Omalla riskillä investointi kannatti - pian Sallassa on uusi poronlihaleikkaamo
Sallalainen Pasi Oinas on kulkenut pitkän tien porotalouden parissa. Poronlihaleikkaamoon hän alkoi investoida, kun paikkakunnalta lopetettiin leikkuupalvelu viime syksynä ja seuraava leikkuupalvelu olisi löytynyt Rovaniemeltä, noin 150 kilometrin päästä. Tästä sai alkunsa Hankiporo.Pasi on ollut mukana elinkeinossa pienestä asti.
– Oinaan suvussa porot ovat olleet elinkeino ja elämäntapa luultavasti, niin kauan kuin poroja täällä on ollut.
Päätoimisena poromiehenä Pasi on toiminut 25 vuotta. Valinta ei ollut aluksi ihan selkeä, sillä myös rajavartijan ammatti kiinnosti.
– Tyytyväinen olen silti valintaani!
Antoisinta työssä poromiehenä on Pasin mielestä ehdottomasti luonto ja työn vapaus. Työtehtävät voi rytmittää itse ja erotuksissa sekä porotöissä kokee yhteisöllisyyttä muiden kanssa. Erotusaidalle tai vasanmerkkuuseen kokoontuu monta sukupolvea kerrallaan.
– Tämä homma ei taida pysähtyä eläkeikään, Pasi naurahtaa.
Poronlihaa Pasi on myynyt aina suoramyynnin kautta, yksityisille asiakkaille ja jonkin verran myös isoille ostajaliikkeille. Aiemmin hän ei ole leikannut lihoja itse, vaan leikkauttanut poronlihat paikkakunnalla leikkuupalveluna.
– Kävimme keskusteluja kunnan kanssa leikkuu- ja pakkastiloista, mutta se ei ottanut onnistuakseen. Oltiin niin sanotusti selkä seinää vasten: joko lihat leikattaisiin Rovaniemellä tai asialle tehtäisiin jotain.
Niinpä Pasi päätti investoida leikkuutiloihin itse.
Pasi poikansa Eeliksen kanssa porotöissä.
Rahoitusillasta Leader tueksi investointeihin
Pasi päätyi perustamaan toiminimen sekä hakemaan Leaderilta investointitukea pienten sattumien kautta.
– Yrittäjien Salla -hanke järjesti rahoitusillan, jossa paikalla olivat mm. Leader Pohjoisin Lappi ry:n Henna Kontsas ja Annika Kostamo.
– Kun sitä heidän puheenvuoroaan yritystuista kuunteli, tuntui, että hehän puhuvat juuri kuin minulle, Pasi muistelee.
Ehdot Leader-tuen saamiselle olivat tiukat, mutta täyttyivät. Pasi oli vielä uudemman kerran yhteydessä Leaderiin, josta näytettiin vihreää valoa.
– Aloitin hankkeen omalla riskillä ja rakensin ensin pakkashuoneen lihoille. Pakastehuone valmistui juuri ennen porotöiden alkamista ja on ollut todella tarpeellinen hankinta!
Itse leikkaamorakennus ehti jo aika pitkälle, ennen kuin joulukuussa 2020 tuli lopullinen päätös hankkeen hyväksymisestä.
– Talvi oli hyvää aikaa rakentaa, ja käytin rakentamiseen kaiken ajan mitä porotöiltä liikeni.
Pasilla itsellään on koulutus rakennusalalta, joten investoinnin toteutus on sujunut melko helposti. Hakemuksen täyttämisessä oli kieltämättä paljon hommaa, mutta onneksi apuna oli Sallan kunnan yritysasiantuntija Risto Pöyliö. Samalla toiminimi Hankiporo perustettiin.
– Sain kaikilta hyvää palvelua, he elivät tätä myös täysillä mukana.
Leader-tukea Pasi suosittelee mielellään myös muille.
– Leader on maanläheinen toimija. Yhteys heihin kannattaa ottaa aikaisessa vaiheessa, jotta investointien suhteen ei tule kiirettä, kuten minulla tuli. Toisaalta koko investointitarvekin tuli kyllä minulle yllättäen.
Hanketuella katettiin tehokas pakkastila lihoille. Rakentaminen on loppusuoralla ja edessä on irtaimiston kuten leikkuupöydän, sahan, vakuumikoneen ja elintarvikevaa’an hankinta. Tuella pyrittiin ennen kaikkea turvaamaan toiminnan jatkuvuus paikkakunnalla.
Pasi tiedostaa, että investoinnin kuolettaminen tulee kestämään vuosia. Välillä mieleen onkin juolahtanut klassinen ajatus: onko tässä mitään järkeä?
– Oli tämä kuitenkin oikea päätös alkaa hankkeeseen ja lähteä aluksi omalla riskillä rakentamaan. Investointi omaan leikkaamoon on kannattavan toiminnan kannalta tässä tilanteessa elintärkeä.
Tärkeää minulle on säilyttää lihanleikkuu paikkakunnalla ja tarjota muillekin mahdollisuutta hyödyntää leikkaamoani.

Nuori poromies tauolla tokassa Peuratunturissa.
Pasi on tehnyt töitä pitkään porotalouden parissa, joten ”pumpuliajatuksia” hänellä ei tulevaisuuden suhteen ole.
– Suoramyynti tulee kasvamaan, mutta haluan pitää hyvät suhteet myös isoihin ostajiin. Tärkeää minulle on säilyttää lihanleikkuu paikkakunnalla ja tarjota muillekin mahdollisuutta hyödyntää leikkaamoani.
Pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurimmassa Sallan paliskunnassa tilanne tulevaisuuden kannalta on hyvä: alaikäisten osakkaiden osuus on suurempi kuin eläkeläisten osuus. Kiinnostus porotaloutta kohtaan on suurta.
– Osakkaiden määrä on lähtenyt selkeään kasvuun, jonkinlainen buumi siis tässäkin meneillään, iloitsee Pasi.
teksti: Johanna Asiala
kuvat: Hankiporo
kansikuva: Lapin materiaalipankki, Terhi Tuovinen