Yhteisöllisyyttä, tukea, ystäviä sekä uusia ideoita ja näkökulmia

 

Tukiverkostoja ja yhteisöllisyyttä

 

Tukiverkostoja tarvitaan joka paikassa, ja missä niitä olisi paremmin kuin maaseudulla? Vaikka maaseutu saattaa äkkiseltään tuntua autiolta, on siellä tosiasiassa tiiviitä ja lämpimiä yhteisöjä, joissa uudetkin asukkaat otetaan lämmöllä vastaan. Esimerkiksi Ranuan kylissä vapaa-ajan asukkaat toivotetaan tervetulleiksi kyläyhdistysten toimintaan jakamalla mökkiläisille postilaatikkoon kutsuja tuleviin tapahtumiin ja talkoisiin. Kylissä elää vahvana myös naapuriavun kulttuuri: apukäsiä voi löytyä vaikka puutarha- ja lumitöihin.

Kenties olet saanut sesonkityön toiselta paikkakunnalta tai vietät vapaa-aikaasi loma-asunnolla asuinkuntasi ulkopuolella. Myös silloin yhteisöllisyys tulee tarpeeseen. Kenelle soittaa, jos autoon tulee vika? Mitä palveluita kylillä on tarjota? Mistä löytäisi seuraa ja uusia ystäviä oudolla paikkakunnalla? Mitä täällä voisi tehdä vapaa-aikana? Muun muassa näitä kysymyksiä saattaa nousta mieleen, kun viettää aikaa uudella paikkakunnalla. Pienen paikkakunnan etuna on se, että siellä vakituisesti asuvat tuntevat toisensa pitkän ajan takaa: tämän vuoksi he osaavat nopeasti neuvoa, kuka voisi auttaa missäkin ongelmassa tai mistä saat tarvitsemaasi tietoa. On hyvin paljon mahdollista, että jo ensimmäinen vastaantulija tuntee jonkun, joka voi auttaa sinua. Myös kyläyhdistyksiltä kannattaa kysellä, kun eteen tulee mitä tahansa kysymyksiä.

Verkostoitumalla pienissäkin kylissä voi saada tukiverkostojen lisäksi aivan uutta sisältöä elämään: kahvitteluja, talkoita ja tapahtumia. Kylätaloilta voi saada lainaksi esimerkiksi astioita juhlien järjestämiseen tai kokonaisia tiloja, joissa juhlat voi järjestää. Kylät tarjoavat rikasta elämää ihan jokaiselle!

 

Seuraa ja uusia ystäviä

 

Toisten ihmisten seura ja yhteisöön kuuluminen on tunnetusti tärkeää jokaiselle ihmiselle, ainakin jossain määrin. Yhteisöllisyyden tarve on sama riippumatta siitä, asuuko ympärivuotisesti samassa paikassa tai isolla vai pienellä paikkakunnalla. Yhteisöjä etsiessä pienellä paikkakunnalla aikaansa viettävästä saattaa tuntua, että niiden yhteisöt ovat jo niin tiiviitä, ettei sinne tahdo sopia mukaan. Pienellä paikkakunnalla ihmissuhteet ovatkin usein laadullisesti syviä ja pitkien aikojen saatossa muotoutuneita, vaikka niitä olisi määrällisesti vähemmän kuin kaupungeissa. Tiiviitkin yhteisöt voivat silti olla avoimia uusille ystäville. Kylissä voi syntyä niin merkityksellisiä yhteisöjä ja ihmissuhteita, että ne jäävät osaksi elämää myös silloin, kun viettää aikaa muualla.

 

Uusia ideoita ja kylien kehittämistä

 

Uusista, vaikka väliaikaisistakin, paikkakuntalaisista on hyötyä myös kylille. He käyttävät kylien palveluita luoden kysyntää tuotteille ja palveluille, auttavat luomaan työpaikkoja ja tuovat elinvoimaa ja vireyttä kyliin. Useilla pienillä paikkakunnilla vapaa-ajan asujilla ja matkailijoilla on ratkaiseva merkitys kylien elinvoiman säilyttäjänä. Juuri lomakausilla kylien palveluita käytetään niin paljon, että ne voivat pysyä toiminnassa muinakin aikoina. Teet siis paljon hyvää viettämällä aikaa maaseudun kylissä!

Vapaa-ajan asujien ja muiden lyhytaikaisten kuntalaisten läsnäolosta voi olla muutakin hyötyä kyläyhdistyksille: kysymällä ajatuksia ja ideoita vapaa-ajan asujilta ja muilta väliaikaisilta paikkakuntalaisilta voidaan saada aivan uutta innostusta, kehittämisideoita ja näkökulmia asioihin, jotka vakituisille paikkakuntalaisille ovat jo niin peruskauraa, ettei niihin enää edes kiinnitä huomiota. Heillä voi myös olla sellaista osaamista, jota kylissä ei aiemmin ollut. Kylienkin kannattaa siis panostaa vapaa-ajan asujien osallistamiseen!

 

Vinkkejä yhteisöjen etsijöille

 

Jos asut osan vuodesta toisella paikkakunnalla ja kaipaat uutta yhteisöllisyyttä, voit aloittaa tutkimalla, löytyykö paikkakunnaltasi kyläyhdistyksiä. Voit aloittaa tutkimusmatkasi vaikka osoitteessa http://lappilaisetkylat.fi/fi/Kyl%C3%A4t, mistä löydät tietoja lappilaisista kylistä ja kyläyhdistyksistä. Liittymällä kyläyhdistykseen saat usein myös sähköpostiin tietoa tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioita. Yhteisöjä kannattaa etsiä myös sosiaalisesta mediasta. Useilla kylillä ja kyläyhdistyksillä on esimerkiksi Facebook-sivut, joihin voi liittyä verkostoitumista varten ja saadakseen ajantasaista tietoa kylien toiminnasta. Kyläyhdistysten somekanavissa tai sähköpostitse voi myös kysellä kylien palveluista ja muista kiinnostavista asioista. Sen jälkeen vain rohkeasti ottamaan yhteyttä ihmisiin!

 

teksti: Sonja Niemelä, Lapin ELY-keskus
artikkelikuva: Maaseutuverkosto, Heli Sorjonen.