Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hanke numeroina: 26 talkoot, joissa 233 talkoolaista, 6 kouluvierailua, jossa 227 oppilasta, 13 luentoa, 7 tapahtumaa, 27 lehtijuttua, 12 tiedotetta.

Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hankkeen tuloksia numeroiden valossa.

Kaksivuotinen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) rahoittama Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hankepäättyy vuoden 2021 lopussa. Koronan tuomista haasteista huolimatta tavoitimme hankkeen aikana tuhansia lappilaisia niin talkoiden kuin erilaisten luentojen ja tapahtumien merkeissä. Jaoimme vieraskasvitietoa tiedotteiden avulla, mutta myös toimittajat ympäri Lappia olivat apunamme, joten saimme runsaasti näkyvyyttä ja kuuluvuutta paikallislehtien ja radion avulla. Kouluvierailujen avulla tavoitimme yli 200 opiskelijaa ympäri Lappia. Lisäksi hankkeemme avustuksella monet kunnat jätehuoltoyhtiöiden ohella päivittivät kotisivuilleen tietoa vieraskasveista.

Hankkeen päätyttyä elämään jäävät vieraskasvijäteastiat, joista vetovastuu jää yhteistyökumppanillemme. Jäteastiat saatiin hankkeen aikana käyttöön kuudelle paikkakunnalle ja niiden tarkemmat sijainnit löytyvät täältä. Toiveita astioista tuli monesta muustakin kunnasta, joten toivottavasti niitä otetaan laajasti käyttöön myös tulevina kesinä. Lue lisää jäteastioista syksyllä 2020 julkaistusta Lapin keinon uutisesta. Jäteastioiden lisäksi Lapissa toimiva LYHTY-ryhmä (Lapin luonto- ja ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmä) jatkaa talkoilua, kuten myös Lapin Maa- ja kotitalousnaiset.

Hankkeessa oli myös kansainvälistä toimintaa, kun järjestimme Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa vieraskasvien leviämisen ehkäisemiseen liittyvää työtä tekeville nk. etäverkostoitumistilaisuuden. Tilaisuuteen osallistuneet toivoivat sille jatkoa, ja suunnitelmat siitä jäävät kytemään muille tahoille. Hanke pyrki myös vaikuttamaan kuntapäättäjiin suoraan, ja siksi viimeiseksi julkiseksi esiintymiseksi jäi Lapin alueen valtuutetuille suunnattu webinaari, jossa kerroimme mm. Lapin vieraskasvitilanteesta ja niistä keinoista, joilla päättäjät pystyvät asiaan vaikuttamaan.

Koululaisia linja-auton vieressä.

Simossa kouluvierailulla kertomassa vieraslajeista.

Nuorille pidetyt kouluvierailut olivat kiiteltyjä, ja niitä olisi toivottu tulevaisuudellekin. Nuoret innostuivat aiheesta, ja monella luennolla saatiin hyviä keskusteluitakin aikaiseksi. Hankkeen aikana pidettiin paljon luentoja myös erilaisille paikallisyhdistyksille ja -järjestöille, ja niissä nousi esille useita haitallisten vieraskasvien esiintymiä, joita ei oltu vielä osattu ilmoittaa viranomaisille. Havaintoilmoitukset ovatkin yksi helpoimmista ja tärkeimmistä vieraskasvien leviämisen ehkäisemisen keinoja. Sellaisen voi tehdä esimerkiksi tänne.

Hankkeen loppumisen jälkeen aktiivista toimintaa tarvitaan jatkossakin, sillä Lapin vieraskasvitilanne on aiemmin luultua huonompi. Vieraskasvit ovat täällä Lapissakin osoittaneet salakavalan luonteensa ja levinneet huomaamattamme. Jokainen meistä voi kuitenkin omalla toiminnallaan parantaa tilannetta esimerkiksi järjestämällä talkoita, ilmoittamalla havainnoistaan tai vaikka kertomalla ystävilleen haitallisista vieraskasveista. ELY-keskus jatkaa edelleen valvovana viranomaisena, joten myös heihin voi olla yhteydessä. Omatoimisesti lisätietoja löytää kaikkein parhaiten vieraslajeille tarkoitetulta viralliselta sivustolta. Jos innostuu talkoista, muttei tiedä missä niitä voisi järjestää, niin torjuttavia esiintymiä kannattaa käydä vilkaisemassa tältä sivustosta.

Nainen poistaa jättipalsamia isosta pensaasta.

Jättipalsami on yksi vieraslajeista Suomessa. Tässä on meneillään jättipalsamin poisto luonnosta.

Blogitekstin on kirjoittanut Lapin maa- ja kotitalousnaisten Johanna Konttila, joka työskenteli hankkeessa projektikoordinaattorina.
johanna.konttila@maajakotitalousnaiset.fi
050 514 6151