Inarin kirkonkylällä vietettiin syyskuussa skeittiparkin avajaisia. Kunnan hyvinvointikoordinaattori Verena Kortelainen sekä kyläyhdistyksen edustaja Jaana Seipiharju ehtivät sitä ennen kertoa hankkeen taustoista.

 

Jaana Seipiharju ja Verena Kortelainen Sajoksen edessä.

Jaana Seipiharju (vas.) ja Verena Kortelainen ovat tyytyväisiä, että skeittiparkki saatiin valmiiksi ja auki harrastajille. kuva: Johanna Asiala

Hankkeita haettaessa puhutaan usein asiakaslähtöisyydestä, aidosta tarpeesta sekä alhaalta ylöspäin -periaatteesta. Nämä kaikki toteutuivat Inarin kunnan Inarin skeittiparkki -hankkeessa.
– Idea hankkeeseen tuli alun perin nuorisovaltuustolta kunnan osallistuvassa budjetoinnissa vuonna 2019, mutta silloin se ei vielä edennyt toteutukseen. Vuoden 2020 osallistuvassa budjetoinnissa Inarin kirkonkylän skeittiparkkia ehdotettiin uudelleen, ja silloin se voitti äänestyksen, taustoittaa Verena Kortelainen, joka on ollut kirjoittamassa hanketta yhdessä kunnan vapaa-ajansihteeri Mervi Urpilaisen kanssa.

Ajatusta lähdettiin työstämään hankkeeksi kunnan vapaa-ajantoimen, teknisen puolen sekä Inarin kirkonkylän kyläyhdistyksen kesken. Pian huomattiin, ettei skeittiparkkia varten osallistuvassa budjetissa saatu 10 000 euroa tulisi riittämään parkin rakennuttamiseen.
– Huomasimme, että tarvitsemme paljon lisätukea, jotta hanke saadaan maaliin. Tukea haettiin Leader Pohjoisin Lappi ry:ltä, kertoo Verena.

Vajaan 40 000 € kokonaisrahoitus koostui lopulta Leader-tuesta, osallistuvan budjetoinnin rahoituksesta sekä yksityisestä rahoituksesta, joka saatiin lahjoituksina paikallisilta yrityksiltä.

Kyläyhdistyksen puolesta hanketta eteenpäin vienyt Jaana Seipiharju kertoo, että mutkia matkan varrelle ovat aiheuttaneet erityisesti korona ja hankkeen budjetti.
– Maansiirtotöiden hinta-arvio meinasi kaataa koko suunnitelman, mutta kaikesta on selvitty. Yritykset lähtivät lopulta, koronasta huolimatta, tosi hienosti mukaan hankkeeseen, mistä iso kiitos niille!
– Saimme hyvin tukea myös Leaderilta hankesuunnitelman muokkaamiseen ja lisäideoita omarahoitusosuuden kasvattamiseen, kiittelee Verena.

 

Kauan odotettu ja paljon toivottu harrastuspaikka

 

Ihmisiä skeittiparkin avajaisissa kioskin takana myymässä makkaraa ja muita tuotteita.

Inarin skeittiparkin avajaisissa tarjoiltiin myös pientä purtavaa. Kuva: Jaana Seipiharju.

Säänkestävä, teräselementeistä rakennettu Inarin skeittiparkki on nyt valmis ja avattu käyttöön. Kauan odotettu ja paljon toivottu uusia harrastuspaikka löytyy nyt aivan koulun lähellä.
– Sekä Ivalosta että Inarista löytyy paljon innokkaita skeittaajia, jotka ovat odottaneet uutta skeittiparkkia, kertoo Ivalon nuorisovaltuuston puheenjohtaja Melina Törmänen.
– Aina, kun olemme kyselleet nuorten ideoita ja toiveita kunnan kehittämisestä, on esille noussut skeittiparkit ja niiden välineet.

Skeittiparkin yhteyteen on esitetty toiveita myös kesäkioskista, mutta Leader-hankesuunnitelman budjettiin se ei kuitenkaan mahtunut.
– K-kauppiaamme innostui kioski-ideasta ja lupasi toimittaa pientä myytävää sinne, mikäli kioski joskus parkin yhteyteen hankitaan, kertoo Jaana.
– Joku hengailupaikka olisi hyvä saada, vaikkapa katos sateen varalle. Myös valaistus voi tulla ajankohtaiseksi.

Skeittiparkin asfalttipohjaa on Jaanan ja Verenan mukaan helppo hyödyntää jatkossa muihinkin tarpeisiin, esimerkiksi koripallokentän pohjana. Skeittiparkin vierestä löytyy myös leikkikenttä perheen nuoremmille, joten tekemistä riittää kaikenikäisille nuorille.

 

Inarin Kirkonkylän kyläyhdistyksen Facebook-sivut (avautuu uudessa välilehdessä)
Juttu skeittiparkin avajaisista Inarilainen-lehdessä (avautuu uudessa välilehdessä)

 

teksti: Johanna Asiala
artikkelin ylin kuvituskuva: Verena Kortelainen