Maaseutu tarjoaa elämyksiä kansainvälisille matkailijoille

Joulupukin Pajakylään saapuessa ei tule ensimmäisenä mieleen maaseudun kehittäminen. Pajakylä sijaitsee noin kymmenen kilometriä Rovaniemen keskustasta pohjoiseen, vilkkaan 4-tien varrella Napapiirillä. Mutta Christmas House Safarisin toiminta ei rajoitu kuitenkaan pelkästään Napapiirin alueelle, vaan ohjelmapalvelut on rakennettu Rovaniemen kyliin.

Napapiirin Kehitys Oy on tunnettu etenkin Joulutalon Joulupukista, jota voi käydä tervehtimässä Napapiirillä vuoden jokaisena päivänä. Ulospäin yritys operoi Christmas House Santa and Safaris -nimellä. Maaseuturahaston yritystukien turvin yritys on lähtenyt laajentamaan toimintaansa ennakkoluulottomasti myös maaseudulle.
– Oikeastaan pääpaino yritystoimintamme kehittämisessä on nimenomaan kaupungin läheisellä maaseudulla, toteaa Olli Lehtoniemi, Napapiirin Kehitys Oy:n osaomistaja ja kehitysjohtaja.
– Haluamme tarjota matkailijoille aitoja elämyksiä aidossa Lappi-miljöössä. Napapiiri on pieni alue ja se on nopeasti läpi koluttu – mielestäni ohjelmapalveluille parasta aluetta ovat kylät.

Kasvu vierailijamäärissä oli viime talvena edellisiin talviin verrattuna hurjaa.
– Vielä tänä kesänäkin oli yllättävän paljon väkeä liikkeellä. Erikoisuutena voisi mainita ehkä Suomessa asuvat ulkomaalaiset, jotka eivät nyt koronan vuoksi päässeet kotimaihinsa vierailulle.

Myynti tapahtuu pääasiassa omien kanavien kautta, mutta Christmas House Safaris on mukana myös Joulupukin pajakylän yhteisillä sivuilla (www.santaclausvillage.info), jotka saavat yli miljoona kävijää vuosittain.

Piiru Forestin tiloissa kelpaa järjestää myös erilaisia juhlia ja muita tilaisuuksia.

Ohjelmapalvelut toteutetaan kylissä ja maaseutuympäristössä

Yrityksen toiminta sai varsinaisesti alkunsa vuonna 2015, jolloin yritys otti toimintaansa Joulupukki-palvelujen lisäksi muun ohjelmapalvelutuotannon.
– Asiakkaamme ovat pääosin kansainvälisiä. Lähes koko Eurooppa on katettuna, Aasian maista muun muassa Kiinasta, Singaporesta, Taiwanista ja Japanista tulee paljon vierailijoita, luettelee Olli.

Ulkomaalaiset matkailijat arvostavat erilaisia asioita Rovaniemessä ja Lapissa.
– Tietysti yksi asia on Joulupukki, mutta myös porot, huskyt, puhdas luonto ja hiljaisuus vetävät puoleensa.

Ollin mielestä tärkeintä on kuitenkin kaikkien palveluiden luoma kokonaisuus.
– Täytyy muistaa, että käytännössä kaikki ohjelmapalvelut toteutetaan kylä- tai maaseutuympäristössä. Matkailijoille tarjottujen palveluiden tukikohta on yhä Napapiirillä, mutta ohjelma tapahtuu pääsääntöisesti muualla.
Olli korostaa, että ohjelmapalveluiden tarjoaminen keskusalueiden ulkopuolella luo elinvoimaa maaseudulle.
– Mahdollisuuksia on keskustan alueen ulkopuolella hyödyntämättä vielä vaikka kuinka paljon!

Christmas House Safarisin toiminta onkin viime vuosina hankerahoituksen avulla laajentunut voimakkaasti Rovaniemen maaseutualueille.
– Piiru Forest on isoin ponnistuksemme. Olemme rakentaneet sinne tiestä ja sähkölinjoista lähtien kaiken itse.
Piiru Forest sijaitsee keskellä metsää, noin 20 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta. Piiru Forestin pihapiiristä löytyy vesistöä, grillikatos sekä poroaita ja lähettyviltä huskytarha safareita varten. Piiru Forestin sisätiloissa voi ruokailla suuremmallakin porukalla takkatulen ääressä. Tiloja vuokrataan jatkossa myös erilaisten juhlien pitopaikaksi.

Jo tähän mennessä matkailijoita on viety Lapin metsiin marjastamaan sekä vierailemaan Rautiosaaren hiidenkirnuilla ja Ranuan eläinpuistossa asti. Laajuutta tarjonnassa siis löytyy.
– Aitoa Lappia matkailijoille, ei pelkästään joulun ihmemaata!

Piiru Forestin pihalta löytyy niin kota järven rannalta kuin poroaitakin.

Hankerahasta kaikki ilo irti

Hankehakemuksia Lapin ELY-keskukselle ja Peräpohjolan Leaderille ei ole laitettu sattumanvaraisesti, vaan Napapiirin Kehitys on edennyt suunnitelmallisesti kehittämisessään.
– Iso kuva on ollut koko ajan selvä meille.

Olli Lehtoniemellä on itselläänkin laaja kokemus hankemaailmasta myös rahoittajan näkökulmasta. Niinpä hanketukia ei ole pelätty hakea.
– Yritystuethan ovat meitä yrittäjiä varten tehty. Hankerahalla on valtava vipuvaikutus, Olli kiittelee.

Myös Lapin ELY-keskuksen yritysasiantuntija Heikki Moilanen kiittelee Napapiirin Kehitys Oy:tä systemaattisesta tukien hyödyntämisestä ja toimintojen laajentamisesta nimenomaan maaseudulle.Yrittäjä tai yrityksen perustamista suunnitteleva! Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen, kuvassa linkki.
– Napapiirin Kehitys Oy on oivaltanut hyvin maaseudun luonnollisen ympäristön mahdollisuudet elämysmatkailupalveluitaan kehittäessään.
– Yritys on edennyt hankkeissaan suunnitelmallisesti ja luonut esimerkillisesti toiminnallaan ympärilleen työ- ja toimeentulomahdollisuuksia alueen maaseutukyliin, Heikki Moilanen jatkaa.

”Yritys on edennyt hankkeissaan suunnitelmallisesti ja luonut esimerkillisesti toiminnallaan ympärilleen työ- ja toimeentulomahdollisuuksia alueen maaseutukyliin.”

Omien hankkeiden lisäksi Napapiirin Kehitys on tehnyt hankkeissa yhteistyötä muiden yritysten kanssa. Nytkin on käynnissä Joulupukin pajakylän osuuskunnan hanke Santa Claus Village – ympärivuotinen kansainvälinen matkailukeskus, jonka rahoitus tulee EAKR:stä.

Olli Lehtoniemi Piiru Forestin rakennuksen portailla.

Olli Lehtoniemi toivottaa tulevan talvikauden matkailijat tervetulleiksi Rovaniemelle.

Tilaa riittää matkailijoille

Napapiirin Kehitys on tehnyt paljon isoja investointeja, mutta aina suunnitelmallisesti edeten – ja näin tulee olemaan asian laita myös jatkossa.
– Kunhan nyt ensin saadaan nykyiset toiminnot pyörimään kunnolla, sitten voidaan miettiä seuraavia askeleita.

Koronasta ei tietenkään voida välttyä puhumasta, koska kyseessä on vahvasti matkailusektorilla toimiva yritys. Miltä tilanne siis näyttää?
– Jouluksi on tulossa yksittäisiä matkailijoita painottuen kotimaiseen asiakkuuteen, mikä tässä koronatilanteessa on positiivista – jokainen asiakas on tärkeä. Kukaan ei voinut koronaa ennakoida, eikä tähän varautua, harmittelee Olli.

Lapilla on kuitenkin erilaisia vahvuuksia, joilla erottua edukseen haastavassakin tilanteessa.
– Lapissa on tilaa ja tänne voidaan räätälöidä perhekohtaisia aktiviteetteja. Meilläkin on paljon perheasiakkaita, joten voisimme toimia heidän kanssaan perhe kerrallaan ja huomioida turvavälit sekä muut ohjeistukset, summaa Olli.

Lue lisää Christmas House Safarisin toiminnasta (sivut englanniksi): https://christmashousesafaris.com

 

teksti & kuvat: Johanna Asiala