Marjojen jalostusta Yllästunturin juurella Ylläsjärvellä

Lapin Saran marjatuotteet hurmaavat luonnollisilla mauillaan. Kaikki tuotteet valmistuvat Yllästunturin juurella käsityönä kotimaisista raaka-aineista.

Lapin Saran historia yltää aina viime vuosituhannen loppupuolelle. Jaana Sara valmisti marjatuotteita toiminimellä jo vuonna 1998. Tuotteita valmistettiin tuolloin muun muassa Kurtakon koulun keittiössä. Vuonna 2000 Jaana sekä hänen miehensä Tomi Sara perustivat Lapin Sara Oy:n, johon marjatuotanto liitettiin.
– Saimme hyvät keittiötilat tuotteiden valmistukseen, koska aloitimme oman ravintolatoiminnan yrittäjinä ravintola Ylläksen Pihvikeisarissa, kertoo Tomi tuotannon alkuvaiheista.

Pihvikeisari-ravintola oli Sarojen omistuksessa 19 vuotta, minkä  jälkeen liiketila vuokrattiin uudelle yrittäjälle. Ravintolatoimintaa on jatkettu Kotaravintola Sarakan tiloissa, jotka valmistuivat vuonna 2006. Jaana ja Tomi valmistavat myös marjatuotteensa samoissa tiloissa. Kotaravintola Sarakka on Ylläksen ainoa Rotisseurs-kilpiravintola.

Lapin Saran toiminta on alusta alkaen ollut ympärivuotista, eikä joutilasta aikaa ole kalenteriin juurikaan jäänyt.
– Kahdestaan me tätä palettia pyöritämme, myös sesonkiaikoina, toteaa Jaana.

Kuumin sesonkiaika Kotaravintola Sarakalle on aika joulusta uuteen vuoteen, ja kiihtymään asiakasvirrat lähtevät taas ensimmäisistä hiihtolomaviikoista. Hiljaisempi aika koittaa tyypillisesti vapun jälkeen.
– Nyt korona-aikanakin saimme hyvin pidettyä ravintolatoiminnan pyörimässä. Myimme kolme viikkoa ruokaa pelkästään ulos, jolloin kyläläisten ja erityisesti lapsiperheiden oli sitä helppo hakea lounaaksi tai päivälliseksi, kertoo Tomi.

Pariskunta jakaa kiitosta pandemia-aikana lisääntyneelle kotimaiselle asiakaskunnalle.
– Useat asiakkaat kertoivat olevansa ensimmäistä kertaa Lapissa tai näkivät Lapin ensimmäistä kertaa talven ulkopuolella.
– Varmasti kotimaan matkailu on avannut monien silmät siihen, miten hienoja paikkoja meillä täällä on.

Kippikattila, jossa on marjamehua.

Kippikattila marjamehua kukkuroillaan.

Uusi kippikattila ja kiertoilmauuni pitävät marjabisneksen vauhdissa

Lapin Saran marjajalosteiden brändi nojaa vahvasti puhtaisiin, kotimaisiin raaka-aineisiin sekä Lapin brändiin. Marjajalosteiden tuotenimi on Lapin marjatuotteet.
– Ei ole toistaiseksi tarvinnut paljon käyttää paukkuja markkinointiin, meiltä on tultu pyytämään tuotteita myyntiin, Tomi ja Jaana naurahtavat.
– Emme tällä hetkellä hae aktiivisesti uusia jälleenmyyjiä – heitä kun on kertynyt matkan varrella jo satakunta Helsingistä Kilpisjärvelle.

Tomi ja Jaana ajattelevat myös, että jokainen myyty tuote on samalla käyntikortti yritykselle. Lisäksi Lapissa tieto huipputuotteista kulkee helposti suusta suuhun.

Lapin Saran tuoteperheeseen kuuluu monenlaisia tuotteita. Parhaiten kaupaksi menevät erilaiset marjamehut sekä kastikkeet, ja mieluisin marja asiakkaille tuntuu olevan hilla. Toisaalta tiloissa valmistuu myös mausteita ja suoloja erilaisista yrteistä, joita Tomi ja Jaana kasvattavat itse yrityksensä tarpeisiin.

Lapin Sarakin on törmännyt marjajalostajille tuttuun ongelmaan:
– Viime kesänä hillaa oli runsaasti, mutta ei poimijoita riittävästi. Meilläpäin nuori väki kuitenkin aktivoitui poimimaan marjat talteen. Saimme ostettua paikallisilta hillaa yhteensä noin 800 kiloa, mutta määrä ei valitettavasti riitä.

Yritys hyödynsi jalostuksen tehostamiseen Leader-tukia. Tuen heille myönsi Leader Tunturi-Lappi ry.Yrittäjä tai yrityksen perustamista suunnitteleva! Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen, kuvassa linkki.
– Saimme tukea tähän kippikattilan investointiin, Jaana kertoo esitellessään valtavaa kattilaa.
– Tätä on helppo siirrellä paikasta toiseen, kun alla on vielä rullat.

Lisäksi Leader-tuella hankittiin kiertoilmauuni.
– Ilman Leader-tuella hankittuja laitteita olisi marjantuotanto pysähtynyt kokonaan – aiemmat laitteet kun jäivät tuonne vanhalle puolelle, kiittelee Tomi.

 

 

Lapin Saran myyntihyllyt täynnä tuotteita.

Myyntihyllyt täynnä monenmoisia tuotteita.

Huipputuotteet syntyvät käsityönä

Tomi ja Jaana ovat toki jo miettineet, mitä kaikkea voisi tulevaisuudessa lähteä tekemään, mutta toisaalta he ovat uuden tilanteen edessä tänä talvena.
– Nyt meillä on vain yksi ravintola, josta vastaamme. Ja samalla on tämä erikoinen maailmantilanne, minkä vuoksi kansainvälisiä asiakkaita ei tule välttämättä ollenkaan.

Kansainvälisille markkinoille ei muutenkaan ole ollut vielä kiirettä.
– Saksan joulumessuilla olemme olleet mukana, mutta täytyy muistaa, että marjapuoli on täysin käsityötä. Se on toisaalta myyntivaltti, mutta toisaalta rajoittaa tuotantomäärien kasvua.

Kun kaikki mehut, kastikkeet, mausteet sekä muut tuotteet tehdään itse alusta loppuun saakka, ei tuotantoa ole mahdollista kasvattaa rajattomia määriä.
– Emme myöskään halua myydä ei-oota Suomen jälleenmyyjille. Kansainvälisille markkinoille pitäisi olla myyntivolyymia todella paljon, pohtivat Tomi ja Jaana.

Toistaiseksi Lapin Saran luonnontuotteita tehdään siis kotimaista asiakasta ajatellen käsityönä Yllästunturin juurella.

Yrittäjäpariskunta, taustalla yrityksen logo.

Kotaravintola Sarakan tunnelmallisista tiloista voi myös ostaa mukaansa Lapin Saran tuotteita.

Tutustu yritykseen: https://www.kotaravintolasarakka.com/lapin-marjatuotteet

Teksti & kuvat: Johanna Asiala