Porohaka pitää kiinni aitoudestaan

Reindeer Farm Porohaka luottaa aitouteen ja siihen, että pienemmänkin vierailijamäärän kanssa pärjää. Rovaniemen Alajärvellä porotilamatkailua tehdään koko sydämellä.

Rovaniemen Alajärvellä, noin 60 kilometrin päästä kaupungin keskustasta, sijaitsee Porohaka – porotila, jolla on pitkät perinteet. Vuonna 1998 tila siirtyi Jukka Alajärven omistukseen. Vuonna 2019 yrittäjäpariskunta Jukka ja Katja Alajärvi aloittivat Reindeer Farm Porohaka -nimellä yritystoiminnan, tarkoituksenaan tarjota porotilalla ohjelmapalveluja matkailijoille – lähinnä kansainvälisille sellaisille. Paketti on tällä hetkellä majoitustoimintaa vaille valmis.
– Kaikki lähti siitä, että vuokramökin ranskalaispariskunta kävi tässä vierailemassa ja esittelin heille porotilamme toimintaa. He tykkäsivät siitä kovasti, kertoo Katja.
– Onhan tästä jo puhuttu vuosikaudet, että voisin tässä kotona ansaita elantoni.

Katjan oma tausta on matkailualalla, Jukan puolestaan maa-, metsä ja porotalousalalla. Uusi urapolku yhdistää siis molempien vahvuusaloja. Toistaiseksi toiminta pyörii heidän voimin, tosin pariskunnan nuorin poika on toisinaan ollut apuna loma-aikoinaan.

Reindeer Farm Porohaka näki päivänvalonsa lokakuussa 2019 ja nettisivut olivat pystyssä jo seuraavassa kuussa. Joulu olikin jo täynnä varauksia, joten alkuun päästiin vauhdilla. Alkuvauhtia on sittemmin hidastanut muuan maailmanlaajuinen pandemia, mutta kokonaan se ei ole toimintaa hyydyttänyt.
– Pääosa asiakkaista on tullut ulkomailta, joten totta kai korona on vaikuttanut toimintaamme. Onneksi viime talvi oli kuitenkin meille vasta aloittamisaikaa, joten keväältä ei tarvinnut paljon varauksia perua, varaaminen loppui vain kuin seinään, muistelevat Katja ja Jukka vuoden takaisia tapahtumia. Koronan puhkeaminen sattui heille siis ”hyvään saumaan”.

Poroaidassa asiakkaat pääsevät muun muassa ruokkimaan poroja.

Aitous edellä kaikessa toiminnassa

 

Katja ja Jukka korostavat toiminnassaan aitoutta. Matkailijat eivät näe Alajärvellä kulissia, vaan pääsevät näkemään ja kokemaan samoja asioita kuin yrittäjätkin jokapäiväisessä elämässään.
– Tärkeää on ottaa vierailijat aina lämpimästi vastaan, taata heille erityinen olo jo saapumisesta lähtien, Katja toteaa.

Päätuote yrityksellä on tietysti porotilavierailut ja -ajelut. Poroajeluista vastaa alihankintana ulkopuolinen taho. Porohaka järjestää alihankintana tarvittaessa myös kuljetukset paikan päälle Rovaniemen keskustasta. Katja ja Jukka kiittelevätkin yhteistyökumppaneitaan siitä, että kaikki on sujunut hyvin.

Päivä Alajärvellä voi näyttäytyä kovin erilaiselta riippuen vierailijoista ja heidän toiveistaan.
– Talvinen päivä voi rakentua esimerkiksi siten, että käydään aamupilkillä, ruokitaan poroja, nautitaan paikan päällä valmistettu lounas, käydään poroajelulla ja sitten voidaan vähän lumikenkäillä, hiihdellä tai liikkua potkureilla lähiympäristössä.

Poroaitauksessa parin kilometrin päässä vieraillessa mukana on vain pieni porukka, jotta tunnelma saadaan säilymään autenttisena ja vierailijoiden toiveet voidaan paremmin ottaa huomioon. Aina on myös aikaa vastata poronhoitoon kysymyksiin, hyviin ja hölmöihin sellaisiin.

Asiakkailta saatu palaute on ollut Katjan mukaan ”käsittämättömän hyvää”.
– Siihen ei pidä kuitenkaan tuudittautua, vaan pitää olla hereillä. Tuote ja palvelu ovat kuitenkin kunnossa.

Ensi vuodelle on jo mietitty erilaisia uusia tuotteita ja paketteja, erityisesti ympärivuotisuuden näkökulmasta.
– Luonnossa voi tehdä eri vuodenaikoina vaikka mitä kalastuksesta pyöräilyyn ja marjojen poimintaan, joten ideoita kyllä riittää!

Alajärvelle rakentuvalla luksusmökillä on kauniit näköalat kylän nimikkojärvelle.

 

Ei bussia pihaan

 

Tällä hetkellä Porohaka investoi majoitustiloihin. Lapin ELY-keskuksen myöntämällä maaseuturahaston investointituella rakentuu mökki lähelle porotilaa. Tuki kattaa rakentamisen ja muun muassa valmiin mökin kalustamisen.
– Hankkeen toteutus on sujunut hyvin, vaikka rakennusmiehiä on maailmantilanteen sekä syrjäisen sijainnin vuoksi ollut vaikea saada.Yrittäjä tai yrityksen perustamista suunnitteleva! Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen, kuvassa linkki.

Mökki valmistunee loppukesästä 2021. Tämän jälkeen porotilalla on mahdollista majoittua pidempääkin vierailua varten.
– Mökkiä on tarkoitus myös vuokrata kaveriporukoiden vierailuille tai juhlia varten.
Majoittujia Katja ja Jukka toivovat varovaisesti jo syksylle, vaikka matkailun avautuminen tuskin ehtiikään täysissä määrin tapahtua.

Porohaka tekee yhteistyötä Visit Rovaniemen kanssa matkailijoiden houkuttelemiseksi Alajärvelle. Nettisivutkin ovat kansainväliset, niiden sisältöjen luomiseen saatiin apua. Myös omasta kielitaidosta on ollut hyötyä – aiemmin Katja työskenteli matkatoimistossa.

Kaukainen sijainti luo kuitenkin omia rajojaan toiminnan kehittämiselle.
– Esimerkiksi kotimaisia matkailijoita on käynyt vain muutamia, sillä tämä ei ole paikka vain piipahtamista varten. Tänne saapumiseen tarvitsisi myös oman auton, ellei varaa meiltä kuljetusta.

Aitouden lisäksi Katjalla ja Jukalla on muitakin arvolupauksia:
– Bussia ei tässä pihassa näe! nauraa Katja.
– Emme halua kasvattaa kokoluokkaa, emmekä halua tänne ryysistä.

Jukka ja Katja Alajärvi poroaidan edessä.

Tutustu Porohakaan (sivut englanniksi): https://www.reindeerfarmrovaniemi.fi/

 

teksti & kuvat: Johanna Asiala