1) Kuka olen?

Olen Kati Savukoski ja Perinneruokahankkeen projektipäällikkönä aloitin helmikuun alussa. Mahtavaa päästä työskentelemään aiheiden pariin, jotka ovat kiehtoneet minua jo vuosikausia!

Hankkeen tavoitteet ovat lyhyesti sanottuna poron kokonaisvaltaisemmassa käytössä elintarvikkeeksi, perinneruokatietouden siirtäminen uudelle sukupolvelle sekä perinneruokareseptien ja tarinoiden kerääminen kaikkien viiden kunnan alueelta. Samalla lisäämme EU:n nimisuojatietoutta lappilaisten nimisuojattujen tuotteiden osalta, joita ovat mm. Lapin poronliha ja Lapin poron kuivaliha.

 

2) Mitä hankkeeseen kuuluu?

Hanke on alkutaipaleella, mutta pikku hiljaa lähtee iso pyörä pyörimään. Omalla tahollaan Pentti Juotasniemi aloitti jo viime teurastuskaudella teurastuskäytäntöjen entistämisen parissa. Piakkoin hanketyöntekijämme aloittaa oman työnsä. Työssään hän muokkaa perinneruokareseptejä nuorison kanssa vastaamaan paremmin nykyisiä ravintosuosituksia ja -tottumuksia. Itse olen aloittanut vanhemman sukupolven yhteystietojen keräämisen ja haastattelut sekä heidän tarinoidensa taltioinnin. Siellä onkin mielenkiintoisia juttuja kerrottavana. On myös erittäin mielenkiintoista nähdä alueiden välisiä eroja ruokakulttuurissa kuntayhtymän alueella. Koen, että on todella tärkeää saada tarinat talteen reseptien ohessa. Alueellamme on hieno ja värikäs historia!

 

3) Jos katsot tulevaisuuteen, millaisena näet tilanteen hankkeen lopussa?

Poron kokonaisvaltaisempi käyttö elintarvikkeena on mahdollista, ja teurastamot keräävät talteen ruhon osia, jotka aiemmin ovat jääneet käyttämättä. Olemme saaneet kauppojen hyllyyn uusia jatkojalostettuja tuotteita porosta sekä alueen matkailu- ja ravintola-alan yrityksille uuden elämystuotteen.

Alueen nuoriso on päässyt kokeilemaan jo hieman unohdettuja perinteisiä poro- ja muita herkkuja. Heille on esitelty uusia tapoja käyttää perinteisiä raaka-aineita. Tämän tiedon ja taidon he vievät aikanaan eteenpäin.

Alueen ruokahistoriaa on kerätty kattavasti paikallisilta ihmisiltä, jotka vielä muistavat ja taitavat perinteiset tavat. Samalla on kerätty kallisarvoisia tarinoita tavallisten ihmisten elämästä Itä-Lapin alueella.

 

Hankkeen nimi: Perinneruokahanke
Hankkeen hallinnoija: Itä-Lapin kuntayhtymä
Hankkeen rahoittaja: Lapin ELY-keskus
Hankkeen kustannusarvio: 172 758 €
Hankkeen kesto: 1.11.2020–30.6.2022