Urheilullinen Kangosjärvi kehittää ulkoilureittejä kaikille

Kangosjärvi on yksi Muonion aktiivisimmista kylistä. Kylän ulkoilumahdollisuuksia on kehittänyt kyläyhdistyksen lisäksi Muonion Kiri.

Vuonna 1928 rakennetulle vanhalle kyläkoululle on saapunut hankkeista ja kylän elämästä kertomaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Manu Friman, hänen vaimonsa Ulla-Maija Friman, varapuheenjohtaja ja koulun entinen opettaja Jouni Harju sekä hallituksen jäsen Jukka-Pekka Muotka. Kahvien lomassa kerrotusta saa selkeän kuvan – ollaan urheilullisella kylällä. Täällä ainakin hiihtokisoilla on pitkät perinteet.
– Tämä on ainoa Muonion kylä, jossa on oikeat ladut ja välineet hiihtokisojen pitämistä varten, kehuvat kyläläiset.Mitä kuuluu kyliin? -logo, Kangosjärvi, Muonio.

Kangosjärven hiihtokilpailuihin osallistuu nuoria naapurimaan Pajalasta ja Kolarin Sieppijärveltä asti. Maine on siis kiirinyt edeltä.
– Ladut ovat riittävän haastavat, mutta kynnys osallistumiseen matala. Alle 1-vuotiaat ovat nuorimpia, jotka ovat kisoihin osallistuneet, Jukka-Pekka naurahtaa.

Kyläläiset kehuvat urheilukilpailuiden tunnelmaa, oli sitten kyseessä hiihto- tai juoksukilpailu. Vilinää ja vilskettä on riittänyt niin radalla kuin kioskilla, jolla kyläyhdistys on vastannut munkkikahvien myynnistä.
– Tuhansissa lasketaan kaikki kilpailuja varten elämäni aikana leipomat munkit, kertoo Ulla-Maija.

Kangosjärven ”stadionilla” on aina kaikunut kilpailujen aikana myös selostus, joka ostetaan tulospalvelun ja ajanoton ohella ulkopuoliselta taholta. Muonion Kiri on vastuussa kilpailutapahtumien tuotannosta. Työnjako on siis selvä.

Mutta ilman maaseuturahaston tukea ei kilpailuja Kangosjärvellä voitaisi nykyisellä tasolla järjestää.

Kangosjärven kylätalo tunnetaan nimellä Roomalaisten talo. Sen sisältä löytyy niin hyviä kokoustiloja kuin kuntosalikin.

 

Radat kuntoon Leaderin tuella

 

Leader Tunturi-Lappi ry:n myöntämällä maaseuturahaston tuella Muonion Kiri on panostanut Kangosjärven ulkoilureitistön kehittämiseen. Ulkoilureitistöä on kehitetty ottaen huomioon kylän ikääntyvä väki ja toisaalta myös kylän houkuttelevuus esimerkiksi lapsiperheiden näkökulmasta. Hankkeen nimikin sen kertoo – Kangosjärven ulkoilureitistö vauvasta vaariin.

Hankerahan avulla ja talkoolaisten voimin on varmistettu entistä paremmat ulkoilu- ja liikuntaolosuhteet sekä mahdollisuus järjestää isommankin kokoluokan hiihto- ja juoksukilpailuja.
– Hankkeessa eri pituisia latupohjia tasoitettiin ja hiekoitettiin kaivinkoneella ja valaistiin kahden kilometrin latu koko pituudeltaan, kertoo Muonion Kiriä edustava Jukka-Pekka Muotka.

Muonion Sähköosuuskunta veti radalle kaapelin ja talkoovoimin valot pystytettiin radan varteen. Lähtöpaikan vieressä olevalle jalkapallokentälle saatiin ilmaiseksi keinonurmi, mikä ilahdutti erityisesti nuorempia kyläläisiä. Tosin keinonurmi ei enää hankkeeseen kuulunut.

Latuverkostoon liitettiin myös frisbeegolfrata yhdeksällä korilla.
– Frisbeegolfratoja on tänne nyt Äkäslompolosta asti. Frisbeegolf on meillä ympärivuotinen harrastus – heittelemään pääsee talvellakin.

Muonion Kirin talkoisiin on kyläläisten mukaan osallistunut parhaimmillaan toistasataa henkeä. Talkoolaisista ei siis onneksi ole ollut pulaa. Varainhankinnan kanssa on taas vähän niin ja näin. Kuten muillakin kylillä, myös Kangosjärvellä tapahtumat tyssäsivät viime keväänä. Kun kilpailuja ei ole voinut järjestää, ei tulojakaan ole tullut.

Hiihtolatu ja huoltokoppi kevätauringossa.

Kangosjärven hiihtostadion oli jo huhtikuun lopussa 2021 jätetty odottamaan ensi kautta.

 

Suunnitelmia kylätaloa varten

 

Ulkoilureitistöt eivät ole ainoa asia, mihin kangosjärveläiset ovat hankerahaa hakeneet. Leader Tunturi-Lapin tuella vanhaa kylätaloa on remontoitu hiljalleen parempaan kuntoon.
– Teimme taloon muassa uudet vessat suihkuineen, kuntosalin, remontin liiteriin sekä ulkosaunan, sanoo Manu, joka itse asuu aivan kylätalon naapurissa.

Talo lämpenee vielä öljyllä, mutta suunnitelmissa on vaihtaa lämmitysmuotoa jossain vaiheessa. Maalämpöä hankkiessa pitäisi kuitenkin olla omia varoja takataskussa riittävästi.
– Tällä hetkellä kyläyhdistyksen toimintaa pyöritetään vuokravaroilla, joita saamme kylätalon yhteydessä sijaitsevista vuokra-asunnoista, sekä talkoilulla eri tapahtumista kuten Lapponia-hiihdoissa ja Muonion Kirin kilpailuissa, kertoo Manu.

Kangosjärveläiset ovat osallistuneet myös Leader Tunturi-Lapin Kylät koreaksi -teemahankkeeseen. Tuolloin kylätalon pihaan rakennettiin aita, sisäänkäynnit maalattiin ja pihavaloiksi saatiin led-valot. Vielä pitäisi laittaa kylätalon katto uuteen uskoon.

Muitakin suunnitelmia on kylätalon ehostamisen lisäksi: tienvarsia pitäisi siistiä, jotta maisema kauniille Kangosjärvelle ei olisi tukossa. Matkaparkki kiinnostaa myös: levikkeellä järven rannassa on jo nyt kesäisin paljon kävijöitä matkailuautoilla, mutta Matkaparkki-sovelluksen avulla heitä voisi ohjata majoittumaan kylätalon pihaan.

Kolme henkilöä kylätalon pihalla, taustalla frisbeegolf-radan kartta.

Jouni Harju (vas.), Jukka-Pekka Muotka ja Manu Friman odottelevat, koska seuraavat urheilukilpailut voidaan taas järjestää Kangosjärvellä.

 

Rauhallisen elämänvireen kylä

 

Kangosjärven postinumerossa on kyläläisten mukaan asukkaita tämänhetkisen tiedon mukaan 142. Mistään valtavan suuresta kylästä ei siis ole kyse. Matkaa Muonioon kertyy noin 18 kilometriä, Rovaniemelle reitistä riippuen noin 220 kilometriä. Koulua tai kauppaa ei enää ole, eivätkä linja-autot kulje kuin kouluaikoina. Mikä Kangosjärvelle vetää puoleensa?
– Koti, järven ympäristö, luonto, rauhallisuus, vastaukset tulevat kuin apteekin hyllyltä.

Muonion Kangosjärvelle on tullut viime aikoina lapsiperheitä, noin kymmenkunta uutta asukasta. Lapsia on nyt enemmän kuin koulun lakkautuksen aikaan. Kyläläisten tiedon mukaan kaikilla muuttajilla on jo entuudestaan ollut jokin kytkös kylään.
– Paluumuuttajia taitaa olla osa tai niin, että asukkaiden lapsenlapset ovat muuttaneet tänne.

Paikalla olevat kyläläiset ovat kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että Kangosjärvi on äärimmäisen hyvä paikka asua ja elää. Täällä saavuttaa helposti rauhallisen elämänvireen, eikä mitään tarvitse pelätä mitään ympäristössään.
– Ihmiset ovat jotenkin erilaisia, toteaa Ulla-Maija, joka on itse kotoisin Muonion Kihlangista. Ulla-Maijan ja Manun lapset asuvat Tampereella perheineen, mutta vierailevat toki usein kotiseudullaan.
– Mutta täältä puuttuu kulttuuritarjonta. Oloksella asti pitää käydä elokuvissa, muuta ei oikein ole tarjolla.

Kyläläiset eivät kuitenkaan ole jääneet sormi suussa odottelemaan asioiden tapahtumista, vaan kunnalle on esitetty toiveita esimerkiksi kansalaisopistotoiminnan ja muiden harrastusmahdollisuuksien saamiseksi kylälle. Tällä hetkellä kylätalolla toimii rajoitusten salliessa hyvinvointikoordinaattorin järjestämänä +65-vuotiaiden kerho kerran viikossa. Osallistujia on yleensä noin kymmenen. Muutakin toimintaa tarvittaisiin.
– Olemme Muonion mittapuulla todella aktiivinen kyläyhdistys, Muonion Kiri puolestaan koko Suomen mittapuulla aktiivinen urheiluseura. Kyllä meitä pitäisi osata arvostaa, sanoo Manu.

Arvostusta tämä aktiivinen kylä todella ansaitseekin.

 

teksti & kuvat: Johanna Asiala
kansikuva: Manu Friman

Mitä Kangosjärvellä on tarjota vierailijoille tai asukkaille?

Kalastusparatiisi

Kangosjärven osakaskunta tyhjensi Harjujärven roskakalasta talkoilla ja rakensi esteettömän pääsyn järvelle. Osakaskunta istuttaa järveen kaksi kertaa vuodessa kirjolohia, joita voi käydä pyytämässä pientä korvausta vastaan talvi- ja kesäkaudella. Hanke toteutettiin yritysten tuella, joten Leader-rahoitusta ei tarvittu.

Harjuvaara-Kangosselkä-Montteli-Piirainen-ulkoilureitti

Kylän läheltä löytyy kunnan isännöimä luontopolku kyltteineen. Tule nauttimaan komeista maisemista, luonnosta ja alueen historiasta!

Kangoskosken laavu

Kangosjärven erämiehet huoltavat lohensoutajien käytössä olevaa laavua Väylänvarressa.