EU:n elpymisvaroista tuetaan muun muassa maatilojen panostuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin. Tämän rahoituksen avulla voit esimerkiksi vaihtaa maatilasi energiaratkaisut energiaa säästäviin ja uusiutuvaa energiaa hyödyntäviin vaihtoehtoihin. Nämä ratkaisut näkyvät pienempinä sähkölaskuina tulevaisuudessa. Maatiloilla on mahdollista saada tukea esimerkiksi hakelämpökeskuksen rakentamiseen, aurinkopaneeleiden ja led-valaisimien hankintaan tai biokaasulaitoksen perustamiseen. Lisäksi tukea voi saada maatilojen investointeihin, jotka parantavat työympäristöä tai tuotantohygieniaa.

 

Elpymisrahoitusta voi käyttää myös eläinten hyvinvointia parantaviin uudistuksiin, jotka maksavat itsensä takaisin tuotantoeläinten terveydessä ja tuottavuudessa.

 

Tukea voi hakea viljelijä, maatalousyrittäjien yhteenliittymä tai yksityisoikeudellinen yhteisö, joka elinkeinonaan harjoittaa tai ryhtyy harjoittamaan maatilalla maataloutta. Ympäristön tilaa tai eläinten hyvinvointia parantavaan maatalousinvestointiin voi saada 30‒35 prosentin tuen ja energiantuotannon investointiin 40 prosentin tuen. Maataloudessa käytettävän biokaasun tuotantoinvestointiin tuki voi olla jopa 50 prosenttia. Elpymisrahoituksen tuella on siis hyvä mahdollisuus lähteä investoimaan maataloudessa käytettävään biokaasulaitokseen!

 

Rahoitusta voi jo hakea, mutta lopullinen hyväksyntä rahoituspaketille saadaan vasta myöhemmin tämän vuoden aikana. Huomaa, että voit aloittaa investoinnin toteuttamisen vasta kun olet saanut ELY-keskuksesta myönteisen rahoituspäätöksen. Maatilat voivat saada myös kattavan arvion keinoista, joilla voi säästää energiaa tilalla. Arvion voi tilata energiasuunnitelman neuvojalta. Neuvojien työtä tuetaan maaseuturahastosta, joten maatilan tulee maksaa neuvojan työstä vain arvonlisäveron osuus. Lisätietoa neuvonnasta (linkki avautuu samaan välilehteen). Tukihakemukset tehdään tuttuun tapaan Hyrrä-asiointipalvelussa, jonka käyttöön saa apua ELY-keskukselta.

 

Lisätietoa muun muassa rahoitettavista toimenpiteistä (linkit aukeavat samaan välilehteen):

Ruokaviraston uutinen
Elpymisvarat maaseutu.fi-sivustolla

Lisätietoa:

Hannu Puominen, Lapin ELY-keskus
hannu.puominen@ely-keskus.fi
+358 295 037 113