Suomen Kylät ry on perustanut viidenneksi jaostokseen nuorten tulevaisuusjaoston. Jaosto koostuu 16 nuoresta, joista nuorin on 16-vuotias ja vanhin 27-vuotias. Useimmilla on kylä- tai Leader-osaamisen lisäksi kokemusta niin järjestö- kuin asuinkuntansa nuorisovaltuustotyöstä.

Jaosto kokoontui etäyhteyksin ensimmäisen kerran 23.3. Jaostolaiset valitsivat keskuudestaan puheenjohtajaksi liikunnanohjaaja Karoliina Ahtiaisen Lappeenrannasta ja varapuheenjohtajaksi tapahtuma- ja viestintäkoordinaattori Eevasisko Mehtätalon Oulusta. Jaostolaiset kokivat tärkeäksi edistää uudessa pestissään mm. maallemuuttoa, kuntien nuorisovaltuustotyötä, etäopiskelun kehittämistä, nuorten hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia sekä maaseutumielikuvia nuorten keskuudessa.

Senni Välimaa.

Senni Välimaa.

Lapin edustajaksi nuorten tulevaisuusjaostoon nousi ylitorniolainen pian 18-vuotias Senni Välimaa, joka toimii Ylitornion nuorisovaltuuston puheenjohtajana.
– Halusin ehdottomasti lähteä mukaan jaostoon, sillä paikallinen kehittäminen, nuorten hyvinvointi sekä kotiseudun viihtyvyyden parantaminen kiinnostavat minua, kertoo Välimaa.

Välimaa toivoo, että jaosto saa aikaan konkreettisia asioita. Toiveissa on saada uusia tuulia nuorten elämään Ylitorniolle.
– Nuorille on tärkeää, että tuntee kuuluvansa johonkin porukkaa. Erilaisten harrastusryhmien toimintaa olisi tärkeää edistää.

Ensimmäisen kokouksen perusteella jaoston toiminta vaikuttaa Välimaasta lupaavalta.
– Olin positiivisesti yllättynyt jaostolaisten aktiivisuudesta ja moninaisuudesta. Meitä yhdistää kuitenkin samankaltainen ajatusmaailma: haluamme aidosti edistää asioita kotiseudullamme.

Leader Outokaira tuottamhan ry:n toiminnanjohtaja Anne Anttila kertoo, että Outokairan alueella Pellossa, Torniossa ja Ylitorniolla on käytettävissä matalan kynnyksen Nuoriso-Leader-rahaa esimerkiksi nuorten harrastustoiminnan tukemiseksi. Nuoriso-Leader-rahalla on alueelle hankittu mm. estetarvikepaketti, junioreiden jääkiekkomaalivahdin varusteita, SUP-lautoja sekä turvallisuusvälineitä nuorten tunturivaellusta varten.
– Nuoriso-Leader ei ole ollut niin tunnettu kuin muut tukimuotomme. Tarkoitus on laittaa jatkossa enemmän viestintäpanostusta tämän tunnetuksi tekemiseen, toteaa Anttila.

Nuoriso-Leaderin rahallisen tuen suuruus on Outokairassa pääsääntöisesti 100–1000 euroa per hanke. Tuki on enintään 80 % kokonaiskustannuksista, ja loput kustannuksista on omarahoitusosuutta, jonka voi kattaa esimerkiksi talkootyöllä.

Outokairassa toivotaan nuoria niin yhdistyksen jäseniksi kuin mukaan hallituksen toimintaan.
– Toivon Suomen Kylien nuorten tulevaisuusjaoston tuovan nuorten näkemyksiä konkreettisesti ihan paikallistasolle asti.

 

Suomen Kylät ry – Finlands Byar r.f. on kylä- ja Leader-toimintaa sekä paikallista kehittämistä edistävien verkostojen yhteistyöjärjestö. Jäseniä ovat paikallista kehittämistä edistävät valtakunnalliset järjestöt, kaikki Leader-ryhmät ja maakunnalliset kyläyhdistykset, maakunnan liitot sekä kylä- ja kaupunginosayhdistykset. Sekä suomen- että ruotsinkielinen toiminta kuuluvat yhdistyksen toimialaan, joka kattaa koko maan. Suomen Kylät ry edistää Suomen kaikkiaan noin 4 000 kylän, 19 maakunnallisen kyläyhdistyksen ja 54 Leader-ryhmän paikallislähtöistä kehittämistyötä. Yhdistys toimii valtakunnallisena yhteistyöjärjestönä kylien kehittämisessä sekä asukkaiden elinolojen ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Suomen Kylät ry:n nuorten tulevaisuusjaoston kokoonpano:

Etelä-Karjala: Karoliina Ahtiainen, Lappeenranta
Etelä-Pohjanmaa: Mikko Jaskari, Ylihärmästä (Kauhava)
Häme: Essi Tuomenoja, Vojakkala
Itä-Uusimaa: Tiia Åhl, Myrskylä
Kainuu: Tia-Maria Tikkanen, Sotkamo
Keski-Suomi: Juho Paananen, Muurasjärvi (Pihtipudas)
Kymenlaakso: Meea Niemelä, Villikkala
Lappi: Senni Välimaa, Ylitornio
Pirkanmaa: Emmi Sarvijärvi, Parkkuu (Ylöjärvi)
Pohjanmaa: Jennica Lattunen, Vaasa
Pohjois-Pohjanmaa: Eevasisko Mehtätalo, Oulu
Pohjois-Savo: Jussi Mikkonen, Harjuranta
Päijät-Häme: Heta Järvelä, Asikkala
Satakunta: Tyyne Vuorela, Siikainen (/Helsinki)
Uusimaa (keski- ja länsi-): Kaisla Dahlqvist, Pohja (Raasepori)
Varsinais-Suomi: Nina Kuusisto-Huuskonen, Uusikaupunki

Lisätietoja:

Petri Rinne, puheenjohtaja, Suomen Kylät ry, p. 040 555 3232, petri.rinne@suomenkylat.fi

Anne Anttila, toiminnanjohtaja Leader Outokaira tuottamhan ry, p. 0400 161 034, anne.anttila@outokaira.fi