Vanhan navetan uusi elämä matkailukohteena

Tornion Kourilehdossa keskellä kylää seisoo vuonna 1982 valmistunut navetta, jonka sisällä eivät kuitenkaan enää lehmät ammu, vaan työkoneet laulavat. Navettaa saneerataan kovaa vauhtia monitoimitilaksi, joka tarjoaa tekemistä niin matkailijoille kuin paikallisillekin.

Navetan omistaja Jaakko Pelimanni kertoo, että saneeraus on jo hyvässä vauhdissa ja suurimmat työt jo takanapäin. Suunnittelu aloitettiin jo ennen koronan leviämistä, joten investoinnitkin oli aloitettava, vaikka pandemia rantautui myös Tornioon.
– Juna höyrysi niin sanotusti jo eteenpäin, joten investoitava oli, toteaa Jaakko.

Yrittäjä tai yrityksen perustamista suunnitteleva! Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen, kuvassa linkki.

Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen! (linkki aukeaa samassa ikkunassa)

Navetan katon alta löytyy kaikenlaista. On kylmiä ja puolilämpimiä varastotiloja esimerkiksi asuntoautoille ja moottoripyörille, musiikin harrastetila innokkaille muusikoille vuokrattavaksi sisältäen kuvan ja äänen taltiointimahdollisuuden sekä ohjelmapalvelutilat, joihin on tarkoitus hankkia myös anniskelulupa. Ohjelmapalvelutiloja voi hyödyntää myös kokous-, koulutus- ja juhlatilakäytössä. Lisäksi pihapiiristä löytyy laavukota ja aitta, johon on tarkoitus saneerata tulevana kesänä pienimuotoista majoitustilaa.
– Monenlaisia suunnitelmia on, onneksi on ollut asiantuntijoita auttamassa niiden toteutuksessa. Erityiskiitos Marko Merkkiniemelle, joka ProAgrian kautta auttoi meitä, sekä Leader Outokairan Anne Anttilalle neuvonnasta hankkeen hakemisessa. On auttanut paljon, kun on saanut heitellä ideoita edestakaisin asiantuntijoiden kanssa, kiittelee Jaakko.

Alanko Old Cowhouse on saanut Outokairalta merkittävän Leader-tuen navetan saneeraamiseen liiketoiminnan käyttöön. Tuella on ollut merkittävä vaikutus siihen, missä mittakaavassa suunnitelmia voitiin laittaa täytäntöön. Saneerauksen on tarkoitus valmistua touko-kesäkuussa 2021, jonka jälkeen vanhan navetan uusi elämä pääsee toden teolla alkamaan.
– Kesken on vielä vessan ja eteisen ja toimistotilan saneeraus, lisäksi ohjelmapalvelutilat pitäisi sisustaa, Jaakko luettelee.
– Suurin työ on ollut kattojen uusiminen. Sisätilojen raivaus on saatu toteutettua kohtuullisin kustannuksin. Niissä pystyimme perheen voimin olemaan mukana. Myös maansiirtotyöt olivat melkoinen työsarka ja kustannuserä.

Musiikin harrastetila, rummut, monitoreja, värikäs taustatapetti.

Musiikin harrastetiloihin mahtuu bändin kanssa treenaamaan tai äänittämään.

Kansainvälisyys valttina

 

Alanko Old Cowhouse ei ole vielä aloittanut tilojensa ja toimintansa täysimuotoista markkinointia.
– Markkinoidaan sitten sitä mukaan, kun tilat valmistuvat, Jaakko naurahtaa.
– Kotisivut ovat työn alla, samoin somekanavat. Kotisivuille tulee sisältöä suomeksi, englanniksi ja kiinaksi.

Talosta löytyy yksi natiivi englannin puhuja, joka hallitsee myös kiinan kielen. Jaakon vaimo Olivia on kotoisin Ghanasta, ja pariskunta tapasi toisensa Jaakon ollessa töissä Pekingissä, Kiinassa, Suomen suurlähetystössä Rajavartiolaitoksen edustajana. Jaakolla onkin takanaan pitkä, 36 vuoden mittainen virkaura Rajavartiolaitoksessa erilaisissa tehtävissä niin kotimaassa kuin kansainväliselläkin kentällä. Hän jäi eläkkeelle Rajavartiolaitoksen tehtävistä vuonna 2018, ja halusi eläköidyttyään aloittaa yritystoiminnan kotiseudullaan Lapissa.

Olivia on opiskellut mandariinikiinaa Pekingissä neljä vuotta ja opettaa nykyään etänä kiinalaislapsille englantia. Pariskunta muutti Suomeen vuonna 2018. Olivia on sopeutunut pohjolaan hyvin – hänen on tarkoitus jatkossa opiskella liiketaloutta suomen kieliopintojen lisäksi.
– Ei tullut suuria kulttuurishokkeja ja ilmastoonkin on jo tottunut, toteaa Olivia.

Olivian kielitaidon ansiosta pandemian hellitettyä on Alangon tiloihin helppo houkutella kansainvälisiä asiakkaita esimerkiksi Kiinasta.
– Kohderyhmämme on lähtökohtaisesti Kiina ja muut Aasian maat, mutta totta kai myös Euroopan ja kotimaan matkailijat kuten perheet ja muut pienryhmät ovat tänne tervetulleita!

Alangon kotalaavussa viihtyy niin kesällä kuin talvella.

Yhteistyöstä etua kaikille

 

Jaakko peräänkuuluttaa yritysten yhteistyötä matkailijoiden houkuttelemiseksi alueelle.
– Meitä lähellä on Kukkolankoski (linkki avautuu samaan ikkunaan) jonka kanssa voisi tehdä yhteistyötä enemmänkin. Karungista löytyy Farm Escape -pakopeli (linkki avautuu samaan ikkunaan) ja rajan tuolta puolen Ruotsistakin erilaisia matkailukohteita.

Yhteismarkkinoinnin toimiessa saumattomasti kaikki saisivat Jaakon mukaan asiakkaita. Alueelle voisi syntyä matkailuketju, jonka mukaan matkailijat voisivat siirtyä kohteesta toiseen.
– Olen miettinyt, että pitäisikö meidän Tornion maaseutuyrittäjien perustaa oma yhdistys ajamaan yhteistä asiaamme.
Paikallisten yrittäjien kanssa yhteistyön tekeminen on myös osa Alangon kestävää kehitystä.
– Matkailijat voivat tulevaisuudessa ostaa meiltä mukaansa paikallisia tuotteita ja lähiruokaa ja tukea siten alueen elinvoimaa.

Kun matkailijoita sitten aikanaan tulee taas Tornioonkin, on Jaakolla ja Olivialla heille tarjota erilaista tekemistä Alangon tilan ympäristössä.
– Olemme suunnitelleet tänne erilaisia ohjelmapalveluita. Ensi vuonna hommaamme tänne maastopyörät ja lumikengät, myös moottorikelkka on jo hankinnassa. Liakkajoen rantaan voisi hyödyntää esimerkiksi pulkkamäen laskuun ja kotamajoituksen tarjoamiseen, siellä kun on jo rantasauna, soutuvene ja laituri, pohtii Jaakko.

Tulevaisuudessa pääpainopiste onkin ohjelmapalveluissa, eikä majoituspaikkoja ole tarkoitus rakentaa paljoa, vain pienimuotoisesti joen rannalle ja pihan aittarakennukseen.
– Kansainvälisille matkailijoille tämä perinteisen maalaiskylän rauha on eksoottista. Sen rauhan haluamme myös säilyttää.
– Emme tavoittele kuuta ja tähtiä taivaalta, vaan keskitymme pieniin asioihin, summaa Jaakko.

Tutustu Alanko Old Cowhouseen: https://www.facebook.com/Alanko-Old-Cowhouse-103408628142947/ (linkki avautuu samaan ikkunaan) tai poikkea paikalla Tornion Kourilehdossa!

Jaakko Pelimanni ja Olivia-vaimo musiikin harrastetilassa.

Jaakko ja Olivia avaavat pian uudet nettisivut yritykselleen. Lisäksi Alangolla on maaliskuussa luvassa avoimet ovet -päivä.

Teksti: Johanna Asiala

Kuvat: Johanna Asiala & Jaakko Pelimanni