Väylänvarren maisemat ja reipas yhteishenki - niistä on Juoksenki tehty

Juoksengissa ollaan selvästi ylpeitä omasta väylänvarren kylästä, joka elää normaaleissa olosuhteissa rajatonta elämää naapurimaan kanssa.

Juoksengin vuonna 1953 rakennettu nuorisotalo sijaitsee lähellä vilkasta kasitiettä, josta hiihtolomien aikaan ajaa runsaasti lomalaisia matkallaMitä kuuluu kyliin -logo, Juoksenki, Pello. pohjoiseen kohti Lapin suuria hiihtokeskuksia. Nuorisotalo toimittaa kylätalon virkaa, ja se on remontoitu moderniksi kokoontumispaikaksi Outokaira tuottamhan ry:n myöntämällä Leader-tuella. Kylätalon remontointia hallinnoi talon omistava Pellon kunta.
– Pellon kunnan hallinnoimassa ja kyläläisten talkoilemassa hankkeessa parannettiin talon esteettömyyttä rakentamalla alakertaan uusi keittiö ja uusimalla wc-tilat, kertoo paikallisen Napapiirin kyläyhdistys ry:n hallitukseen kuuluva Anne Syväniemi-Kuitunen. 

Paikalla nuorisotalolla on Annen lisäksi kyläyhdistyksen rakennustöistä vastaava Heikki Oja vaimonsa, yhdistyksen sihteeri Aila Ojan kanssa, Marjatta ja Kauko Kenttä, joka talkoilee yhdessä Pekka Ojan kanssa normaaleina talvina jäätietä Ruotsin puolelle, sekä Telma Hihnala, joka ylläpitää Ratasjärven vanhimpiin kuuluvaa taloa yhdessä miehensä kanssa.
– Täällä alkaa väki vanhentua, joten nuorisotalon remontointi oli todellakin paikallaan, he tuumaavat.
– Kyläyhdistys on laittanut talkootyön lisäksi Leader-tuen vaatimaa “raharahaa” nuorisotalon remonttiin Pellon kunnan omarahoituksen lisäksi. Keittiön ja wc-tilojen remontoinnin lisäksi rahat riittivät vielä salin lattian uusimiseen, äänieristyksen parantamiseen, ilmalämpöpumpun hankintaan sekä lentopalloa varten laskettavaan suojaverkkoon, luettelevat kyläläiset. 

Nuorisotalo mahdollistaa monen lajin harrastamisen. Erityisen pitkät perinteet Juoksengissa on nimenomaan lentopallolla, jota pelataan jopa kolmena iltana viikossa. Varauskalenterissa on lentopallon lisäksi muun muassa käsityöpiiriä, Meän Opiston jumppaa ja joogaa sekä viikoittainen kyläläisten kahvitilaisuus, joka on pandemian vuoksi ollut nyt vuoden tauolla. Lisäksi on pidetty kirpputoreja, konsertteja, kauneimpia joululauluja ja erilaisia myyjäisiä. Monien muiden kylätalojen tapaan myös täällä voi järjestää erilaisia juhlatilaisuuksia.

Kyläläiset kertovat mielellään saamistaan Leader-tuista. Meän kimpsut ja kampsut -teemahankkeessa on hankittu telttoja, beachflagit, pelastusvälineitä, videotykki ja markkinointimateriaaleja muun muassa Swim the Arctic Circle -avovesiuintikilpailuja varten. Lisäksi hankkeessa kunnostettiin talkootyöllä tapahtumapaikkoja yleisöystävällisemmiksi.
– Näin parannettiin valmiuksiamme järjestää täällä erilaisia tapahtumia.

Toisessa teemahankkeessa, Meän taijot ja porinat, tuotettiin Lapin AMK:n opiskelijoiden johdolla kylälle muun muassa markkinointimateriaaleja valokuvien muodossa sekä lisättiin someosaamista.

Lisäksi Juoksengissa vaikuttava Napapiirin kyläyhdistys on ollut mukana myös Outokairan hallinnoimassa Alkuperäinen Lappi -hankkeessa, Lähe Völhjyyn -teemahankkeessa sekä Trokareita ja kylttyyriä -hankkeessa.
– Outokairan Nuoriso-Leader-tuella puolestaan hankimme kylän nuorille SUP-lautoja kesäisten päivien iloksi, kertoo Anne.

Juoksenkilaisia nuorisotalolla lentopalloverkon edessä.

Turvavälein nuorisotalolla. Täällä pelataan lentopalloa normaalisti jopa kolmena iltana viikossa.
Kuvassa vasemmalta oikealle: Anne Syväniemi-Kuitunen, Kauko ja Marjatta Kenttä, Telma Hihnala sekä Aila ja Heikki Oja.

 

Uimalla ajassa taaksepäin

 

Juoksengissa on järjestetty useana kesänä Kattilakosken SM-tukkilaiskisat ja keväisin pilkkitapahtumia, mutta kenties kuuluisin säännöllisesti järjestettävä tapahtuma on kansainvälinen Swim the Arctic Circle -avovesiuintikilpailu. Tällä uinnilla onkin millä markkinoida – siinä uidaan tasavallasta kuningaskuntaan, napapiirin yli ja ajallisesti tunti taaksepäin.
– Suurin osa osallistujista tulee ulkomailta – vuonna 2019 osallistujia oli yli 20 eri maasta, talkoolaisiakin on noin 70. Uintimatka lauantain ja sunnuntain välisenä yönä on 3 kilometriä Suomen puolelta Ruotsiin, kertoo Anne.
– Kun Suomen puolelta lähdetään 5 minuuttia yli keskiyön, eli sunnuntain puolella, saavutaan Ruotsiin silti lauantaina puolella!

Uintikilpailu on kansainvälisesti tunnettu, ja siitä on kirjoitettu alan julkaisuissa ympäri maailmaa – sen on huomioinut medianäkyvyydellä jopa energiajuomajätti Redbull. Viime kesänä tapahtuma jouduttiin ilmeisistä syistä perumaan, samoin on luultavasti tämän kesän laita.

Tunnelmia Swim the Arctic Circle -tapahtumasta menneiltä vuosilta. Kuvat: Napapiirin kyläyhdistys ry.

 

Terve ylpeys omaa kotiseutua kohtaan

 

Paikalla olevista juoksenkilaisista välittyy rakkaus ja terve ylpeys omaan kotiseutuansa kohtaan.
– Tuo Tornionjoki on minulle ns. sielunmaisema, kertoo Anne.
– Se on EU:n pisin vapaana virtaava joki, joka on tarjonnut elämän tälle seudulle jo satoja vuosia.

Tornionjoki on tärkeä osa juoksenkilaisten, kuten muidenkin Väylänvarressa asuvien, identiteettiä. Sen puhtaudesta ja hyvinvoinnista halutaan pitää kiinni. Anne Syväniemi-Kuitunen haaveileekin joen ympäristön maisemoinnista.
– Toiveissa olisi saada joki näkösälle mahdollisimman pitkältä matkalta eli raivausta pitäisi jokivarressa tehdä. Lisäksi olisi hyvä ylläpitää eri luontoreittejä, mitä meillä tässä kylän läheisyydessä on.

Toisaalta kylän ympäristöstä löytyy myös muita arvokkaita ja kyläläisille rakkaita maisemakohteita, kuten Ratasjärvi, joka onkin nimetty valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema- ja kulttuurialueeksi. Lisäksi Everstin piilo ja Kivipirtti-luoliin liittyy paljon erilaisia tarinoita. Käy katsomassa Trokareita ja kylttyyriä -hankkeessa tehty opasvideo Kivipirtti-luolasta.

Leimallista kylälle on muiden Tornionlaakson alueen kylien tapaan se, ettei valtakunnan rajat haittaa verkostoitumista ja yhteistyötä. Koronan myötä rajat menivät kuitenkin kiinni ja yhteistyö on hetkellisesti keskeytynyt. Tilanne on molemmin puolin jokea täysin uusi.
– Lähin kauppamme on joen tuolla puolen Ruotsin Juoksengissa, jossa asiointi varsinkin talvisin jäätien ansiosta on ollut vilkasta. Emme ole nyt keväällä päässeet sinne lainkaan, joten kauppamatka on mutkin melkein 60 km pidempi, kertovat kyläläiset.
Jäätietäkään Tornionjoen ja maailman rauhallisimman valtionrajan yli ei voitu tänä vuonna tehdä.

Juoksengissa parasta on kyläläisten mielestä yhteishenki ja mahtavat maisemat.
– Ihmiset pitävät täällä yhdessä yllä vanhoja perinteitä ja talkoilevat aktiivisesti, mikä on hienoa! On tukkilaiskisoja ja kotiseuturetkiä lähiympäristön kauniisiin maisemiin, kertovat paikallaolijat.

Toisaalta kylä näyttäytyy myös modernina – historiaan voi katsoa, mutta sinne ei parane jäädä. Kylältä löytyvät niin nettisivut kuin somekanavat Instagramia myöten. Viime vuosina tännekin on tullut paluumuuttajia ja ihan uusiakin tulijoita Etelä-Suomesta, mutta elinvoiman säilymiseksi tulijoita toivottaisiin olevan enemmän.

Kyläläiset kiittelevät Leaderia saamastaan tuesta.
– Kiitokset Anne Anttilalle ja Hilkka Konttaniemelle avusta hakemuksien tekemisessä! Leader-rahoitukset ovat innostaneet meitä aktiivisuuteen, paljon olisi jäänyt tekemättä ja hauskaa kokematta ilman niitä, summaa Anne Syväniemi-Kuitunen.

Juoksenkilaisia nuorisotalon portailla.

Tervetuloa Juoksenkiin!

Tutustu Juoksengin kuulumisiin:

Kotisivut: http://juoksenki.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/Juoksenki/

Instagram: https://www.instagram.com/juoksenki

Lapin keinossa vuonna 2017 Juoksengin murteella julkaistu juttu: https://www.lapinkeino.fi/2017/03/27/juoksenki-kyla-tapahtumia-tayna/

 

teksti: Johanna Asiala
kuvat: Johanna Asiala & viimeisen kuvakarusellin kuvat Napapiirin kyläyhdistys ry