Ranualla istutaan lähiruoan suhteen oikean kultakaivoksen päällä, mutta toistaiseksi lähituotteiden lentoonlähtö on kuitenkin antanut odottaa itseään. Nyt Ranualla edistetään yrittäjien kasvua kunnan vetämällä hankkeella.

 

Ranuan kunta käynnisti vuosi sitten Mitä uutta – kasvua Ranuan yrittäjyyteen -hankkeen, jonka rahoitus saadaan Peräpohjolan Leader ry:ltä. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Ranuan yritysten kasvu- ja kehittämismahdollisuuksia verkostoyhteistyöllä. Mukana hankkeessa on lähiruokayrittäjiä eri puolilta Ranuaa.

Hanketta vetää Markus Pellikka. Hän kertoo, että hankkeen pientuotantoverkostossa on ollut aktiivisesti mukana neljä yrittäjää, elintarvikeverkostossa puolestaan 5–6 yrittäjää. Lisäksi kolmas verkosto on jo rakentumassa.
– Kaupan alan verkostoa ollaan juuri kutsumassa aloituspalaveriin, ja siihen on tarkoitus löytää Ranualla tuotteita tai palveluita tuottavia yrittäjiä.
Markus uskoo, että hankkeen tuloksena saadaan ainakin yksi uusi yritysryhmähanke käyntiin.
– Toivottavasti hankkeen päätyttyä rakennetut verkostot lisäävät yhteistyötään sekä kehittävät toimintaansa yhdessä. Eiköhän yhteismarkkinointia ja -myyntityöskentelyä tulla näkemään lähikuukausina, uumoilee Markus.

Hankkeessa on järjestetty mukana oleville yrityksille työpajoja eri teemoilla. Markkinaselvitystä valittiin kilpailutuksen kautta tekemään Juho Ikonen, Doama Solutions Oy. 19. tammikuuta kokoonnuttiin Teamsin äärelle tarkastelemaan markkinaselvityksen tuloksia. Juho otti yhteyttä korkeatasoisiin ravintoloihin, kivijalkamyymälöihin ja catering-yrityksiin Oulussa ja Rovaniemellä ja kysellyt heiltä halukkuutta ottaa listoilleen ranualaista lähiruokaa. Kaikki 18 yritystä, joille kysely lähetettiin, näyttivät ranualaisille tuotteille vihreää valoa.
– Melkein kaikilla ravintoloilla liha oli korkealla toivelistalla. Kaikki antoivat luvan olla yhteydessä – kontaktit ovat teidän hyödynnettävissä, kannusti Juho työpajan osallistujia.
– Toivottavasti hankkeen jälkeenkin niin verkostot kuin muutkin alueen yrittäjät näkevät naapurikuntien mahdollisuudet selkeämmin ja rohkaistuvat aktiiviseen vuorovaikutukseen heidän kanssaan, Markus sanoo.

Lähiruokaideologia on viime vuosina lähtenyt todelliseen kasvuun ravintoloissakin. Ranualaiset yrittäjät ovatkin Juhon ja Markuksen näkemyksen mukaan liikkeellä oikeaan aikaan.
– Oululaisillekin ranualainen ruoka on lähiruokaa. Markkina-alue on siis melko laaja maantieteellisesti.

 

Kyselytuloksista rohkaisua yrittäjille

 

Keskitalon ylämaankarja, sonni lähikuvassa, sarvet, talvi.Ranuan Putkivaarassa Keskitalon luomutilaa yhdessä puolisonsa Teemu Nurmelan kanssa pyörittävä Eija Nurmela on yksi heistä, jotka ovat lähteneet innokkain mielin mukaan kunnan uuteen hankkeeseen. Mukanaolosta saatu hyöty on Eijan mukaan merkittävä.
– Kun kävimme läpi ravintoloiden vastauksia ja listaa siitä, mihin kaikkiin ravintoloihin on nyt hankkeen toimesta ”kuuma yhteys” saatu, niin kyllä siinä oltiin huuli pyöreänä, että ihanko tosi!

Ravintolat, jotka Juho Ikosen teettämään kyselyyn vastasivat, ovat korkeatasoisia ja suosittuja. Ja mikä parasta, kaikki näyttivät vihreää valoa ranualaiselle lähiruoalle.
– Hankkeessa on tehty nyt iso esityö meidän puolestamme. On hyvä lähteä itse ottamaan yhteyttä yrityksiin omien tuotteiden suhteen, kun tietää jo ennakkoon, että vastaanotto tulee olemaan positiivinen. Kyllä tämä rohkaisee meitä ranualaisyrittäjiä valtavasti, kiittelee Eija.

Eija päättyi hankkeeseen mukaan kunnan elinkeinostrategian laatimisen yhteydessä käytyjen keskustelujen innoittamana.
– Mielestäni istumme täällä Ranualla kultakaivoksen päällä. Meillä on puhdas luonto ja puhtaat raaka-aineet, mutta lähituotteet eivät ole vielä saaneet tuulta siipiensä alle riittävästi. Haluan osaltani olla mukana viemässä tätä teemaa eteenpäin Ranualla, Eija kertoo.

Hankkeessa yrittäjät ovat päässeet erilaisissa harjoituksissa muun muassa kehittelemään hissipuhetta omille tuotteilleen. Ahaa-elämyksiäkin tuli, vaikka osa oli jo aiemmin joutunut myyntipuhettaan miettimään.
– Ajattelen sen niin, että mitä suunnittelet ja mittaat, sitä voit myös kehittää. Asioiden jäsenteleminen on aina tarpeen, joten sellainen konkreettinen hyöty harjoituksesta oli, Eija pohtii.
– Elintarvikeverkoston yhteistyö on tässä vuoden alussa ollut hyvää. On mahtavaa, kun hankkeen puolelta on tullut kannustusta ja eteenpäin potkimista meille yrittäjille. Näin ne ideat lähtevät muotoutumaan!

 

Suoramyyntiä somessa ja tilalta.fi:ssä

 

Keskitalon ylämaankarja, tuotteita paketeissa.

Keskitalon ylämaankarjan uutuuksia viime keväältä – kuvassa Haikkumakkaraal, jota on mehevöitetty Kuusamon Juuston juustoilla.

Keskitalon luomutilalla myydään Keskitalon Ylämaankarja -tuotenimellä erilaisia jalosteita suoramyyntiin ja ravintoloille. Tuotanto tapahtuu yhteistyössä lappilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Pääasiallisena tiedotuskanavana toimii tällä hetkellä sosiaalinen media. Toiminta-alueena on Ranuan ja Rovaniemen alue, ja eksyypä tuotteita joskus Rovaniemen REKO-renkaaseenkin. Tosin Kuusamon ja Posion suunnallekin on jo muodostumassa oma kanta-asiakkaiden joukko.
– Instagramissa meillä on paljon ulkomaalaisiakin seuraajia, tarinamme selvästi kiehtoo heitä. Lihakauppa on keskittynyt tuonne Facebookin puolelle, kertoo Eija.

Keskitalon luomutila hyödyntää suoramyynnissä tilalta.fi-alustaa. Ranualla tilausten noutopisteenä toimii Kiireen raja, Rovaniemellä puolestaan Mandagora-kahvila kauppakeskus Rinteenkulmassa, keskeisellä sijainnilla kaupungin keskustassa.
– Tilalta.fi:n kautta tilaaminen ja tuotteiden nouto noutopisteestä on kätevää sekä meille että asiakkaille. REKO-jakeluihin osallistuminen perheellisenä täältä Ranualta käsin on hieman haastavaa.

Eija on kehittänyt omaa osaamistaan yrityksen somemarkkinointiin liittyen esimerkiksi Lapin AMK:n lähiruokahankkeen järjestämän somekoulutuksen avulla. Hän tekee myös paljon yhteistyötä eteläsuomalaisten tilojen kanssa.
– Jaamme vinkkejä keskenämme ja opimme toinen toisiltamme. Ylämaankarjan kasvattajapoppoo on avoin ja auttavainen, kiittelee Eija.

Eija on iloinen siitä, että on pystynyt jättämään muut työt taakseen ja keskittymään tilan kehittämiseen. Uusia jalosteita on tälläkin hetkellä kotitestauksessa.
– Tavoitteena on jatkossakin tuottaa erilaisia persoonallisia jalosteita.

Myös yhteistyö muiden lähituottajien kanssa on Eijalle tärkeää.
– Olemme käyttäneet tuotteissamme Kuusamon Juuston juustoja. Annamme täällä Pohjois-Suomessa tehdylle työlle ison arvon!

 

Tutustu Keskitalon tilaan:

https://www.instagram.com/keskitalon.ylamaankarja/

https://www.facebook.com/keskitalon.ylamaankarja

 

teksti: Johanna Asiala
kuvat: Keskitalon ylämaankarjan Instagram-tili