Salmivaaraan osuusliikkeelle uusi elämä kylätalona

Sallan Salmivaarassa etsittiin kylän yhteistä kokoontumispaikkaa tovi ennen kuin kylätaloksi valikoitui vanha kauppa. Kyläseura on saanut rakennuksen remontin maaliin ja jouluinen avajaistapahtuma pidetään 18.12.

Salmivaaran kyläseura etsi pitkään yhteistä kokoontumispaikkaa kyläläisille. Leikkikenttä ja kota oli rakennettu jo vuosia sitten Leaderin tuella,Mitä kuuluu kyliin? -logo, Salmivaara, Salla. samoin uimarantaa kunnostettu, mutta kylätalon paikan varmistumista odotettiin pitkä tovi.
– Vanhaa koulua emme saaneet kylätalokäyttöön, mutta sitten huomasimme, että vanha kauppa oli ollut jonkin aikaa tyhjillään. Perikunta lahjoitti kaupparakennuksen kylätalokäyttöön syksyllä 2019, kertovat kyläläiset.

Kyläseura haki ja sai rahoitusta kylätalon remonttiin Leader Pohjoisin Lappi ry:ltä. Lämmitysjärjestelmä, vesiliittymä sekä sähköt piti laittaa uusiksi, kyläläiset luettelevat Leader-hankkeeseen sisällytettyjä töitä.
Hankkeen kokonaisrahoitus oli vajaa 64 000 €, josta osa katettiin talkootöillä.
– Talkoissa riitti hyvin porukkaa. Parhaimmillaan uurastimme täällä 9 päivää putkeen. Apuna oli myös kirvesmies.

Talon ulkoinen ilme on kohentunut huomattavasti muutaman vuoden takaiseen verrattuna.
– Raivasimme paljon kasvustoa tästä pihasta. Lisäksi rakensimme etuovelle invaluiskan ja pienen kuistin, kertovat talkoolaiset. 

Seuraavat hommatkin ovat jo tiedossa: piha-aluetta pitäisi vielä siistiä erityisesti sisäpihalta, jotta sekin saataisiin hyötykäyttöön esimerkiksi kesätapahtumia silmällä pitäen.

Salmivaaralaisia kylätalon sisällä laulamassa, Veijo soittaa haitaria.

Haastattelun lomassa kyläläiset lauloivat Veijo Kivelän säveltämää ja sanoittamaa ”Kylä suojassa vaarojen” -valssia.

 

Kylätalolla on riittänyt ohjelmaa

 

Noin 150 asukkaan Salmivaarassa harrastusmahdollisuuksia löytyy ympäröivän luonnon lisäksi nykyään myös kylätalolta, jossa järjestetään kansalaisopiston kursseja kolmena iltana viikossa. Lisäksi tarjolla on ollut tuolijumppaa ja erilaisia kyläseuran järjestämiä tapahtumia.
– Olemme perinteisesti järjestäneet ohjelmaa joulun alla ja äitienpäivälle. Lisäksi meillä on ollut yhteislaulutilaisuuksia sekä perinneruokailuja kyläläisille, kertoo Terttu Tuutijärvi kyläseurasta.

Juhlien ja kokousten pitopaikaksi talo taipuu hyvin, kiitos nykyaikaisten kokousvälineiden. Joitain syntymäpäiviä ja rippijuhlia onkin ehditty talolla jo juhlia, mutta kylätaloa ei ole vielä erityisesti markkinoinut yksityistilaisuuksien pitopaikkana. Eri toimijoiden kokoontumiset ovat jo nyt mahdollisia omalla kylällä, kiitos kylätalon.

Kyläläisten mielestä olisi mukava, jos kylällä järjestettäisiin jatkossa avoimia ”turinailtoja”, joissa voitaisiin muistella vanhoja aikoja ja vaihtaa kuulumisia kahvin äärellä. Myös käsityökerhot saavat kannatusta.
– Tosin kangaspuille ei ehkä enää ole tilaa tämän katon alla! naurahtavat matonkudonnasta kiinnostuneet kylän naiset.
Jatkossa kylätalolla on tarkoitus järjestää toimintaa kaikenikäisille kyläläisille.

 

Lahjoittajilla ja tukijoilla suuri rooli hankkeen onnistumisessa

 

Ilman Leaderin, kunnan ja yksityisten toimijoiden tukea kylätalon kunnostus olisi ollut mahdotonta.
– Olemme saaneet hurjan paljon lahjoituksia, mistä olemme todella kiitollisia. Esimerkiksi kaikki taulut, huonekalut ja astiat sekä muut käyttötarvikkeet ovat tulleet meille lahjoituksina, kiittelevät kyläläiset. Myös Sallan kunnalla on ollut iso rooli hankkeen käytännön toteutuksessa:
– Kunta on antanut meille lainaa Leader-hankkeiden pyörittämiseen. Lisäksi olemme saaneet kiinteistöveron katettua kunnan myöntämällä kylärahalla, mikä on suuri apu!

Salmivaarasta on matkaa Sallan kirkonkylälle noin 13 kilometriä, suurin piirtein saman verran kuin kahteen naapurikylään Kursuun ja Vallovaaraankin. Kyläläiset vierailevat puolin ja toisin toistensa luona kansalaisopiston kursseilla, mutta muutakin yhteistyötä tehdään.
– Kursulaisten kanssa olemme raivanneet yhdessä pusikkoja Käsmäjoen varresta ja vallovaaralaisten kanssa puolestaan järjestäneet pelastuskoulutusta.

Kylä suojassa vaarojen -valssin nuotit.

Salmivaaran kylälle on tehty oma valssi. Kylä suojassa vaarojen -valssin sävellyksestä ja sanoituksesta on vastannut itsekin salmivaaraalainen Veijo Kivelä.

Haastattelun lomassa kyläläiset laulavat kylän tunnuslaulua lauluntekijä Veijo Kivelän haitarin säestämänä.
– Bussi kulkee päivittäin päätietä kylän ohi, joten liikkumaan pääsee suht vaivattomasti. Minnekään ei ole liian pitkä matka, ja matkailukeskuksetkin ovat lähellä.
Luonto on läsnä joka puolella kylää järvien, vaarojen ja joen muodossa. Yksi erikoinenkin vahvuus löytyy:
– Maailman paras ja halvin vesi!

Kyläseuran edustajat ovat yhtä mieltä tulevaisuuden tavoitteesta:
– Toivomme, että kyläläiset ottaisivat nyt kylätalon omakseen. Olemme vihdoin saaneet paikan, mihin kokoontua – ja vieläpä oman sellaisen.
Jatkokehittäminen vaatii vielä paljon vapaaehtoistyötä talkoiden muodossa. Talkoihin ovat jatkossakin tervetulleita kaikki kyläläiset.
– Yhdessä voimme sitten lähteä ideoimaan jotain uutta toimintaa kylälle!

Salmivaaralaiset kylätalon kuistilla.

Nyt on helppo hymyillä! Kylätalon portailla vasemmalta oikealle: Veijo Kivelä, Briitta Pirttilä, Terttu Tuutijärvi, Aulis Alatalo, Paula Kantola, Niina Mattila ja Hertta Maijala. 

 

Salmivaaran kylän Facebook-sivut

teksti & kuvat: Johanna Asiala