Kittilän elinkeinopalvelut julkaisi helmikuussa Lapin Ruokapisteen, joka palvelee lähiruoan tuottajia ja ostajia tarjoten heille alustan löytää toisensa. Mistä on kyse?

Lapin Ruokapiste on lähiruoalle rakennettu maksuton sähköinen alusta, jolla kohtaavat toisensa myyjä sekä ostaja. Kyseessä on b-2-b­-alusta, joskin alustalle voi ilmoittaa myös poimimiaan marjoja myyvä yksityishenkilö, kertoo Lapin Ruokapiste -verkkoalustan lopputoimia hoitava Päivi Sirkkala. Alusta on tuotettu osana maaseuturahastosta rahoitettua Alueellinen elintarvikelogistiikka -hanketta, jota hallinnoi Sodankylän kunta ja jossa Kittilän kunta oli osatoteuttajana.
– Alustan käyttö vaatii kirjautumisen. Toisaalta kirjautuessaan ostaja voi merkata muistiin omat mielenkiinnonkohteensa, vaikkapa liha- ja kalatuotteet. Kun sitten tuottaja ilmoittaa alustalle myynnissä olevasta kalaerästä, saa ostaja tästä ilmoituksen, selittää Päivi.

Alusta on vastaus Lapissa jo kauan aikaa vaivanneeseen ongelmaan – mistä löytää lähiruokaa, mistä tietää, kuka tuottaa mitäkin jalosteita ja milloin tuotteita on saatavilla? Alun perin Alueellinen elintarvikelogistiikka -hankkeen tavoitteena oli edistää lähiruoan logististen solmukohtien rakentumista.
– Lähiruokatukku olisi kuitenkin vaatinut taakseen kaupallisen toimijan. Hankkeessa päädyttiin keskittymään 24/7 auki olevan verkkoalustan toteuttamiseen.

Kittilän kunnan elinkeinojohtaja Katariina Palola kertoo, että kunta on vuosien varrella järjestänyt lukuisia tilaisuuksia, joissa alueen elintarvikealan tuottajat ja ostajat ovat päässeet tutustumaan toisiinsa. Tilaisuuksissa on myös kartoitettu tarvetta Lapin Ruokapisteen kaltaiselle alustalle.
– Näin korona-aikanakin haluamme edistää yritysten verkostoitumista ja elintarvikealan kehittymistä koko Lapin alueella. Tämän vuoksi rakensimme ELY-keskuksen rahoituksella Lapin Ruokapiste -palvelun, jossa lähiruoan ostajat ja myyjät löytävät toisensa nopeasti ja helposti netissä, kertoo Katariina.

Katariina toivoo, että Lapin alueen elintarvikealan toimijat ottavat palvelun omakseen, rekisteröityvät palveluun ja löytävät sitä kautta toisensa.
– Palvelu on maksuton, ja Kideve Elinkeinopalveluista saa neuvoja palveluun rekisteröitymiseen sekä sen käyttämiseen, hän muistuttaa.Hillaa ja leipäjuustoa lautasella.

Lapinruokapiste.fi-alustalla ei käydä kauppaa – itse kaupankäynti tapahtuu ostajan ja myyjän välillä edelleen kahdenkeskeisesti heidän parhaaksi katsomalla tavalla. Alustan tarkoitus on mahdollistaa kaupankäynti tuomalla ostajat ja myyjät yhteen.
– Alustaan on myös kytketty kuljetus: siellä voi ilmoittaa, jos kuljettaa omia tuotteitaan ja on valmis ottamaan toisten tuotteita samaan kyytiin, lisää Päivi.

Alustan kohderyhmänä ovat niin lähiruoan tuottajat kuin ostajat kuten ravintolat, julkiset keittiöt, kaupat ja muut ravitsemuspalvelut.

 

Markkinointityö sujuu hyvin etänä

 

Lapin Ruokapistettä on markkinoitu myyjille ja ostajille varsin perinteiseen tyyliin. Päivi Sirkkalan puhelin ja sähköposti ovat viime aikoina käynyt kuumana.
– Olen ollut suoraan yhteydessä myyjiin. Kun on pääosin ammattilaiskäyttöön tarkoitettu alusta, on kontaktilista hieman rajatumpi, joten soittelukierroskin on onnistunut hyvin. Lisäksi kaikki tuottajat eivät ole niin aktiivisia somen ja sähköpostin parissa, joten puhelinkontaktit ovat erittäin tärkeitä.

Alustan esitteet ja julisteet ovat jo tilauksessa ja tulossa on etäyhteyksin pidettäviä infotilaisuuksia. Myös tiedotteet ovat lähteneet liikkeelle ympäri maakuntaa.

Tällä hetkellä Lapin Ruokapisteessä on 22 yrityksen tiedot, mutta yrityksiä ilmoittautuu alustalle kaiken aikaa lisää. Yrityksiä on kertynyt tasaisesti ympäri Lapin. Tarkoitus on lähteä houkuttelemaan ostajia alustalle vasta sitten, kun tuottajat ovat jo siellä.
– Siellä on nyt jo kiva kattaus eri kategorioiden tuotteista, kertoo Päivi tyytyväisenä.

Alustasta myyjiltä saatu palaute on ollut kiittävää.
– Kaikki, joihin olen saanut yhteyden, ovat halunneet lähteä mukaan tähän. Kyllähän yhteinen kohtaamisalusta helpottaa tuottajienkin toimintaa. Alustaa on selvästi ehditty jo odotella.

Ruokaa lautasella, leipää, kalaa.

Tehokkaaseen käyttöönottoon vaikuttaa muun muassa koronatilanteen kehittyminen Lapissa. Paljon riippuu siitä, miten hyvin ravintoloita saadaan pidettyä auki ja miten ihmiset niissä pääsevät käymään.
– Ehkä alustan käyttömäärät kasvavat syksyä kohden, mutta toivotaan, että käyttöä on jo keväällä ja kesälläkin.

Lapin Ruokapiste jää Kideven ylläpidettäväksi. Kittiläläisillä on myös tiedossaan, ettei alustan pelkkä olemassaolo riitä, vaan sen käyttöä tulee aina aika ajoin aktivoida tuottaja-ostaja-kentällä.
– Tavoite on tietysti, että alusta toimisi itsestään, mutta totta kai tuomme alustaa ja sen toimintoja esiin tilaisuuksissamme sekä kannustamme sen käyttöön toimijoita jatkossakin, Kittilän kunnan tiedottaja Nina Willman kertoo.

Kidevessä ollaan myös avoimia ajatukselle alustan jatkokehittämisestä.
– CoReorient-niminen yritys tuotti meille alustan, ja he ovat ilmaisseet kiinnostuksensa myös sen jatkokehittämiseen. Yksi jatkohaaste tulee olemaan kuljetusten miettiminen, mutta tähänkin on tulossa ratkaisuja hankkeiden avulla.

Pienen ekstramausteen sivustolle tuo tuleva suomi-englanti-ruokasanasto.
– Tarkoitus on, että ravintolat voisivat sieltä hakea tukea ruokalistojensa kääntämiseen. Totta kai sanasto auttaa myös lähiruoan tuottajia, kertoo Nina.

 

Tutustu Lapin Ruokapisteeseen: https://lapinruokapiste.fi/fi

teksti: Johanna Asiala
kuvat: Lapin materiaalipankki, artikkelikuva: Lapin materiaalipankki | Photokrafix