Meri-Lapissa on kesän aikana kokeiltu vieraskasvijäteastioita helpottamaan vieraskasvien torjunnasta syntyvän jätteen käsittelyä. Astiat ovat toimineet hyvin ja niille on ollut selvä tarve.

Tornion ja Keminmaan kunnat ottivat osaa valtakunnallisiin vieraslajitalkoisiin ja helpottivat vieraslajien torjunnasta syntyvän jätteen loppusijoittamista vieraskasvijäteastioilla. Isojen toimijoiden osallistuminen toimii esimerkkinä ja kannustaa myös kuntalaisia haitallisten vieraskasvien torjuntaan.
Jäteastiat ovat antaneet intoa torjuntaan, kun ei ole tarvinut miettiä, että mihin kasvijätteen vie ja paljonko siitä joutuu maksamaan. On ollut tosi helppo vain tuoda jätteet tänne, iloitsee talkoilija Torniosta.

Kuntalaisten kannustaminen vieraskasvien torjuntaan ja vieraskasviongelmaan ajoissa puuttuminen tuovat säästöjä pitkällä tähtäimellä. Mitä enemmän toimia tehdään nyt, sitä vähemmän vieraskasvit, kuten jättipalsami ja lupiini, ehtivät ottaa jalansijaa Lapissa. Tämä näkyy suoraan jätemäärissä, kun torjuttavaa on vähemmän.
– Haluamme olla mukana haitallisten vieraskasvien torjuntatalkoissa ottamalla vieraskasvijäteastioiden jätteet sekä yksityisten kuntalaisten vieraslajijätteet maksutta vastaan, sanoo Jätekeskus Jäkälän tiedottaja Satu Keski-Antila.

Torniossa vieraslajijäteastioita sijoitettiin juhannuksen jälkeen kolmeen paikkaan, johon kuntalaiset voivat maksutta käydä tuomassa vieraskasvijätteet pihaltaan tai muusta torjuntakohteesta. Jäteastiat ovat täyttyneet jo useampaan kertaan. Lassila & Tikanoja on tarjonnut jätteelle ilmaisen kuljetuksen sekä Jätekeskus Jäkälä ilmaisen vastaanoton. Lassila & Tikanojan liiketoimintapäällikkö Marko Kaveri kiittelee projektia:
– Tämä oli todella hyvä ja onnistunut käytännön ympäristö teko. Iso kiitos kaikille talkoolaisille!

Lupiineja.

Myös lupiinit ovat vieraslaji Lapin luonnossa.

Jäteastiat ovat saaneet valtakunnallistakin huomiota ja olleet kehuttuja. Ympäri Lappia on tullut viestejä, että vastaavanlaisia pitäisi olla muuallakin. Vieraskasvien torjunnassa kasvijätteen loppusijoittaminen on usein ongelmallista, sillä se pitäisi sijoittaa maksulliseen sekajätteeseen, eikä kompostiin tai puutarhajätteeseen. Haitallisten vieraslajien torjunta on tärkeää, sillä vieraslajit uhkaavat kotoperäisiä lajejamme ja luonnon monimuotoisuutta. Vieraskasvijäteastiat olivat poikkeusajan vaihtoehtoinen idea normaaleille torjuntatalkoille. Mukana projektissa olivat Keminmaan ja Tornion kunnat, Pidä Lappi Siistinä ry, Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hanke, Lassila & Tikanoja ja Jätekeskus Jäkälä.

Jäteastiat löytyvät ainakin Torniosta ja Keminmaasta taas ensi kesänä, mitenköhän muissa Lapin kunnissa?


Lisätietoja:
Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hanke, essi.vakkuri@maajakotitalousnaiset.fi p. 050 514 6151
Pidä Lappi Siistinä ry, posti@pidalappisiistina.fi, p. 0400 665 544

Tiedote on laadittu Lapin vieraslajit tunnetuksi ja haltuun -hankkeessa, jota on rahoittanut Lapin ELY-keskus maaseuturahastosta. Lue lisää hankkeesta täältä. Myös Lapin keinon sivuilla on julkaistu Hankenumeron takana -juttu hankkeesta, sen löydät täältä.