Visit Sompiolla on ollut oma osasto matkamessuilla Helsingissä useampana vuonna. Kuva: Heikki Sulander.

 

Loppukeväällä 2020 pyörähti käyntiin Visit Sompion yritysryhmähanke, jota rahoittaa yritysten ohella Leader Pohjoisin Lappi ry. Kansainvälistymishankkeen tavoitteena on vahvistaa hankkeessa mukana olevien matkailuyritysten valmiutta tavoittaa ja palvella kansainvälisiä asiakkaita. Yrityksille luodaan asianmukaiset myyntikanavat ja paremmat markkinointivälineet sekä kehitetään räätälöityjä tuotteita valittuja kansainvälisiä kohderyhmiä varten. Yrityksille etsitään kontakteja matkanjärjestäjiin ja kasvatetaan kokemusta kansainvälisestä matkailualan myyntitapahtumasta. Hankkeen myötä Sompion alueen yritysten yhteistyö tiivistyy sekä kansainvälinen matkailu alueella kasvaa. Mukana hankkeessa on kaiken kaikkiaan kuusi matkailuyhdistyksen jäsenyritystä Inarista, Sodankylästä ja Savukoskelta.

Hankkeen hallinnoija on vuonna 2018 perustettu Pohjois-Sodankylän Matkailuyhdistys ry eli Visit Sompio. Yhdistyksen tavoitteena on edistää Sodankylän pohjoisosassa sekä sen lähialueilla toimivien yritysten yhteistyötä ja lisätä alueen vetovoimaisuutta niin kotimaisten matkailijoiden keskuudessa kuin kansainvälisestikin. Lisäksi yhdistys valvoo alueen matkailuyritysten ja kiinteistönomistajien yhteisiä etuja. Mukana yhdistyksessä on jäseniä jo kolmen kunnan alueelta Lapissa, yhteensä 15 yritystä.

– Yhdistys perustettiin tarpeesta lisätä matkailutoimijoiden yhteistyötä Sompion alueella. Jäsenet kolmelta matkailualueelta Sodankylästä, Inarista ja Savukoskelta mahdollistavat yhteistyön ja mielenkiintoisten tuotteiden suunnittelun laajalla alueella. Hanke sitoo matkailualueita yhteistyöhön ja vahvistaa osaamista, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Marko Touru.

Sodankylän Tankavaarassa sijaitseva Tankavaaran Kultakylä (linkki aukeaa samaan välilehteen) tunnetaan kesällä kullanhuuhdonnasta, mutta harvempi Lapin kävijä tietää Kultakylän ravintola- ja majoituspalveluiden olevan avoinna ympäri vuoden. Kultakylään valmistui uusia hotellihuoneita vuonna 2019 ja kansainvälisiä matkailijoita ajatellen halutaan kehittää myös ohjelmapalveluja talveen. Tankavaarassa toimii myös geologi ja kultaseppä Kasper von Wuthenau, tmi Kelo-Koru (linkki aukeaa samaan välilehteen). Kasper tarjoaa opastusta kivien ja kullankaivuun maailmaan sekä valmistaa kauniita Kelo-koruja eri metalleista.

Inarilainen Ivalojoen Matkailupalvelut (linkki aukeaa samaan välilehteen) on pieni perheyritys, jonka perinteisessä savottakämpässä Köysivaarassa pääsee majoittumaan erämaan keskellä. Perheyritys järjestää myös vuosikymmenien kokemuksella erilaisia luontoretkiä ja opastettuja melontaretkiä esimerkiksi Ivalojoen Kultalaan.

Vuotson kylällä sijaitseva Vuotson Maja (linkki aukeaa samaan välilehteen) on kodikas Bed & Breakfast -majatalo, jolla on pitkä historia. Majoitusta löytyy sekä huoneistoissa että leirintäalueella karavaanareille ja telttailijoille. Lisäksi he vuokraavat lämminhenkistä hirsimökkiä Vuotson lähistöllä.

Poronaisen pyörittämä JKTokka (linkki aukeaa samaan välilehteen) on ohjelmapalveluyritys, joka tarjoaa perinteistä ja autenttista kokemusta porojen ja poronhoitajien parissa. Tila sijaitsee Kersilössä, Sodankylässä, josta asiakkaat kuljetetaan erämaahan tapaamaan suurta porotokkaa ja herkuttelemaan itse tehdyillä perinteisillä Lapin antimilla.

Matkailukeskus Samperin Savotta (linkki aukeaa samaan välilehteen) on monipuolinen matkailutoimija Savukoskella. Hotellimajoituksen ja leirintäalueen lisäksi tarjolla on mökkimajoitusta ja ravintolassa paikallisia poroherkkuja. Samperin Savotan talven suosikiksi nousi opastetut päiväretket Korvatunturille. Kesäisin Samperin Savotasta voi vuokrata kanoottitarvikkeita ja läskipyöriä, talvisin suksia ja liukulumikenkiä.

Kesäinen metsä, joella kanootteja.

Useat Visit Sompion yritykset joko vuokraavat kanootteja tai tarjoavat opastettuja kanoottiretkiä. Kuva: Kota Collective.

Teksti: Visit Sompion kansainvälistymishanke

 

VISIT SOMPIO KANSAINVÄLISTYMISHANKE

 

Hankkeen hakija: Pohjois-Sodankylän Matkailuyhdistys ry
Hankkeen toteutusaika: 1.5.2020 – 30.4.2022
Hankkeen rahoittaja: Leader Pohjoisin Lappi ry
Hankkeen kokonaisrahoitus: 80 000 €
Hankkeen kuvaus:Visit Sompion kansainvälistymishankkeen tavoitteena on vahvistaa alueen matkailuyritysten valmiutta tavoittaa ja palvella kansainvälisiä asiakkaita. Yrityksille luodaan asianmukaiset myyntikanavat ja paremmat markkinointivälineet sekä kehitetään räätälöityjä tuotteita valittuja kv-kohderyhmiä varten. Yrityksille etsitään kontakteja matkanjärjestäjiin ja kasvatetaan kokemusta kansainvälisestä matkailualan myyntitapahtumasta. Hankkeen myötä Sompion alueen matkailuyritysten yhteistyö tiivistyy ja matkailualan liikevaihto kv-markkinoilla kasvaa.
Lue lisää: https://visitsompio.fi/
Lisätietoa: Reija Aaltonen, hankesihteeri, reijaaaltonen@gmail.com, +358 40 587 8038