Pako arjesta onnistuu monin tavoin Ylläksellä

Kuerkievari on tarjonnut syksystä lähtien Ylläksellä sisätilatekemistä koko perheelle pakopelihuoneen muodossa. Huoneen konsepti ja osaaminen sen ohjaamiseen hankittiin kokeiluhankkeen turvin.

Marikki Lepaus päätyi yrittäjäksi Ylläkselle Pohjoismaiden suurimmasta sisämaakaupungista, Tampereelta. Marikilla on laaja kokemus markkinoinnin ja tapahtumatuotannon alalta, mutta ajatus täysin toisenlaisesta yrittäjyydestä muualla Suomessa kiehtoi. Ensimmäisenä suunta ei suinkaan automaattisesti ollut Lappi, mutta ajatus elämästä pohjoisessa alkoi muotoitua hiljalleen Marikin mielessä.
– Nyt minulla on täällä Ylläksen Kuertunturin kupeessa perheyhtiö, jossa ovat osakkaana kaikki viisi lastani.

Kuerkievarin vahvuudeksi Marikki näkee kokonaisuuden, jonka muodostaa kaksi erilaista majoitusvaihtoehtoa: hotelli ja hostelli. Vieraille on myös tarjolla perinteistä suomalaista kotiruokaa. Kievari sijaitsee puolivälissä matkalla kohti Kuertunturin huippua, eli keskustan hälystä vieraiden ei tarvitse kärsiä ja maisemat ovat hienot. Ovensa Kuerkievari avasi joulukuussa 2016.
– Jo ensimmäisenä keväänä täällä oli niin paljon väkeä, että jouduin nukkumaan lattialla, nauraa Marikki.
– En tajunnut ollenkaan, että yleisön kiinnostus voisi olla näin valtava. Niinpä laitoin varattavaksi myös itselleni tarkoitetun huoneen.

Marikki Lepaus esittelee etätyötilaa.

Marikki esittelee Ylläs Officea, josta aukenee näkymät Kuertunturiin.

 

Uudistuminen kokeiluhankkeen turvin

 

Koronapandemian pysäytettyä matkailun lähes kokonaan oli aika luoville ratkaisuille. Niitä kehiteltiin yhdessä tuumin myös Kuerkievarissa.
– Olimme ensimmäinen majoitusyritys Ylläksellä, joka tarjosi erikseen kalustetun ja varustellun toimiston ”Ylläs Officen” etätyötilaksi. Lisäksi olemme kalustaneet osan huoneita uudelleen niin, että niissä on kirjoituspöydät ja lisänäytöt, kertoo Marikki.

Marikki lapsineen oli miettinyt jo jonkin aikaa käyttöä vanhalle isolle luentosalille. Se oli ollut piikkinä lihassa tyhjillään aivan liian pitkään. Monien ideoiden joukosta toteutettavaksi valikoitui lopulta pakopelihuone.
– Ylläkseltä puuttuu tiettyjä sisäaktiviteetteja matkailijoille huonon sään tai kovan pakkasen varalle. Lisäksi pakopeli tarjoaa virikkeitä myös paikallisille. Täällä voidaan järjestää jatkossa synttäreitä tai työpaikan virkistyspäiviä.

Kuerkievari oli saanut jo aiemmin koronatukea pakopelihuonemahdollisuuden suunnitteluun. Tukimuodoksi osaamisen ja konseptin Yrittäjä tai yrityksen perustamista suunnitteleva! Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen, kuvassa linkki.hankkimiseen valikoitui Leaderin neuvonnan avulla kokeiluhanke, jota haettiin Lapin ELY-keskukselta. Kokeilutukea voidaan myöntää nimensä mukaan erilaisten liiketoimintasuunnitelman mukaisten kokeiluiden toteuttamiseen. Tarkoituksena on luoda uutta liiketoimintaan ja uusia tuotteita, palveluita tai toimintamalleja asiakas- ja markkinalähtöisesti. Hankkeeseen voi sisällyttää esimerkiksi palveluiden, asiantuntijoiden ja konsulttien käyttöä, kokeiluun liittyvien tuotantotilojen ja koneiden vuokrausta, tuotekehittelyn kustannuksia tai vaikkapa messukäyntejä.

Kuerkievarin osalta kokeilutuki käytettiin asiantuntijapalveluihin.
– Tuella hankimme pakopelihuoneen konseptin sekä osaamista pelin ohjaamiseen. Investointeja ei meillä tähän hankkeeseen kuulunut, Marikki selittää. Hän voi nyt lapsineen tarvittaessa perehdyttää uudet työntekijät pelin ohjaamiseen.
– Meille osaamista tuli tuomaan helsinkiläisestä InsideOut Productionista kaksi alun perin unkarilaista asiantuntijaa, jotka ovat tuoneet Suomeen ensimmäisen pakohuonepelin. Pakopelihuoneemme on nimeltään Arctic Secrets. Sen ”Behind the Freaky Circus Show” -peli sopii kaikenikäisille, ja sitä voi pelata sekä suomeksi että englanniksi, Marikki kertoo.

Vaikuttava lopputulema Kuerkievarin toteuttamalle kokeiluhankkeelle on se, että jatkossa Kuerkievarissa on osaamista tehdä tiloihin myös kokonaan uusi peli. Näin Arctic Secrets pääsee uudistumaan. Tammikuussa avattiinkin uusi ”Erämaan armoilla” -pakopeli, kokeiluhankkeesta saadulla osaamisella!

Kyseessä oli Tunturi-Lapin alueen ensimmäinen kokeiluhanke, joka toteutettiin omalla riskillä, sillä liikkeelle oli päästävä mahdollisimman pian.
– Kokeiluhanke antoi meille rohkeutta ja tietynlaista turvaa kokeilla jotain täysin uutta. Voin kyllä lämpimästi suositella sitä muillekin yrittäjille!

Kokeilutuki on Marikin mielestä yrittäjälle kannustava, sillä kyseessä on 100 % tuki. Hankkeelle saa heti tukipäätöstä vastaan ensimmäisen maksuerän, joka voi olla enintään kolmasosa hankkeelle myönnetystä tuesta.
– Iso kiitos myös Leader Tunturi-Lapin Ella-Noora Polvelle neuvonnasta hanketta hakiessa!

Myös Leader Tunturi-Lapin toiminnanjohtaja Ella-Noora Polvi on iloinen toteutuneesta kokeiluhankkeesta.
– Innostuin hankkeesta heti, kun Marikki soitti minulle ideastaan. Pakohuonepeli on virkistävä uutuus Ylläksellä ja rohkea avaus yrittäjältä erityisen haastavana vuonna.
Kyseessä oli Leader Tunturi-Lapillekin ohjelmakauden ensimmäinen kokeiluhanke, joten selvittelyä ja uuden opettelua tarvittiin, toteaa Ella-Noora.
– Kuerkievarin yrittäjät olivat kuitenkin kärsivällisiä ja toimittivat kaikki pyydetyt tiedot. Tämän hakemuksen jälkeen olemme käsitelleetkin jo kolme muuta kokeiluhanketta. Pakohuonepeli kehitti siis paitsi Kuerkievarin, myös Leader Tunturi-Lapin toimintaa!

Tunnelmia Arctic Secretsin pakopelihuoneen peleistä. Kaksi ensimmäistä kuvaa liittyvät ”Erämaan armoilla” -peliin, kolmas kuva ”Behind the Freaky Circus Show” -peliin. Kuvat: Kuerkievari.

 

Talvi ja kevät näyttäytyvät koronan takia epävarmoina aikoina Ylläkselläkin. Kuerkievarissa on reagoitu vallitsevaan maailmantilanteeseen monin eri tavoin – terveysturvallisuuteen on panostettu, muun muassa päivystävästä vastaanotosta on siirrytty kontaktittomaan vastaanottoon ja saunavuorot ovat huonekohtaisia.
– Hiljaistahan täälläkin on ollut, lähinnä kotimaisia matkailijoita, kuten pyöräilijöitä ja hiihtäjiä, on käynyt, Marikki toteaa.
– Vakuutan itselleni kuitenkin joka päivä, että tästäkin selvitään!

Marikki ohjeistamassa pakopeliä.

Valmiina ohjeistamaan pakopeliä kulisseissa!

 

Tutustu Kuerkievariin ja varaa itsellesi majoitus tai kaveriporukallesi pakopeli täällä: https://kuerkievari.fi/

Teksti: Johanna Asiala
Kuvat: Johanna Asiala & Kuerkievari

Kokeilutuella uutta toimintaa yritykselle

Kokeilutukea voidaan myöntää liiketoimintasuunnitelman mukaisten kokeilutoimenpiteiden toteuttamiseen uudelle tai toimivalle yritykselle. Kokeilutuella suunnitellaan, testataan ja kehitetään uutta liiketoimintaa ja yrityksen uusia tuotteita, palveluja tai toimintamalleja asiakas- ja markkinalähtöisesti. Kokeilulle tulee olla perusteltu tarve, joka käy ilmi yrityksen liiketoimintasuunnitelmassa.

Kokeiluhankkeeseen voi sisällyttää mm. seuraavia, yrityksen normaaliin liiketoimintaan kuulumattomia kustannuksia:

  • palveluiden, asiantuntijoiden ja konsulttien käyttö,
  • kokeiluun liittyvien tuotantotilojen sekä koneiden ja laitteiden vuokraus,
  • tuotekehittelyn kustannukset,
  • messukäynnit,
  • markkinointisuunnitelman laatiminen
  • koemarkkinointi ja
  • kansainvälistymisselvitys

​Kokeiluhanke on osa perustamistukea. Tuen suuruus kokeiluun on 2000–10 000 €.

Lisätietoja: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuet/maaseudun-yritystuet/
Ota yhteyttä alueesi Leader-ryhmään tai ELY-keskuksen asiantuntijoihin ja keskustele ideastasi! Yhteystiedot: https://www.lapinkeino.fi/mita-voidaan-tukea/miten-tukea-haetaan/