Onnellisten kylä ei herännyt henkiin itsestään

Kemijärvellä sijaitseva Tapionniemen kylä ei turhaan saanut vuoden 2019 lappilaisen kylän palkintoa. Takana on tuhansia tunteja talkootöitä ja kylän herättäminen henkiin vuosikymmenien uinumisen jälkeen.

Kyläseuran puheenjohtaja Marjatta Pekkarinen ottaa vastaan kylän uusimmat tulokkaat, Outi Kunnarin kaksoset Tapionniemen Kyläkartanon pihalla kauniina maaliskuisena päivänä. Kyläläiset haluavat muistaa tuoreita tulokkaita leipomuksilla, lastenvaatteilla ja muilla hyödyllisillä tavaroilla. Täälläkin ikärakenne huolestuttaa pidemmällä aikavälillä, joten vauvat toivotetaan ilolla vastaan kylälle. Muutaman viime vuoden aikana kylälle on syntynyt yhteensä seitsemän vauvaa.

Tapionniemessä tosin tehdään parempaan tulevaisuuteen tähtäävää strategiatyötä vuosittain laadittavan kyläsuunnitelman lisäksi.Mitä kuuluu kyliin -logo, Tapionniemi, Kemijärvi.
– Jos kirjaamme jotain strategiaan, se yleensä toteutuu jollakin aikavälillä. Siksi teemme strategiaa, tulevaisuuden suunnitelmaa, kertoo Marjatta.

Katse on tiukasti tulevaisuudessa. Ahkeran talkoilun jälkeen kylän aktiivisen ilmapiirin ei haluta ”lässähtävän”.
– Kyläseuran hallituksessa ja talkooväessä on onneksi mukana nuortakin porukkaa. Olemme tehneet valtavan työn kylän herättämiseksi henkiin uudelleen – nyt on aika siirtää soihtua eteenpäin uusille sukupolville, tuumivat paikalla olevat kyläläiset.

Paikalle on Marjatan lisäksi saapunut kyläseuran varapuheenjohtaja Tapani Hiltunen, joka toimii kylän ”teknisinä aivoina”, kiitos rakennusarkkitehtikoulutuksensa. Hän on kirjoilla Keravalla, mutta viettää suurimman osan ajastaan kakkoskodissaan Tapionniemessä. Paikalla ovat myös Toivo Stenroos, joka on mukana Tapionniemen latupoolissa, talkkarihommissa ja seuran hallituksessa, keittiövastaava Eeva Oinas sekä kyläseuran sihteeri Ann-Christine Lampela, joka toimii kaupungin matkailusihteerinä.

Tällä hetkellä kylässä on noin 140 asukasta. Tosin kyläläiset huomauttavat, että tässä on vain virallinen, Tapionniemessä vakituisesti asuvien lukumäärä.
– Kakkosasujia meillä on myös valtavan paljon!

Palveluita ei enää kylällä vakituisesti ole, mutta Pyhätunturille ja Kemijärven keskustaan on autolla lyhyt matka. Lisäksi kylältä on vaivaton pääsy Pyhätunturin kansallispuistoon patikoiden, hiihtäen tai moottorikelkalla. Kylän sijaintia pidetäänkin oivallisena sekä asumisen että matkailun kannalta.

Outi Kunnari otti vastaan kyläseuralta muistamiset kylän uusille tulokkaille, kaksoslapsille. Lahjoja ojentamassa kyläseuran puolesta olivat Marjatta Pekkarinen, Eeva Oinas sekä Toivo Stenroos.

 

Kyläkartano sai uuden elämän talkoiden avulla

 

Mitä kaikkea Tapionniemessä on sitten tehty kylän herättämiseksi uudelleen henkiin?

Nopean vilkaisun perusteella Ruokaviraston hankerekisteri kertoo, että täällä on toteutettu vuodesta 2017 lähtien kolme maaseuturahaston tukemaa hanketta: kyläkoulun muuntaminen kylätaloksi, Kyläkartanon palveluiden kehittäminen sekä lämmitysjärjestelmän uusiminen, mikä on käynnissä paraikaa. Tuki hankkeisiin on saatu Leader Pohjoisin Lappi ry:ltä.
– Tarvitsimme maalämmön, sillä pelkät aurinkopaneelit tuottavat vain käyttösähköä valoisana aikana, eivätkä riitä lämmitykseen näin suuressa rakennuksessa. Nyt siirrymme vähähiiliseen uusiutuvan energian käyttöön, Marjatta kertoo.
– Lisäksi puulämmityksessä tulee kyläaktiivien ikä vastaan: nuoremmat kyläläiset ovat päiväsaikaan töissä, kun taloa pitäisi lämmittää. Sekä peruslämmön ylläpitäminen uuneilla että polttopuiden hankinta on raskasta. Sähköllä lämmittäminen on taas todella kallista.

Kyläkartano on rakennettu jo vuonna 1932 kouluksi. Koulu lakkautettiin vuonna 1997, minkä jälkeen rakennus on kokenut monia erilaisia vaiheita.
– Nyt tämä on saatu ns. menneiden majasta kylän omaksi kartanoksi!

Kyläläiset nimittävätkin hankkeissa tehtyä työtä pelastustyöksi kauniille rakennukselle, joka oli päässyt rapistumaan pahoin.
– Juhannuksena 2017 saimme tähän avaimet ja siitä lähtien on talkoiltu talon eteen. On purettu vesivahingot maata myöten ja uusittu käyttövesiputket kaupungin tuella, kun taas Leader-tuella on uusittu ikkunat ja ovet, hankittu keittiökoneita, kaksi ilmalämpöpumppua ja 32 aurinkopaneelia… lista on pitkä!

Hankkeiden lisäksi kaikki rakennukset on maalattu kokonaan ulkoapäin Kyläseuran omin varoin ja pienen lahjoituksen turvin. Koko kiinteistö ostettiin Kemijärven kaupungilta kyläseuran omistukseen syyskuussa 2017.

Tapionniemessä talkootyöt jaettiin erillisille tiimeille, sillä työtä oli tehtäväksi vaikka kuinka. Organisointi helpotti töiden toteutumista ajallaan. Talkoiden alussa ilmassa virisi pieni epäluulo, mutta pian se huomattiin turhaksi. Tahtotila oli kaikilla yhteinen, ja talkoisiin osallistui parhaillaan 25–30 henkeä yhdellä kertaa.
– Myös kylän koneurakoitsijat ovat ahkerasti talkoissa mukana, kiittelevät kyläläiset.

Hankkeiden jälkeenkin Kyläseuran taloudellinen tilanne on kohtuullisen hyvä. Tapahtumilla ja kesäkahvilalla on pystytty tienaamaan, samoin satunnaisella majoitustoiminnalla. Näin hankkeiden omarahoitusosuuksiin ei ole tarvinnut toistaiseksi ottaa velkaa.

 

Tapionniemen kyläseuran jäseniä Kyläkartanon portailla.

Paikalla kylän toiminnasta kertomassa oli muutamia aktiivisia kyläläisiä.
Vasemmalta: Marjatta Pekkarinen, Tapani Hiltunen, Eeva Oinas, Toivo Stenroos ja Ann-Christine Lampela.

 

Vetovoimatekijät esille

 

Kyläkartanolla ja sen läheisyydessä kelpaa nyt järjestää tapahtumia. Yksi perinteisimmistä on Onnellisten hiihto, leppoisa laturetki Kemijärveltä Tapionniemen kautta Pyhätunturille. Lisäksi ikäihmisille järjestetään Porinapirtti-tapaamisia. Lapsia varten on pihalle rakenteilla leikkikenttä Leader-tuella. Samalla pihalle nousee grillikota kaikkien kyläläisten käyttöön. Molemmat vaikuttavat kylän viihtyisyyteen sekä vetovoimaan positiivisella tavalla.
– Kyläkartanolla on tarjolla talvisin lounasbuffet kerran viikossa. Juhannuksen jälkeisellä viikolla avataan jälleen kesäkahvila, joka on toiminut jo kolmena kesänä peräkkäin ja ollut erittäin suosittu.

Yksi jännittävistä uusista harrastuksista kylällä on geokätköily. Viime kesänä koronasta huolimatta kylälle löysi satoja geokätköilijöitä, jotka etsivät kätköä Kyläkartanon läheisyydestä.
– Kuvat kätköstä leviävät maailmalla hyvin alan harrastajien keskuudessa.

Kuten monissa muissakin kylätaloissa, myös Tapionniemen Kyläkartanossa järjestetään erilaisia juhlia kasteista syntymäpäiviin ja sukujuhliin. Metsästysseura vuokraa myös tiloja omiin tilaisuuksiinsa. Palveluita on kehitetty myös ulkotilojen osalta, kun Kyläkartanon läheisyyteen Airosvaaraan nousi taukotupa, puucee ja pihapiiriin saunan terassi.

Kyläläiset haluavat avoimesti tuoda julki kylän vetovoimatekijöitä niin alueellisella kuin valtakunnallisellakin tasolla. Vuoden lappilaisen kylän palkinto irtosi vuonna 2019, ja kylä on osallistunut Avoimet kylät -tapahtumaan joka vuosi.
– Haluamme tuoda esille kylän vetovoimatekijöitä ja houkutella tänne kävijöitä sekä uusia asukkaita. Tänä vuonna on Kemijärven 150-vuotisjuhlavuosi. Tapionniemessä on tarkoitus tuolloin tarjota lähi- ja perinneruokaa luonnosta. Tämäkin tapahtuma tulee olemaan avoin kaikille, kertoo Marjatta.

Parasta Tapionniemessä on kyläläisten mielestä kylän kauniit maisemat, rauhallisuus, Pyhätunturin läheisyys, puhdas luonto, hyvä yhteishenki sekä tietysti hyvät metsästys-, kalastus- ja marjastusmahdollisuudet. Toisaalta parannettavaakin löytyy. Liikenneturvallisuus huolettaa, meneehän kylän läpi vilkas valtatie nro 5, jolla raskas liikenne on lisääntynyt merkittävästi. Kylän maisemia tulisi myös hoitaa aktiivisesti ja siivota teiden varsia, jotta luonto pysyisi puhtaana jatkossakin.

Lähitulevaisuudelle on jo olemassa suunnitelmia.
– Voisimme hankkia opasteet Kyläkartanolle, uimarannalle ja reiteille, tuumivat kyläläiset.
– Lisäksi sellainen selfie-kuvauspaikka olisi hieno! Tosin nyt täytyy pitää hankkeista hieman hengähdystaukoa.

Miten summaisitte Tapionniemen kylän elämän?
– Tapionniemi on onnellinen kylä, jossa on hyvä elää. Tapionniemessä autetaan toinen toisiaan sekä osataan antaa kiitosta ja arvoa toisillemme – jokaisen työpanos ja osallistuminen on arvokasta!

Esittelyssä Kyläkartanon uusittu keittiö.

 

Tutustu Tapionniemeen:

Kotisivut: http://www.tapionniemi.fi/fi/

Facebook: https://www.facebook.com/Tapionniemi

Teksti ja kuvat:
Johanna Asiala