Ei kiirettä eikä ruuhkaa - näin tarjotaan laadukkaita koirasafareita Kittilässä

Monen hyvän yrityksen tarina on lähtenyt liikkeelle harrastuksesta. Näin on asian laita myös Levin liepeillä toimivan Maglelin Experiencen osalta.

Yrittäjät Raine Niemi ja Karoliina Ruippo kertovat harrastaneensa koiravaljakkoajelua jo kymmeniä vuosia. He tekivät koirasafareita alihankintana Ivalossa neljän vuoden ajan ennen oman yrityksen, Maglelin Experiencen perustamista Kittilään.

Vierumäeltä Lappiin päätyneet Raine ja Karoliina kertovat viihtyneensä Lapissa erittäin hyvin. Parhaiten heitä motivoi yritystoiminnassa asiakkaiden tyytyväisyys.
– Haluamme tarjota laadukasta palvelua, minkä takaa pitkä kokemuksemme alalta. Meidän safareillamme ei ole koskaan kiire, vaan safarit ovat täysin räätälöitävissä ryhmän toiveiden mukaan.

Pienille matkailijaryhmille tarjotaan täällä pidempiä ohjelmia yksi asiakasryhmä kerrallaan. Asiakasryhmät eivät törmää toisiinsa edes vaihdoissa, vaan kaikki ryhmät saavat oman eksklusiivisen kokemuksensa paikan päällä. Pisin päiväsafari on pituudeltaan 42 kilometriä, ja sille saa kulumaan aikaa kelistä riippuen noin 3,5 tuntia.
– Asiakkaan kokemus on meille aidosti tärkeä asia. Asiakkaat saavat safarilta muistoksi kuvia aidoista Lapin maisemista, ja kaikki aikuiset pääsevät myös halutessaan ohjastamaan rekeä, kertoo Raine.

Pääasiassa asiakkaat ovat tulleet Keski-Euroopasta, mutta myös jonkin verran Aasian maista kuten Singaporesta. Suomalaisia ei ole vielä tänä vuonna ehtinyt tiluksille saapua ainakaan isoissa määrin.
– Meillä on toki mietinnässä muitakin palveluita perinteisen koirasafarin ohelle. Lumikenkäilyä ja maastopyöräilyä on ainakin mietitty, talvella voisi metsään vetää hiihtolatuja…, pohtii Karoliina.
– Lumettomaan aikaan on suunnitteilla jo vaikka mitä! Esimerkiksi husky hiking voisi olla toimiva konsepti meille.

Yrittäjäpariskunta rapsuttamassa koiraa häkin ovella.

Alaskanhuskyt odottavat jo, että pääsevät talvisille safareille.

Majoitustilat tukevat pidempiä viipymiä

Tällä hetkellä Maglelin Experience investoi uusiin majoitustiloihin Lapin ELY-keskuksen myöntämällä maaseuturahaston tuella. Liikkeelle lähdettiin yrityskonsultti Ari Saarelan asiantuntevilla neuvoilla.
– Ari auttoi todella paljon. Välillä meinasi hakemuksia täyttäessä loppua usko, mutta onneksi saimme hyvin apua siihen hommaan.

Tukea on saatu vanhan rakennuksen kunnostukseen. Rakennukseen remontoidaan 4 kappaletta kahden hengen huoneita sekä saunatilat. Tiloissa on tarkoitus tarjota myös aamiaista, lounasta ja päivällistä vierailijoille.
– Melkein kokonaan uusiksi rakennus jouduttiin pistämään eli kova työ tässä on ollut.
– Mutta tarkoitus on jo joulukuussa ottaa ensimmäiset asiakkaat sisään. Jouluksi onkin jo varauksia, iloitsevat Raine ja Karoliina.

Yrittäjät tai yrityksen perustamista suunnitteleva! Tutustu maaseudun yritysrahoitukseen, linkki.

Tällä hetkellä Maglelin Experience työllistää vakituisesti Rainen ja Karoliinan, mutta viime talvena palkkalistalla oli mukana myös kiireapulainen.
– Myös ensi talveksi on tarkoitus palkata työntekijä, tulevaisuudessa toivon mukaan parikin, kertoo Raine.
– Suuri tavoitteemme on tietysti se, että tämä yritystoiminta työllistää täyspäiväisesti meidät molemmat ja lisäksi voisimme palkata muutaman muun työntekijän, jottei työmäärä pääse kuormittamaan liiaksi.

 

 

Koirat ovat Rainelle ja Karoliinalle perheenjäseniä.

Koirien hyvinvointi etusijalla

Raine ja Karoliina pyrkivät vaalimaan kestävyyden periaatteita yritystoiminnassaan.
– Lähdemme liikkeelle ihan ruohonjuuritasolta. Kahvit ja mehut safareilla tarjoillaan kestävistä asioista, ei kertakäyttöisistä, ja kodinkoneet, joita käytämme, ovat energiatehokkaita. Lisäksi majoitusrakennukseen tulee maalämpö ja suunnitelmissa on tarjoilla ruoaksi lähiruokaa.

Kestävyyteen liittyy koirasafareilla tietysti myös eläinten hyvinvointi.
– Meille koirat eivät ole työkaluja, vaan osa perhettä, toteaa Karoliina.
– Pienemmän kennelin hyöty on muun muassa se, että tunnemme täällä koiramme. Jokaisella on nimi ja oma persoonansa ja näemme niistä, milloin ne tarvitsevat lepoa tai erilaista ruokavaliota.

Nykyään asiakkaat ovatkin yhä enenevissä määrin kiinnostuneita koirien hyvinvoinnista, kuten siitä, miten niitä ruokitaan ja treenataan.

Raine ja Karoliina tähdentävät, että safareissa maksetaan myös koirien hyvinvoinnista.
– Esimerkiksi kolmen tunnin safari vaatii paljon töitä koirien kanssa, mikä tietysti näkyy hinnassa. Ehkä markkinoinnissa pitäisi yleensäkin tuoda enemmän esille sitä, että koirasafarien hinta määräytyy monesta asiasta.

Pariskunnan tavoitteena on, ettei koiramäärää tarvitsisi nykyisestä 40:stä juurikaan kasvattaa.
– Vetäminen on luontaista toimintaa näille alaskanhuskyille. Niitä treenataan kunnolla ympäri vuoden, tosin maksimilämpötila, missä ne juoksevat, on +15, Raine kertoo.
Raine ja Karoliina myös kilpailevat koiriensa kanssa valjakkokilpailuissa, ja ovat menestyneetkin hyvin.

Hyllyllä palkintoja.

Kodan oven yläpuolella on palkintoja muistoina huskykilpailuista.

Ensimmäisen kauden suosio yllätti

Rainella ja Karoliinalla on nyt takanaan ensimmäinen kokonainen talvikausi omaa koirasafaritoimintaa Maglelin Experience -nimen alla.
– Ensimmäinen talvikausi ennen koronaa oli todella hyvä! kehaisee Raine.
– Suosio pääsi yllättämään meidät täysin, myöntää myös Karoliina.

Asiakkaita riitti hyvin vähäisilläkin markkinointipanostuksilla. Asiakkailta saatu palaute oli erittäin hyvää.
– Pääosa asiakkaista tuli matkajärjestäjien kautta, mutta tuli myös muutamia suoria varauksia meille, mikä yllätti, yrittäjät kertovat.

Mutta sitten tuli koronapandemia ja pisti matkustamisen erityisesti kansainvälisellä tasolla jäihin.
– Ennakkovarauksia tulevalle talvelle on tullut muutama, mutta totta kai ensi talvesta tulee reilusti edellistä hiljaisempi.
– Suomalaiset matkailijat ovat omatoimisia, eivätkä tarvitse ohjattua toimintaa niin paljon kuin kv-matkailijat. Keskieurooppalaiset tulevat tänne ihailemaan luontoa ja rauhallisuutta, suomalaisille tämä ei ole niin ihmeellinen ympäristö.

Sekava tilanne erilaisten ohjeistusten suhteen on pakottanut tekemään useamman ”sotasuunnitelman” kerrallaan.
– Toisaalta täällä meillä metsän keskellä matkailijoilla olisi luontaiset karanteeniolot, kun täällä on vain yksi ryhmä kerrallaan, pohtii Raine.

Pariskunta aikoo kärsivällisesti odottaa, että tilanne normalisoituu, ja sinnitellä tulevan hiljaisemman talven läpi. Onneksi suunnitelmia tulevaan on jo olemassa erilaisten oheistoimintojen suhteen.

Ai niin, mistäs näin erikoinen yrityksen nimi on peräisin?
– Törmäsin maglelin-sanaan tet-jaksollani, jolloin minulla oli vasta yksi koira. Maglelin on inuiittikieltä ja tarkoittaa rekikoirilla ajavaa. Siihen kaikki meilläkin perustuu, summaa Karoliina.

Yrittäjäpariskunta, taustalla yrityksen logo.

Tutustu yritykseen: https://maglelin.fi/

Teksti & kuvat: Johanna Asiala