahjaidea vuosikymmeniksi eteenpäin!

Autan mielelläni kaikkia lappilaisia kyliä suunnittelemaan mahdollisuutta omalle kyläverkolle. Ota siis ihmeessä yhteyttä, mikäli juuri Sinua kiinnostaa kyläverkkoyhteys omalle kylällesi. Minut tavoittaa hyvin joulun välipäivinäkin ja tietenkin uuden vuoden vaihtumisen jälkeenkin valokuituun liittyvissä asioissa.

Annika Lompolo.

Annika Lompolo on Älykkäät kyläverkot -hankkeen projektipäällikkö.

Rauhallista joulua jokaiselle🎄! Pidetään huolta toisistamme lähellä ja kauempana🤶🏻

 

Jouluisin terveisin

Annika Lompolo

projektipäällikkö, Älykkäät kyläverkot -hanke
Leader Tunturi-Lappi ry
+358 40 552 0360
annika.lompolo@tunturileader.fi
Hankkeen Facebook-sivut: https://www.facebook.com/alykkaatkylaverkot

www.leadertunturilappi.fi

#älykkäätkyläverkot #valokuitu #yhteyskaikille #lapinverkot #leadertunturilappi