Miltä näyttää Itä-Lappi nuorten silmin?

Itä-Lapin kunnat Savukoski ja Pelkosenniemi satsaavat nuorten viihtyvyyteen. Nuorison toiveita ja mielipiteitä kuunnellaan herkällä korvalla.

Nuoret osallistuivat myös aktiivisesti kodan talkootöihin.

Savukoskella, Itä-Lapin kairassa, sijaitsee kuuluisa Korvatunturi – Joulupukin koti. Savukoski on myös tunnettu poropitäjä, jossa lapset oppivat jo pienestä pitäen poronhoidon vuodenkiertoon. Siermukat kotipalkisella -hankkeen nimikin siihen viittaa. Siermukka tarkoittaa edellisvuoden poronvasaa ja kotipalkinen tässä yhteydessä kotiseutua. Kyseessä on nuorien kotiseudun viihtyisyyttä parantava Leader-hanke.

Marianne ja Eeva-Maria kodan suuaukolla.

Eeva-Maria ja Marianne odottavat jo kodan avajaisia.

– Hankkeessa rakennettiin tähän Kemijoen rantaan nuorten itse itsellensä kokoontumispaikaksi suunnittelema kotarakennus, kertoo Savukosken kunnan etsivä nuorisotyöntekijä Marianne Anttila.
– Nuoret ovat osallistuneet tähän alusta alkaen, paikka on päätetty yhdessä ja piirretty vähän, millainen kodasta tulisi. Sitten on alettu tekemään talkoilla yhdessä.

Kunnan elinkeino-maaseutupäällikkö Eeva-Maria Maijala toteaa, että kyseessä oli erittäin hyvä esimerkki kunnan eri tahojen yhteistyöhankkeesta.
– Mukana oli vastuutahona kunta, mutta myös eri järjestöjä talkoissa kuten SPR, VPK, Martat ja Partio. Tämä on hyvä esimerkki yhteistyöhankkeesta, jolla on aito tilaus käyttäjäkunnassa eli nuorissa!
– Lisäksi hirret tulivat paikalliselta yrittäjältä eli hankintaketju oli varsin lyhyt.

Kodasta eli outdoor living roomista tulee kaikille avoin paikka – sitä ei lukita, eikä käyttöä rajoiteta, kunhan yhteisiin sääntöihin sitoudutaan. Kota tulee olemaan käytössä ympäri vuoden.
– Uskon, että tälle tulee hyvin käyttöä, kun nuoret ovat alusta alkaen sitoutuneet tähän hommaan, Marianne sanoo.

Kodan vieressä, hieman rannan yläpuolella sijaitsee Savukosken kylätalo, jonka kunnostukseen on saatu runsaasti Leader-tukea. Eeva-Maria kertoo, että kylätalosta puuhataan nyt yhteistä toimitilaa.
– Toivottavasti onnistuu niin, että talosta tulee meille toimitila, jossa voisi toimia esimerkiksi nuorisotilat, partiolaiset ja kaikki mahdolliset.

Savukosken koululla riittää vielä viimeisteltävää ennen kevätlukukautta 2021.

Uusi koulu kruunaa kylänraitin

Savukoskella tapahtuu jotain aika merkillistä – pitäjän keskusraitin varrelle nousee nimittäin uusi uljas koulurakennus. Rakennustyöt valmistuvat marraskuun lopussa, joulukuu on varattu tilojen kalustamiselle ja 7.1. rakennuksessa pyörähtää käyntiin kevätlukukausi 2021.
– Meillä on noin 1400 m² yhdessä kerroksessa ja oppilaspaikkoja noin 85 peruskoulun ja lukion oppilaalle, kertoo Savukosken tekninen johtaja Jarmo Ahtinen.

Koulusta tulee moderni monitoimitila, jossa voi myös harrastaa vapaa-ajalla. Rakennus lämpiää maalämmöllä.

Myös naapuripitäjä Pelkosenniemi on uusimassa kouluaan. Savukoskella olikin vierailulla Pelkosenniemen koulutyöryhmä.
– Pelkosenniemelle tulee suurin piirtein saman kokoinen koulu plus uusi liikuntasali ja päiväkoti siihen yhteyteen, kertoi Pelkosenniemen kunnanjohtaja Päivi Vauhkonen tutustumistilaisuudessa rakennustyömaalla.

Tyttö ratsastaa keppihevosella, kesäinen pihamaa.

Amat-hankkeen valokuvakilpailun voittajakuvassa poseeraa Moonan pikkuserkku keppihevosellaan.

Instagram-kuviin tiivistyy nuorten arki  

Savukoskelta ajaa Pelkosenniemelle noin puoli tuntia. Asukkaita on suurin piirtein saman verran ja täälläkin ollaan rakentamassa uutta koulua. Yhtäläisyyksiä siis löytyy. Mutta miten pelkosenniemeläiset nuoret kotikunnassaan viihtyvät?
– Hyvin täällä viihtyy, aina sitä jotakin tekemistä löytää. Jos ei olla vaan ja katsella leffoja, niin käydään ajelemassa tai retkeilemässä, kertoo Moona Vuontisvaara, joka asuu nykyään audiovisuaalisen mediakulttuurin opintojensa takia Rovaniemellä. 

Taannoin Avoimet miljööt ja aidot elämykset -hankkeen valokuvakilpailuun Instagramissa osallistui useampi Pelkosenniemen nuori. Moona voitti kilpailun keppihevoskuvallaan. Palkinnoksi postilaatikosta tipahti JBL:n Pulse 4 -kaiutin.
– Itse asiassa kuvassa on pikkuserkkuni keppihevosen selässä, en minä, Moona naurahtaa.
– Harrastan itse piirtämistä, maalaamista ja valokuvausta, johon Pelkosenniemellä on loistava ympäristö. Luontokuvaus onkin ehkä rakkain harrastukseni.

Lappi vetää puoleensa Moonaa. Parasta kotona Pelkosenniemellä on oma rauha ja tutut ihmiset ympärillä.

Valokuvakilpailussa hanke etsi parhaita esimerkkejä siitä, miten nuoret viettävät vapaa-aikaansa Lapin maaseudulla. Tehtävänantona oli napata kuva lemppari ulkoilmapuuhasta. Kuvia kilpailuun tuli noin 30.
– Yhdistävinä tekijöinä kuvissa on luontoympäristö ja rauhallisuus. Kuvissa näkyy hyvin vähän tai ei ollenkaan rakennettua ympäristöä, järjestettyä toimintaa tai useita henkilöitä, kertoo Leader Pohjoisin Lappi ry:n hankeneuvoja Annika Kostamo, joka on myös kotoisin Pelkosenniemeltä.

Annikan mukaan kuvista saa rehellisen ja monipuolisen kuvan nuorten vapaa-ajasta, johon sisältyy muun muassa retkeilyä, hengailua kavereiden kanssa, kikkailua polkupyörällä, koiran kävelyttämistä, kalastusta, metsästystä ja veneilyä – aivan normaalia maaseudun nuorten elämää siis.
– Olemme tyytyväisiä kuvakisan antiin, kiitos kaikille osallistujille!

Pelkosenniemen Nuokulta löytyy kaikenlaista tekemistä.

Nuorten elämää Pelkosenniemellä

Mitäs te sitten täällä Pelkosenniemellä vapaa-ajalla teette, miten saatte ajan kulumaan?

Nuokulle eli Pelkosenniemen nuorisotalolle saapuneet nuoret ovat alkuun kovin vähäsanaisia, mutta pikku hiljaa alkaa harrastusvaihtoehtoja tulemaan esille. Arttu on kova metsästämään, Sanni on frisbeegolfin junioreiden Suomen mestari ja treenaa paljon, Henna hallitsee poronhoidon salat, Niila kelkkailee ja Ville hyppii mielellään trampoliinilla.
– Täällä on järjestetty nuorille vaikka ja mitä. On jalkapallokerhoa, laneja, frisbeegolfrata, sirkusleiriä MLL:n toimesta, VPK eli vapaapalokunta, paint ball -välineet… luettelee kerhoja järjestävä paikallinen nuori Patrik Perälä.

Pelkosenniemellä sijaitsee myös matkailukeskus Pyhätunturi, jossa on tarjolla muun muassa loistavat laskettelumahdollisuudet. Osalle nuorista laskettelu onkin tärkeä harrastus, kuten ”Patulle”, joka toimii nykyisin sesonkeina hiihtokoulun opettajana. Myös koulu järjestää luontoliikuntaa eli esimerkiksi vaelluksia Pyhälle. Nämä valinnaiskurssit ovatkin erittäin suosittuja nuorten keskuudessa.

Muuten vapaa-ajalla koulun jälkeen tehdään milloin mitäkin.
– Kävellään tai hengaillaan vanhan koulun takana. Pelataan Pleikalla. Nuokullakin käydään joskus, kertovat nuoret.
Nuoret toivovat monenlaisia kerhoja, mutta osaavista ohjaajista on pulaa.
– Lisäksi samoista asioita kiinnostuneita nuoria voi olla vähän, joten kerhoihin osallistuvien määrä voi jäädä hyvinkin alhaiseksi, kertoo itsekin ohjaustyötä tekevä Patrik.

Annika Kostamo kertoo, että yhdistykset ja järjestöt täydentävät toiminnallaan Pelkosenniemen kunnan tarjoamia palveluita. Esimerkiksi Pelkosenniemen MLL ry on kunnan tuella järjestänyt taaperoiden temppukerhoa, tyttöjen ja poikien iltoja ja kesäisin sirkusleirin tai eräleirin.
– Näillä saadaan ehkä positiivisia kokemuksia nuorille, mutta niillä ei korvata säännöllistä ja tavoitteellista seuratoimintaa, jota täällä ei ole tarjolla, toteaa yhdistystoiminnassa aktiivinen Annika.

Entäpä mitä täältä Pelkosenniemeltä puuttuu?
– Kauppakeskus, heittää Ville ja muut nuoret yhtyvät mielipiteeseen nauraen.
– Skeittiramppi olisit tietysti kiva – sellainen, joka oikeasti toimisi. On meillä täällä joku, mutta se on aika huonossa kunnossa, kertoo Arttu.
– Lisäksi jääkiekkokaukalo pitäisi rempata.

Annika kiirehtii toteamaan, että kaukalon kunnostukselle on tiedossa Leader-hanke, joka starttaa ensi kesänä.

Nuoret arvelevat, että osaavat vanhempana paremmin arvostaa sitä, että saavat kasvaa pienen yhteisön keskellä, jossa tuntevat toisensa ja ovat kavereita keskenään. Vaikka joskus käykin aika pitkäksi ja pitkät välimatkat rassaavat, on Pelkosenniemessä jotain hyvääkin.
– Paljon metsää ja hyvät hillamaat nyt ainakin, Henna miettii ja Arttu puolestaan kiittelee hyviä metsästysmahdollisuuksia.

Peruskoulun jälkeen on lähdettävä Pelkosenniemeltä, koska kunnassa ei ole omaa lukiota tai ammattikoulua. Suurin osa on suuntaamassa Rovaniemelle, muutama myös Kemijärvelle. Porukan vanhin, 19-vuotias Patrik toteaa, että on vielä vaikea ajatella elämää niin paljon eteenpäin, että osaisi sanoa, palaako joskus Pelkosenniemelle takaisin.
– Täällä on kuitenkin se oma yhteisö ja rauha. Pelkosenniemi on koti, johon on mukava tulla.

Tämän allekirjoittaa varmasti moni pienen paikkakunnan kasvatti.

Nuoria.

Kuvassa vasemmalta Patrik, Arttu, Henna, Sanni, Ville sekä Niila Nuokulla. 

Amat-hankkeen valokuvakilpailut löydät Instagramista tunnisteella #amat_hanke ja #vapaa_aikani

teksti: Johanna Asiala
kuvat: Johanna Asiala, Marianne Anttila, Moona Vuontisvaara