Metsä Kolossa pääsee lähelle luontoa

Perhemetsän ostosta paikalliseksi matkailuyrittäjäksi. Alexandra Paulomo muutti perheineen Itävallan Salzburgista Ranuan Saariharjulle hiljaisuuden ja upean luonnon perässä. Nyt heillä on valmiina metsän keskellä 22 petipaikan majoitusyritys.

Kaikki alkoi perhemetsän ostosta, ilman sen kummempia konkreettisia suunnitelmia tulevasta yritystoiminnasta. Alexandra Paulomo ei ollut tuolloin edes miettinyt, että voisi muuttaa perheineen pysyvästi Ranualle, Lappiin.
– Lapin ELY-keskuksen yritysasiantuntija Heikki Moilanen valmisteli ajatusta muutosta minulle. Ensimmäisen kerran saavuin Ranualle vuonna 2018 metsäkäynnille Itävallasta, jossa perheemme asui, kertoo Alexandra.

Alexandra on itse kotoisin Helsingistä, mutta hän muutti jo teini-iässä Itävaltaan vuonna 1995. Itävallassa hänellä on takanaan pitkä historia tapahtuma- sekä matkanjärjestäjänä, ja vuonna 2011 hän aloitti itsenäisenä yrittäjänä.

Lokakuussa 2019 Alexandra sekä hänen kolmevuotias poikansa muuttivat Salzburgista aivan toisenlaiseen ympäristöön, Ranuan Saariharjulle.
– Onhan tämä ollut henkilökohtaisellakin tasolla iso muutos. Olen itse suomenruotsalainen, joten välillä on suomenkielinen yritystermistö hakusessa, lisäksi elämänmeno on täällä niin kovin erilaista kuin etelässä.

Paulomot on kuitenkin otettu Ranualla erittäin hyvin vastaan. Kyläläiset ovat käyneet Paulomoilla kylässä ja kunnasta on tullut ohjausta yritystoiminnan perustamisessa.
– Hiljaisuutta ja rauhaa tulimme tänne etsimään ja sitä myös saimme. Välillä kaipaan kaupungin hälinää, mutta pääseehän täältä nopeasti Rovaniemelle ja Ouluun.

Alexandra sai Lapin ELY-keskukselta maaseuturahaston tukea yritystoiminnan aloittamiseen sekä majoitustilojen hankintaan.
– Tukeen kuuluivat myös ensimmäiset huonekalut kuten sängyt, rottinkiset riippukeinut sekä maalit ja kiireisimmät kunnostuskustannukset, Alexandra luettelee.
– Myös kaksi safaritelttaa tuli hankittua, niihin laadukkaat makuupussit sekä makuualustat tuen avulla.

Alexandra jakaa rahoittajalle kiitosta tuesta ja ohjauksesta.
– Heikki Moilaselle haluan antaa täyden kympin! Heikki neuvoi meitä niin hyvin, että vain yhden virheen jouduimme tukihakemuksesta korjaamaan. Hän ymmärsi jo parin puhelun perusteella, mistä tässä on kyse ja osasi neuvoa oikeaan suuntaan.

Keväälle 2021 on suunnitteilla jo uusi hanke, jossa on tarkoitus toteuttaa energiaremontti jo olemassa oleviin rakennuksiin, rakentaa varasto sekä mahdollisesti laavuja ja safaritukikohta alueelle. Safareille on kuitenkin tarkoitus lähteä pelkästään lihasvoimin, sillä tänne ei tuoda moottorikelkkoja luonnon rauhaa häiritsemään.

Yrittäjä halkovajan ovella.

Pihapiiristä löytyy myös omat polttopuut lämmitystä varten.

 

”Metsä on meidän huvipuistomme!”

 

Alexandra Paulomon yritys Lapin Metsäläinen Oy tarjoaa majoitusta keskellä ranualaista metsää. Metsä Kolossa on tarjolla 22 petipaikkaa pienissä mökeissä sekä Tentsile-teltoissa eli puuteltoissa, jotka pystytetään nimensä mukaisesti puiden väliin, maan pinnan yläpuolelle.
– Puuteltat ovat kerrassaan upeita! Yhtenä yönä, kun sellaisessa majoitumme, näimme kattoikkunasta, kuinka pöllö lensi matalalla teltan ylitse. Tuli fiilis, että olemme keskellä luontoa, mutta kuitenkin turvassa samanaikaisesti.

Metsä Kolon majoituksissa on hyödynnetty vanhoja, 1980-luvulta peräisin olevia hirsimökkejä, joita on tuunattu nykystandardien mukaisiksi.
– Remontoijia etsiessä vierähti tovi, sillä halusin remontoida vanhaa kunnioittaen. Ei vain muovia seiniin, vaan oikeita, luonnonmukaisia materiaalivalintoja, Alexandra selittää.

Lapin Metsäläisen asiakaskunta tulee jatkossa luultavasti pääosin ulkomailta: Keski-Euroopasta, erityisesti saksankielisistä maista, sekä Yrittäjät tai yrityksen perustamista suunnitteleva! Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen, linkki.Ruotsista ja Norjasta. Japani kiinnostaa myös paljon, samoin Lähi-Itä. Alexandra kokee, että ulkomaalaisilla matkailijoilla on usein vaikea päättää, minnepäin Lappia tulla. Ympäri Lapin on tarjolla eksoottisia ja aitoja elämyksiä, ja jokainen pyrkii erottautumaan joukosta omalla tarjonnallaan. Näin on myös Lapin Metsäläisen laita.
– Tällä hetkellä keskityn kohteen kehittämiseen ja jäsentämiseen sekä ohjelmapalveluiden muotoiluun. Täällä on ympäristön puolesta mahdollisuuksia vaikka mihin, luontoa voi vielä kestävästi tuotteistaa.

Suunnitteilla on muun muassa erilaisia seminaareja ja retriittejä hiljaisempaan aikaan. Talvella tarkoitus on tarjota mahdollisuus retkiluistelemiseen, metsäsuksilla hiihtelyyn, lumikenkäilyyn ja esimerkiksi pilkkimiseen, kesällä voidaan puolestaan poimia marjoja. Ympäri vuoden on mahdollista tehdä retkiä luontoon. Alexandraa kiinnostaa myös luomumetsätalous, jonka ympärille voisi myös kehitellä matkailutoimintaa.
– Räätälöin mielellään asiakkaalle sopivan elämysloman heidän toiveidensa mukaan. Metsä on meidän huvipuistomme!

 

Metsä Kolon ympäristö on talvella kaunis ja täynnä luonnon tarjoamaa tekemistä.

 

Verkostoitumisen iloa

 

Alexandra on ottanut aktiivisen otteen verkostoitumiseen muutettuaan Ranualle. Hän kuuluu jo Ranuan Matkailuyhdistyksen hallitukseen. Yhdistyksessä on suunnitteilla pari hanketta liittyen digimyyntiin ja -markkinoimiseen sekä uusiin yhteisiin ohjelmapalveluihin. Lisäksi Alexandralta löytyy kehittäjämieltä – hän on useissa maakunnallisissa hankkeissa mukana. Yhdessä hankkeessa mietitään muun muassa majoitusrakennusten energiatehokkuutta ja miten sitä voisi parantaa maalämmön käyttöönotolla.
– Rakastan verkostoitua! Sillä tavoin opin tuntemaan lappilaistan toimijakenttää ja koko Lappia paremmin.

Alexandra haluaa pystyä suosittelemaan omille tuleville asiakkailleen muita matkailukohteita ympäri Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan.
– Minussa asuu yhä pieni matkanjärjestäjä siinä mielessä, naurahtaa Alexandra ja jatkaa:
– Naapurissa on erä- ja metsästysoppaita. Metsästystä voisi mielestäni vielä tuotteistaa Lapin matkailussa.

Verkostoituminen tulee tarpeeseen, sillä tällä hetkellä Alexandra toimii yksinyrittäjänä.
– Ehkä jo ensi talvena saan palkattua safareita varten työntekijän, kuka tietää.

Yrittäjä mökin kuistilla, katsoo kaukaisuuteen.

Alexandran mielestä on hyvä hidastaa tahtia välillä ja keskittyä kehittämiseen.

 

Aikaa tutustua vuoden kiertoon ja kehittää

 

Lapin Metsäläinen oli juuri päässyt alkuinvestointien jälkeen siihen pisteeseen, että se oli valmis ottamaan matkailijoita vastaan, kun korona iski.
– Alussa oli pieni stressi päällä, kun paikat olivat valmiina ja korona alkoi samaan aikaan. Kesällä selvisi, ettei tilanne normalisoidu aivan hetkeen.

Alexandran yritys pärjää kuitenkin suhteellisen hyvin, sillä henkilökuntaa ja isoja menoja ei ole.
– On ihan hyvä hidastaa tahtia välillä. Nyt on aikaa keskittyä kehittämishankkeisiin ja erilaisiin koulutuksiin.

Heinäkuussa majoittui jo ensimmäinen hillaturisti etelästä, mutta muuten Alexandrakin on laittanut jäitä hattuun. Nyt on Alexandran mukaan aika sopeutua olosuhteisiin ja tutustua toiminnan vuoden kiertoon. Tulevaisuuden tavoitteita kuitenkin on.
– Haluan saada tänne kattavamman tarjonnan ruoan, ohjelmapalveluiden ja majoituksen suhteen. En pyri houkuttelemaan tänne bussilasteittain matkailijoita, vaan mieluummin panostan laatuun kuin määrään.

Unelmissa siintääkin laadukas kokonaisuus, tyytyväiset asiakkaat sekä tyytyväiset työntekijät.
– Paikallinen hyväksyntä on myös tärkeällä sijalla. Tarjoan tässä samalla kyläläisille kokoontumispaikkaa, ja kyläläisiä on käynytkin täällä vierailulla. On ihanaa, kun nyt on aikaa tutustua ja jutella ihmisten kanssa, Alexandra iloitsee.

 

Tutustu uuteen matkailuyritykseen täältä:
Kotisivut: https://metsakolo.fi/
Instagram: https://www.instagram.com/lapinmetsalainen/
Facebook: https://www.facebook.com/Mets%C3%A4-Kolo-102064395137001

teksti: Johanna Asiala
kuvat: Johanna Asiala & Alexandra Paulomo