1) Kuka olen?

Olen Karoliina Majuri, rovaniemeläislähtöinen projektipäällikkö Lapin ammattikorkeakoululta. Hoidan porojani Niemelän paliskunnassa ja harjoitan maataloutta viljelemällä nurmea ja kasvattamalla karjaa kotonani Ranuan Piittisjärvellä.

On ilo saada toimia kehittämistehtävissä eri hankkeissa, joista tuoreimpana juuri alkanut Taljat rahaksi -porontaljan jalostamisen kehittämishanke. Hankkeen tarkoituksena on edistää porontaljojen monipuolista siirtymistä markkinoille eri muodoissa.

 

2) Mitä hankkeeseen kuuluu?

Hankkeeseen kuuluu juuri nyt tiedonvälitystä ja verkostojen rakentamista. Lisäksi hankkeessa luodaan toimintakuvauksia sekä selvitetään resursseja ja logistiikkaketjuja kiinnostusta herättäville taljatuotteille ja tuoteaihioille.

Tuottajien välinen yhteistyö sekä yhteydenpito poron taljoja ja nahkoja hyödyntäviin yrityksiin pitää sisällään valtavasti mahdollisuuksia. Taljojen käyttöä ja jalostamista voidaan tehostaa ja monipuolistaa omaksumalla uudenlainen ajattelutapa. Tarvitaan myös taitoa saattaa taljoja myös markkinoille. Lappilaiselle perinteiselle, uniikille elinkeinolle eli poronhoidolle on tärkeää turvata alkutuottajan kannattavuus. Taljoista on siis saatava kunnollinen hinta.

 

3) Jos katsot tulevaisuuteen, millaisena näet tilanteen hankkeen lopussa?

Hankkeen lopussa poromiesten keskuuteen on levinnyt ajatusmalli siitä, että taljoja tulee saattaa markkinoille myös itse luotujen asiakkuuksien avulla, eikä ainoastaan teurastamon tekemien taljakauppojen välityksellä. Myös teurastamoiden taljanmyynti on monipuolistunut.

Hankkeen lopussa laaja joukko poromiehiä on omaksunut taitoja tuottaa entistä laadukkaampia, uudenlaisia taljatuotteita. Tietoa on tallennettu ja julkaistu, jotta myös tulevat poromiehet voivat jatkaa tällä tiellä.

Tulevaisuudessa on nähtävissä taljakaupan vilkastumista ja kuluttajien voimakasta kiinnostusta porontaljatuotteita kohtaan. Porontalja on ekologisena ja eettisenä materiaalina seuraava megatrendi, niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin.

 

Hankkeen nimi: Taljat rahaksi – porontaljan jalostamisen kehittämishanke
Hankkeen hallinnoija: Lapin ammattikorkeakoulu oy
Hankkeen rahoittaja: Lapin ELY-keskus
Hankkeen kustannusarvio: 212 406 €
Hankkeen kesto: 1.5.2021–31.12.2022