Venejärvellä viihdytään
Venejärven rannalla kyläyhdistyksen rantamökillä käy kuhina, kun vuorossa ovat syystalkoot. Tällä kertaa nostetaan rannasta laituri talviteloille ja harvennetaan mökin ympäristön pusikkoa, jotta maisema pysyisi avarana ja siistinä.Rantamökille on saapunut myös kyläyhdistyksen puheenjohtaja Helena Sieppi, joka on ollut mukana kirjoittamassa kylälle monta Leader hanketta. Heti ensimmäisenä tulee puhetta kylän maisemista ja niiden arvokkuudesta.
– Meidän kylämme on ympäristöministeriön listauksessa valtakunnallisesti arvokas maisema-alue, joten kyllä tästä tulee jatkossakin pitää hyvää huolta, että tuon aseman säilytämme!
Euroopan suurin suo Teuravuoma alkaa ihan näiltä nurkilta. Venejärveltä löytyy myös historiallinen telatie, jonka kunnostus on tosin vielä kesken.
Venejärvi ei ole mikään Lapin vilkkain kylä. Asukkaita täällä on noin 55, suurin osa ikäihmisiä.
– Talkoisiin meillä osallistuu yleensä noin kymmenkunta ihmistä eli osallistumisprosentti on ihan hyvä, toteavat Helena sekä kyläyhdistyksen kirjanpitäjä Annikki Lammi.
Nuoria ei paljoa ole, mutta Helena ja Annikki muistelevat, että viime vuosina on kylään muuttanut 3–4 uutta nuorta. Vielä kun nuorempaa väkeä saisi mukaan kyläyhdistystoimintaan, ettei talkooväsymys iskisi.
Tällä kertaa Venejärven talkoissa vedettiin laituri talviteloille järvestä.
Kolarin ensimmäinen muraali
Venejärvettä on puuhattu viihtyisäksi eritoten Leader Tunturi-Lapin tuella. Hankkeissa on tehty rantamökille laavu ja opasteita reiteille sekä hankittu ekovessa ja laituri. Lisäksi Salomajalle rakennettiin kyläyhdistyksen varoin ja Leader-avustuksella uusi kahvila. Nyt suunnitelmissa on Kolarin ihka ensimmäinen muraali, joka maalataan vanhan kansakoulun seinään ohikulkijoita ilostuttamaan.
– Muraalia tulevat näillä näkymin tekemään Kolarin kunnan kansalaisopiston kurssilaiset. Toivomme mukaan myös kuvataiteen opiskelijoita, kertoo Helena.
– Muraalissa on tarkoitus toistaa kylän tarinoita ja historiaa kuten uittotarinoita.
Salomajalla on perinteisesti pidetty pari kertaa vuodessa tanssit, joissa kyläyhdistys on vastannut kahvituksesta. Myös karaokea ja kahvi-iltoja järjestetään toisinaan.
– Vaatiihan se suuren työn meiltä, mutta on kyllä sen arvoista, kertovat Paula ja Martti Vaattovaara Salomajaa esitellessään.
Työtä vaatii myös kylää ympäröivien hiihtolatujen ylläpito, sillä täällä laduista vastaa oma porukka, vaikka kunnalta avustusta saadaankin.
Salomaja on Kolarin vanhin seuraintalo, joka on rakennettu vuonna 1949. Sinne on uusittu lämmitysjärjestelmä – nykyään maja nimittäin lämpenee infrapunalämmittimellä, johon saatiin myös Leader-tukea.
– Tämä oli talolle pelastus, toteaa Martti lämmitintä esitellessään.
Venejärveläisillä tuntuu riittävän intoa suunnitella myös tulevia kehittämiskohteita.
– Nythän kylämme on talvisin pilkkopimeä. Olisi hienoa, kun saisi kylänraitille valot, edes tuohon Salomajalle saakka.
Rantamökin edustalla pitäisi ruopata uimarantaa, samoin hommata pidempi laituri, jolta olisi helpompi lähteä uimaan.
– Tekemistä kyllä riittää, ja olemme täällä sitä mieltä, että ne rahat pitää hyödyntää, mitä vain Leaderilta saadaan, naurahtaa Helena.
Samalla Helena jakaa kiitoksensa Tunturi-Lapin Leaderille kaikesta kyläyhdistyksen saamasta avusta.
– Jaana Hangasvaarasta on ollut todella suuri apu maksatushakemuksia tehdessä, Jaanalle suuret kiitokset!
Salomaja lämpenee Leader-tuella hankitulla infrapunalämmittimellä.
Ei täältä mitään puutu!
Venejärveläiset viihtyvät hyvin kotikylällään. Elämisen edellytyksetkin ovat kunnossa, sillä hieman syrjäisestä sijainnista huolimatta tänne tulee kirjastoauto ja nettikin toimii vielä hyvin.
– Nopeutta on välillä jopa 100 megaa, kehaisee eräs kylän asukkaista.
Kyläläiset pohtivat yhteen ääneen, että kylän sijaintia pitäisi entistä paremmin hyödyntää. Tarvittaisiin ainakin suora yhteys tunturin kyliin kuten Äkäslompoloon ja Ylläsjärvelle.
– Nyt sinne tulee teitä pitkin noin 70 kilometriä matkaa.
– Lisäksi olisi unelma, jos joskus pääsisi fatbikella ajamaan Ylläkseltä tänne.
Fatbike-reittejä varten tarvittaisiin suoalueelle kuitenkin runsaasti uusia pitkospuita.
Venejärvi on kuitenkin talkoolaisille koti. Kotiseuturakkaus on ajanut paluumuuttamaan kaukaakin etelästä takaisin Venejärvelle.
– Täällä on viihtyisää ja rauhallista, tutut ihmiset ja paikat. Ja helpostihan täältä pääsee kulkemaan, yöjunakin menee tuosta melkein vierestä.
Esimerkiksi Helena Sieppi oli jopa 40 vuotta Venejärveltä pois, mutta palasi neljä vuotta sitten.
– Luonto tänne veti. Minulla on paljon harrastuksia, joihin luonto liittyy. Välillä sitä kaipaa vilkkaampaa kulttuurielämää, mutta muuten ei täältä mitään puutu!
Tutustu kylään: http://kylienkolari.fi/kylienkolari/venejarvi/
Teksti & kuvat: Johanna Asiala