Vanhasta maamiesseuran talosta kohti uutta eloa – Kemihaaran uusi kyläseura kunnostaa kylätaloa
Ranuan Kemihaarassa kokoonnuttiin syyskuussa kylätalon avoimien ovien päivään, jossa esiteltiin talon ensimmäisen korjausvaiheen satoa. Kylätaloa on remontoitu uuteen uskoon Leaderin tuella.Ranuan Kemihaaran kyläseuran uusi tuleminen alkoi kesällä 2019 pidetystä kylätapaamisesta. Jo parissa vuodessa on ehditty kulkea pitkä tie. Vaikeuksia on mahtunut matkan varrelle, erityisesti poikkeusolojen takia. Toiminnan tavoitteena on ollut kylätalon korjaus ja uusi elo kyläläisten yhteisenä olohuoneena.
– Korjaamisella oli kiire: kahvion katossa oli jo vuosia ollut vesivuoto ja maan pinnan kallistus päästi pintavedet laskeutumaan rakennukseen päin, selittää kyläseuran puheenjohtaja Martti Luiro yleisölle. Talo ehtikin olla käyttämättömänä lähes parin vuosikymmenen ajan.
Korjaussuunnitelma laadittiin vuonna 2020. Korjaustarpeiden loppusumma pääsi nousemaan jopa 100 000 euroon.
– Meillähän oli kyläseuran kassa tyhjänä, joten vaikka olisimmekin saaneet avustuksia, omarahoitusosuus olisi silti pitänyt jostain löytää. Jäsenmaksut eivät olisi siihen riittäneet millään, joten turvauduimme talkootyöhön.
Tuki kylätalon remonttiin saatiin Peräpohjolan Leader ry:ltä. Kokonaisrahoitus hankkeelle oli 30 400 euroa, josta avustusta 65 % eli hieman vajaa 20 000 euroa. Loput rahoituksesta katettiin talkoilla.
Pirjo Riskilä, Martti Luiro ja Tuula Nurmela olivat tyytyväisiä päivän antiin ja osallistujien määrään.
Nostetaanko kädet pystyyn?
Kaikki ei aina mene kuten suunnitellaan, sen saivat todeta myös kemihaaralaiset. Globaali rakennustarvikkeiden hinnannousu ja urakoitsijoiden täystyöllisyys johti lopulta siihen, etteivät avustusrahat riittäneet hankkeen toteuttamiseen. Puutavaran hinta oli jopa kolminkertaistunut alkuperäisestä arviosta. Martin mukaan tuolloin jouduttiin miettimään, nostetaanko kädet pystyyn ja luovutetaan.
– Alun perin oli tarkoituksena teettää katon korjaus kokonaan urakoitsijalla. Onneksi saimme työn tehtyä kuitenkin talkoilla, kiitos Seppo Luiron, jolla on vuosikymmenien kokemus kattoasennuksista!
Kattopellit siis tilattiin ja saatiin kattoon. Sahatavara saatiin ”omalta tontilta”.
– Seuraavaksi haemme muutoshakemuksella kylätaloon sadevesikourut, kahvion lattiaan laadukkaan pinnoitteen. Jos vielä jää rahaa, niin räystäsaluslaudoitus olisi myös paikallaan rakentaa, luettelee Martti.
Lista tulevista jatkotoimenpiteistä on vielä pidempi: tulipaikan ja jätevesikentän rakentaminen, salin ovien ja ikkunoiden uusiminen, keittiön koneiden ja kalusteiden päivitys nykypäivään, audiovisuaalisten laitteiden hankinta… ja paljon muuta!
Toistaiseksi talkootunteja pienen kylän yhteisissä talkoissa on kertynyt 590, konetyötunteja puolestaan 90 tuntia. Talkoisiin on osallistunut kaikkiaan 24 henkilöä.
– Omarahoitusosuutemme hankkeessa on 10 640 euroa, joten se on jo ylitetty.
Päivän aikana evääksi nautittiin todellista lähiruokaa, kun tarjolla oli naapurikylästä Putkivaarasta tuotua Keskitalon ylämaakarjan Haikku-makkaraa.
Mahtavaa asua maalla!
Avoimien ovien päivään Kemihaaraan on kokoontunut kymmenittäin ihmisiä. Yksi heistä on Rovaniemellä asustava Katja Kallunki, jolla on mökki lähellä Kemihaaran kylätaloa. Katja viihtyy vapaa-ajallaan mökillä, ja siksi hän saapui nytkin tutustumaan kylätalon remonttiin.
– Tykkäämme miehen kanssa esimerkiksi kalastamisesta. Toivoisinkin tänne sellaista toimintaa, että järjestettäisiin vaikka pilkkikilpailuja, Katja toteaa.
– Tässä lähistöllä on myös paljon lähiruoan tuottajia. Olisi hienoa saada syksyllä Ranuan kyliin satomarkkinoita, jossa he voisivat myydä omia tuotteitaan!
Päivän aikana kylätalon pihalla saatiinkin nauttia naapurikylästä Putkivaarasta tuotua Keskitalon ylämaakarjan Haikku-makkaraa.
Ranuan kunnan kyläaktivaattori Tuula Nurmela on seurannut läheltä Kemihaaran kyläseuran syntyä ja kylätalon remonttia.
– Pidimme esiselvityshankkeessa täällä Kemihaarassa aktivointitapahtuman ja olin mukana myös kyläyhdistyksen järjestäytymiskokouksessa. Olen aina tarvittaessa auttanut Marttia ja kumppaneita eteenpäin.
Kunnan Toimivat kylät -hankkeen kautta on saatu yhteys myös alueen vapaa-ajan asukkaisiin, joille on pystytty kertomaan kylän kuulumisista ja hankkeen etenemisestä.
– Onhan tämä poikkeuksellinen tarina! Nollasta on lähdetty liikkeelle, mutta pitkällä ollaan jo.
Myös Lappilaisten kylien kyläasiamies Pirjo Riskilä totesi aikanaan Martille, että hänellä ja muilla kemihaaralaisilla on edessään ”aikamoinen työ” seuran perustamisessa ja kylätalon remontoimisessa.
– Hienoa työtä he ovat kuitenkin tehneet nopealla aikataululla, kehuu Pirjokin.
Myös kyläseuran puheenjohtaja Martti Luiro päätti yleisölle pitämänsä puheen kiitoksiin.
– Kiitos kaikille talkoolaisille, henkilönostimen käyttöön antaneille sekä Facebook-sivujen kautta meitä kannustaneille. On mahtavaa asua maalla – ja me itse teemme siitä mahtavaa!
Kylätalon infotilaisuudessa Ranuan kunnan kyläaktivaattori Tuula Nurmela ja Lapin kylien kyläasiamies Pirjo Riskilä täytättivät osallistujilla SWOT-analyysia kylätalon muotoon. Ensimmäisessä kuvassa vasemmalta oikealle Katja Kallunki, Tuula Nurmela ja Pirjo Riskilä.
Teksti & kuvat: Johanna Asiala